Tartışma:Güney Osetya

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Selam Takabeg. Burada Güney Osetya Geçici Yönetimi bilgileri verilmişti. Ben de yanlışları düzelttim. Siz ise aynı yanlışları geri getiriyorsunuz. Geçici Yönetim'in merkezi, Kurta'dır. Jemal değil Cemal'dir. Resmi diller Osetçe ve Gürcüce'dir. Para Lari'dir. Siz sanırım Rus restekli ayrılıkçı yönetimin künyesini vermek istiyorsunuz. O zaman yöneticileri de değişitirin. Bu haliyle yanlış yapıyorsunuz. Kokoiti Fandarast adlı eylerler geçen yıl yapıldı ve sona erdi. Siz yapılmaktadır biçimindeki cümleyi koruyorsunuz. --78.176.235.88 10:56, 9 Mart 2008 (UTC)
Selam. Gürcistan'dan bağımsızlığı kazanmak isteyen ve BM'e Avrupa ülkelerine çağrı yapan o Güney Osetya değil mi? Haritaya göre öyle gözüküyor. Kurta haritadaki gri renkli bölgenin düşünda kalıyor. Bi de interwikilere göz atarsanız iyi olur. İngilizcesinde Gürcü seçeneği de yer alıyor. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 11:00, 9 Mart 2008 (UTC)

Burası küçücük bir bölge. Türkiye'deki orta büyüklükte bir ilçe kadar. Yarısını Moskova'nın desteklediği Kokoiti liderilğindeki Oset yönetimi, yarısını da Tiflis'in desteklediği başka bir Oset yönetimi kontrol ediyor. Çifte yönetim var, ama de jure yönetim Geçici Yönetim, çünkü uluslararası hukuk açısından Tiflis yönetiminin atadığı yönetim yasal sayılıyor. BM'ye başvuran Sohum yönetimiydi ve BM böyle bir bauşvuru kuruluşu olmadığını söyleyerek geri çevirdi. Abhazya'da da iki yönetim var. --78.176.235.88 11:12, 9 Mart 2008 (UTC)

Teşekkür ederim. Anladım. Bu maddede iki yönetimin yer alması ya da ayrı bir maddenin açılması ikisi de iyi olur, bence. Kendi görüşünüze karşı olan tarafı çıkararak yerine kendi görüşüne uygun olan tarafı yapıştırmak hoş olmazdı. Maddeleri siyasî alet yapmamalıyız. Gerç yapanlar vardır da:)) Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 11:18, 9 Mart 2008 (UTC)

Bu ne? 2008 Güney Osetya Savaşı sayfasında "1992'de fiilen ayrıldıktan sonra ilk referandumda Osetlerin yüzde 98'i, 2006'daki ikinci referandumda ise yüzde 90'ı bağımsızlığı seçti. Fakat, Güney Osetya'nın bağımsızlığı hiçbir ülke tarafından tanınmamıştır.[15][16][17]" yazıyor bu maddede ise resmi dil falan yazıyor. Hangisi doğru şimdi?

Değişiklik

Maddenin girişindeki bilgileri İngilzce maddeye uygun bir hale getirdim. 2008 öncesine ait, güncelliğini yitirmiş bilgiler vardı. Mesela Gürcistan yanlısı yönetimin merkezi Kurta deniyor. Ancak şimdi Kurta Güney Osetya/Rusya yönetiminde. Gerçi şimdi de aşağıdaki siyasal statü başlığıyla çelişen yerler var. Bir ara ona da göz atacağım. Farnag 14:18, 28 Nisan 2010 (UTC)

Türkçe Vikide Güney Osetya Cumhuriyeti maddesi var. Takabeg ileti 14:30, 28 Nisan 2010 (UTC)
Aslında yaptığım değişiklikler maddeyi "Güney Osetya" maddesi olmaktan çıkartıyor değildi. Bilakis, mevcut içerikte geçen tanımlamalar daha çok "Güney Osetya Cumhuriyeti" maddesine girmesi gereken türden... Bakın ne diyor;
"Güney Osetya (...), Gürcüstan’ın kuzey kesiminde, Sovyet döneminde özerk bölge olarak kuruldu."
Aslında kurulan, bir coğrafi bölge olarak Güney Osetya değil, Güney Osetya Özerk Bölgesi, özerk cumhuriyeti, egemen cumhuriyeti, vs.'dir. Benim getirdiğim değişiklikte ise şöyle diyordu:
"Güney Osetya (...) Güney Kafkasya’da ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış cumhuriyet.
Anlam olarak birbiriyle çelişen cümleler değil. Yani eski şekli Güney Osetya ile ilgiliydi de, ben onu Güney Osetya Cumhuriyeti'ne çevirmiş değilim. Hatta verdiği bilgiyi göz önüne alırsak benim yazdığım daha doğru bir tanımlama gibi geldi bana; ki zaten İngilizce maddede (Güney Osetya Cumhuriyeti maddesi değil, Güney Osetya maddesi) geçen tanımlamadan yararlandım. Bu yüzden eleştiriniz biraz haksız olmuş. Tamamen eski şekline döndürmek yerine uygun yerleri tutabilirdiniz gibi geliyor bana. En azından giriş cümlesinin daha açıklayıcı olduğunun hakkını vermiyor musunuz? Üstelik sizin muhafaza ettiğiniz eski şekli de hem güncel olmayan bilgilere, hem de düşük cümlelere sahip. Mesela:
"Bu statü ve adından dolayı Gürcistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra Gürcü hükümeti tarafından kaldırılmıştır."
Bu düşük cümleden ne anlıyoruz? Kaldırılan ne, neden dolayı kaldırılmış biraz belirsiz değil mi?
"Fiîlen bağımsız olan Güney Osetya, Gürcüstan’ın Şida Kartli (İç Kartli) bölgesinin bir parçasıdır ve son dönemlerde, yönetim merkezinin adından dolayı, Tshinvali bölgesi olarak adlandırılmaktadır."
Şida Kartli ve Samaçablo bölgeye Gürcü tarafının verdiği isimler. Bakış açısında bir denge kurmak adına, bunun Gürcistan'ın isimlendirmesi olduğunu belirtmek gerekir. Ayrıca "Fiilen bağımsız olan Güney Osetya" ifadesi de, 2008'den sonraki dönem için çok açıklayıcı değil. Fiilen bağımsız olan Güney Osetya, artık Rusya ve bir kaç ülke tarafında de jure bağımsız olarak da tanınıyor. Nasıl yapalım? Farnag 18:10, 29 Nisan 2010 (UTC)

Birleştirme[kaynağı değiştir]

Güney Osetya Cumhuriyeti bazı küçük bölgeler dışında bölgenin neredeyse tamamına egemen. Bu nedenle iki ayrı maddenin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Gürcüce Viki dahil hiçbir Viki böyle bir ayrıma ihtiyaç duymamış. Bu Kıbrıs Cumhuriyeti - Kıbrıs gibi bir durum değil. İki maddenin birleştirilmesini öneriyorum. --82 ~145 ileti 13:42, 6 Mayıs 2011 (UTC)

Katılıyorum. Abhazya'da da benzer bir durum var. Ayrıca içinde "Güney Osetya Cumhuriyeti" geçen madde ve kategori adları da düzeltilmeli.--Oğuzhan 13:47, 6 Mayıs 2011 (UTC)
İngilizce Viki'de South Ossetia ve Republic of South Ossetia diye iki ayrı madde vardı. Orada da birleştirmişler. Gerçekten birleştirmek, ancak oldukça derleyip toparlamak gerekir. Farnag (mesaj) 14:35, 14 Ağustos 2012 (UTC)
Birleştirilmiş zaten, halihazırda. İngilizce maddeden faydalananarak biraz güncelleştirdim ve geliştirdim. Bir göz atarsınız, bir zahmet ;) Farnag (mesaj) 10:42, 15 Ağustos 2012 (UTC)