Tartışma:Güney Kafkas dilleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Gürcistan (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Gürcistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Gürcistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Turkishboy, (Gürcüce: ქართველური ენები / Kartveluri enebi) biçimindeki ifadeyi neden çıkardığınızı lütfen bu sayfaya yazar mısınız? --Kilimanjaro 19:57, 2 Nisan 2008 (UTC)

Gürcüler - Lazlar[kaynağı değiştir]

Tekrar selam. Kartvelizm adını daha önce de duymuş olduk. Acaristan, Macahel vakasında. Ancak belli bir grup tarafından üretilen iddia olduğunu düşünüyorum. Elbette her milletin milliyetçiliği vardır. Gürcülerinki de Lazlarınki de. Maddelerde bunları bulup tarafsızlaştırmamız lazım. Aynı sebeple Lazların sayısını abartmak ta yanlıştır. Takabeg ileti 11:08, 20 Nisan 2008 (UTC)

Kartveli dilleri[kaynağı değiştir]

Burada tartışma konusu olan sizin sildiğiniz ve Güney Kafkas dillerinin Gürcüce adı, bunu neden siliyorsunuz, bu yazdıklarınızla ilgisi nedir? Bu ifade dilbilim literatürüne girmiş bir terim, Kartvelian languages biçiminde Google aracılığıyla ararsanız, bunu göreceksiniz. Vikipedia'da terimler ve adlar, o dillere özgü biçimde de yazılıyor. Burada söz konusu olan da budur. --Kilimanjaro 19:09, 20 Nisan 2008 (UTC)

Selam. Maddede Laz bakış açısından yapılan kaynaksız yorumlar yer aldığı için taraflı etiketi ekledim. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 09:48, 12 Ocak 2009 (UTC)

Kartveli dilleri[kaynağı değiştir]

Güney Kafkas dilleri yanlış terimdir. Güney Kafkasya'da daima Kartveli ailesi değil, birçok dil ailesi vardı. Kartveli dilleri ve Kuzey Kafkas dilleri akraba değildir. Bu imzasız yazı Lashalakerbaia (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Sayın Lashalakerbaia, lütfen kaynak göstererek değişiklikler yapınız. Saygılarımla, SakhalinioBuyrun beniiiim? 21:45, 12 Kasım 2016 (UTC)

@Vito Genovese, sence "Kartveli dilleri" olarak taşınmalı mı bu başlık? Bunu yapmayan bir Türkçe bir de Almanca Vikipedileri var. Tarafsızlığa ya da bilimsel olarak ciddi bir sorun yaratıp yaratmadığını bilmiyorum. --esc2003 (mesaj) 08.57, 10 Kasım 2019 (UTC)[yanıtla]

Adında Kafkas barındıran üç ailenin de bir X Kafkas Dilleri adı var, bir de Nah-Dağıstan, Kartveli, Adığe-Abhaz gibi adları var. Yaygınlık yarışına girerlerse bu özel ad grubunun yazım ve çevriyazı farklılıklarından dolayı haksız bir şekilde kaybetme potansiyeli olabilir ve şu an bakmamış olmakla birlikte X, Y, Z Kafkas Dilleri ad grubunun daha yaygın kullanıldığını sanıyorum. Kartveli Güney'den, Kuzeydoğu ise Nah-Dağıstan'dan daha yaygınsa da gayri-ideal bir durum, biraz tutarlılık gözetmemizde yarar olabilir, çok karıştırılıyor zaten.
Vito Genovese 09.02, 10 Kasım 2019 (UTC)[yanıtla]

Adlandırma sorunu bölümü[kaynağı değiştir]

Adlandırma sorunu bölümü bana bazı kişilerin kişisel görüşlerini empoze etme amacıyla yazılmış bir bölüm gibi geliyor. Çünkü içeriğinde çok fazla yanlış bilgiler ve kaynaksız ithamlar mevcut.

1) ქართველური ენები, Kartveluri Enebi Gürcüce'de Kartvelilere ait diller demektir. Gürcü dilleri demek değildir. Gürcü dilleri demek istense Kartuli Enebi denir böyle bir şey yok.

2) Gürcüce'de Türkçe'deki "Gürcü" ifadesinin bir karşılığı yoktur. Türkçe'de de Kartveli'nin bir karşılığı yok. Yani Gürcüce konuşanların kendini özel olarak ayırdığı bir isim yok. Meshi, Acaralı, Hevsuri gibi adlandırmalar mevcuttur.

3) Bu yüzden Kartveli sadece Gürcü demek değildir. Geçmişte bu ifade sadece Kartli Krallığı halkını (Meshi, Cavahi, Kahetili) kapsıyordu zamanla bütün Gürcistan'ı kapsayan tek ad oldu (Sakartvelos Samepo - Kartvelistan Krallığı) Bu aynı Türk tarihindeki "Türk Kağanlığı" gibi. Türk bu devletle üst ad olmuştu. Kartveli de aynı şekilde üst ad oldu.

5) Kartveli kelimesinin asimilasyoncu bir yanı yoktur olması da zaten mümkün değil çünkü bahsi geçen halkların hepsi hem aynı kökten hem de ortak tarihten gelen halklardır. Ancak dilin yasaklanması gibi bir durumda asimilasyon söz konusu olur ki böyle bir durum da yok ve Kartveli üst adıyla alakalı bir durum değil. Çünkü örneğin Megreller biz Kartveliyiz derken Megrel olduklarını inkar ederek bunu söylemezler. Biz Megreliz dolayısıyla Kartveliyiz derler.

6) Megreller veya Lazlar Kartveli değil demek Kazaklar Türk değil, Boşnaklar Slav değil demekle eş değer. Siz Türkizm yapıyorsunuz Kazaklar Kazakça konuşur Türk değil demek kadar abes bir durum.

7) Gerçekten akademik olarak bu konuda farklı bir fikir sunmak isteyen kişiler varsa da bunun yeri bilimsel çalışmalar Vikipedi değil. Biz sadece kaynaklı olan bilgiyi akademik olanı buraya yansıtırız.

Ayrıca bu bölümün daha önce kendi görüşlerini aktarak vandalizm yapması ve kukla kullanması sebebiyle engellenmiş Kullanıcı:Ethnologue Philologue isimli bir kullanıcı tarafından eklenmiş olduğu gözüküyor. Meambokhe (mesaj) 11.24, 14 Mart 2022 (UTC)[yanıtla]