Tartışma:Fırsat maliyeti

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Ekonomi (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ekonomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ekonomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Ekonomi (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ekonomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ekonomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Maliyet deyince aklımıza genelde maddi unsurların geldiğinden bahsetmiştim. Bunun özellikle de para olduğu konusunda hepimiz hemfikirizdir. Bundan başka bizim için zaman ve emek de çok önemli iki maliyet kalemidir. Önemli bir şeyi elde ederken çoğu zaman sadece para değil aynı zamanda yoğun emek ve uzun zaman da harcarız. Dolayısıyla bu değişkenleri de mâliyet hesabına katmamız gerekebilir. Ortalama geliri olan bir insanın ev sahibi olmasının mâliyeti sadece bu evin alımında harcanan para değil , aynı zamanda o paranın kazanılmasında sarfedilen zaman ve emektir de. Üstelik bu evin hayalinin kurulması, evin nerede ve nasıl olacağına dâir aile içi ya da dostlarla yapılacak istişâri görüşmeler, toplanan belirli bir paradan sonra heyecânın yükselmesi, zaman zaman ortaya çıkabilecek ekstra harcamaların verdiği olumsuz etki ve bunun psikolojik yansımaları, hedefe yaklaşma ve uzaklaşma zamanlarında hissedilenler vb. de aslında mâliyet kalemleridir.

örnegin:köydeki çiftçini tabii gübreyi ahırdan alıp atması gibi bu örnekteki gibi emek ve zaman harcanılmasıdır. Bu da alternatif maliyetin girdi maliyetine eklenmesidir.

verilen örneğe eleştiri[kaynağı değiştir]

Öncelikle, düzeltme istekleri maddenin sayfasında değil, tartışma sayfasında verilmelidir. Bu nedenle eleştiriyi, maddeden silip buraya taşıyorum:

"DÜZELTİ İSTEĞİ: bir kişi çalışsa da, öğrenim görse de yiyip içer. bunu düşünmeyi unutmuşsunuz. yani "Dolayısıyla üniversite öğrenimi görmenizin gerçek maliyeti: 31.200+31.200+31.200= 93.600 TL'dır." ifadesindeki 93.600 den daha az olmalı."

Unutma değil de görmezden gelme diyelim. İktisat, sizin zannettiğiniz gibi "her unsur dikkate alınarak" anlatılamıyor. Verdiğim örnekte, her şeyi göz önünde bulundurmaya çalışırsam mevzuyu anlatamam.

Evet şehir dışında okumasanız bile yiyecek içeceksiniz. Ancak görmediğiniz bir şey var: Yiyeceğinizi, ayrı bir mutfakta yiyorsunuz. Bu aynı şey mi? Ailenizin yanında, zaten pişirilmiş bir yemeğin bir tabak fazla pişirilmesi ile, başka bir şehirde, ayrıca bir mutfak masrafı yapmanız aynı değildir. Ek maliyet getirir: pazar masrafı, gaz masrafı, buzdolabınız, ocağınız, tencereleriniz vs.

Verdiğim örnekte başka sıkıntılar da var. Mesela, öğrenci olduğunuz süre 9-10 ay iken, verilen örnekte 12 ay üzerinden hesaplanmıştır. Çünkü:

- tatil zamanında bile kira ödemeniz gerek.

- Ayrıca, üniversite eğitiminiz için her sene "harç" vermelisiniz.

- Üstelik, ulaşım masraflarınız da var.

Bu gibi hesaba katmadığım masraflar dikkate alınarak 12 ay üzerinden hesaplanmıştır.

Alternatif maaliyeti anlatırken verdiğim örnek, sadece alternataif maaliyetin açıklanması amacını taşımaktadır. Dolayısıyla verilen örneğin kusursuz olması ve konuyla ilgili kusursuz bir ekonomik model geliştirmem gerekli değildir.

Gerekli değildir çünkü bu tür bir yaklaşım, iktisatçıların benimsediği bir yaklaşım değildir. İktisatçılar konuları anlatırken, birçok değişkeni sabit sayar veya görmezden gelirler. Çünkü amaç, eksikliklere dikkat çekmek değil, konunun anlaşılmasını sağlamaktır. Eksikleri gidermeye çalışırsanız, iktisat anlatmaktan çok eksiklik anlatırsınız ve asıl anlatılmak istenenden uzaklaşırsınız. SuiGeneris | ileti 20:49, 18 Şubat 2012 (UTC)