Tartışma:Fahrenhayt

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Taslak-sınıf, Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Fahrenheit neden suyun donma noktasını 32 derece olarak almıştır?Önemli olan bu değerlerin neye göre verildiğidir. Neden donma noktası 32 kaynama noktası 212 derecedir?

Sorularınıza Yanıt[kaynağı değiştir]

Fahrenheit, günlük hayatta eksi hggggggggokunmasın diye tuzlu suyun donma sıcaklığını 00F ve vücut sıcaklığını da 1000F olarak kabul etmiştir.

Ancak, tuzun suya oranı donma sıcaklığını etkiler ve deney yaptığı gün de Fahrenheit'ın ateşi vardır zira 36,50C sıcaklık Fahrenheit skalasında 97,70F'dir ve bu nedenle seçtiği 0-100 sabitleri kendi zannettiği gibi mutlak olmamıştır.

Bunun dışında da 100 C0 aralığı 180 F0 aralığa tekabül eder ve 320F - 2120F de suyun normal şartlar altındaki donma ve kaynama sıcaklıklarıdır.

--Fortusxxx 10:46, 4 Mayıs 2009 (UTC)

DD'ye ve TDK'ya göre fahrenhayt olduğu için değiştirilmesi gerekli diye düşünüyorum.

Not: En yaygın Türkçe birim çeviricide de fahrenhayt olarak kullanılıyor.[1]
Not2: Özellikle öğrenci olan arkadaşlar ders kitaplarını kontrol ederlerse yardımcı olacaktır. Ben eleğimi astığım için elimde kaynak yok.

--Abuk SABUK msj 18:30, 11 Mart 2012 (UTC)

Yukarıda Dil Derneği ve TDK sözlükleri örnek verilmiş ancak her daim bu sözlükleri baz almıyoruz (single örneği). "En yaygın Türkçe birim çeviricide de fahrenhayt olarak kullanılıyor" denmiş, yine tek bir kaynağın değil genel olarak güvenilir Türkçe kaynakların ne dediği önemli. GÖrece daha güvenilir PDF kaynaklarını aşağıya bırakıyorum ("sıcaklık" da ekledim aramalara ki Türkçe sonuçları alalım):
Fahrenayt - 278
Fahreneit - 2600
Benzer şekilde akademik arama sonuçları da şu şekilde:
Fahrenayt - 18
Fahreneit - 112
Sonuç olarak, güvenilir Türkçe kaynaklar yaygın olarak "Fahreneit" kullanıyor. Madde adının bu şekilde kalması için VP:ADK politikasına dayanarak bir neden bulunmuyor.--RapsarEfendim? 09.04, 1 Ocak 2019 (UTC)[yanıtla]