Tartışma:Fırat

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Fırat isminin kökeni

Batı dillerinde Fırat nehri, Euphrates olarak geçer. Euphrates adı Yunanca'dan gelen bir sözcük olup, asıl kaynak Kürtçedeki “Fere” “Re” ve “Hat” kelimeleridir.

Kürtçede:

Fere “Geniş”

Re “Akan su”

Hat “Akan/gelen”

Fere Re Hat = geniş akan su. İki tane “Re” olduğu için teki kullanılmıyor.

Ferehat “Geniş akan su” demektir.

Yunancada –s eki kelimelerin sonu gelir bunu çıkarınca Euphrate kalır.

FereHat = Euphrate = Fırat

Fırat nehride geniş akan bir nehirdir. Bu nehir’e neden Kürtler tarafından Fırat adının verildiği nehrin bu özelliği çok iyi göstermektedir.

Fırat ismi binlerce yıllık Proto-Kürtçe bir isimdir.

İsmin kökeni[kaynağı değiştir]

İsmin kökeniyle nereye varılmak isteniyor acaba? Hem Fırat maddesinde hem Dicle maddesinde isimlerin kökeni kürtçeye dayandırılmak istenmiş. Bunda bir kasıt var anlaşılan. Ayrıca köken kürtçe olması ne anlama geliyor ki??? Yoksa "nehir kürtlerindir" anlamı mı çıkarılmaya çalışılıyor? Kaldı ki "Kürtçe" bir medeniyet dili olmadığı için kökenin kürtçe olduğunu kimseye anlatamazsınız. Öyle kuru kuruya "bunun kökeni Kürtçedir" demekle olmuyo. Hangi eski kitabeden, hangi eski belgeden vs'den okudun bu ismi demezler mi adama? Apolas Lermi 19:10, 14 Mayıs 2009 (UTC)

her ismin etimolojik bir kokeni vardir ,koken tek olmasina karsin dallar bir cok olabilir.firat isminin akkad asur babil kayitlarinda pur-attu olmasi aryanik ve sami dillerinde ferahat yada kurtcede firehat olmasi gibi. firatin ve diclenin dogdugu yer yani dogum yeri kurtlerin yasadigi cografyadir,ve mezopotamyaya hayat veren irmaga kurtlerin anlamsiz gelen bir anlam vermesi dusunulemez.dil bilimciler kurtceyi yeni dil saydiklarindan kadim dillere oncelik verirler ancak yenileri olan farsca ve arapcaya kurtceninde eklenmesi icap ederki kurd ve kurdceye karsi olan onyargi ve ayirimcilik ortadan kalkmis olsun.kadim medeniyetin besigi olan dicle ve firat kurtlerin yasam kaynaklaridir onlardan ayri dusunulemez ayrica kurt nehrimi denmek isteniyorda kurtceye bakis acinizi gostermekte.kizilirmak nasilki turk nehri ise firatta uzerinde aktigi topraklarda yasayanlarindir bunlar kurtler araplar farslar ermeniler ve asurilerdir..

                                                             linguistic

Fırat nehri Elazığ'dan başlar. Keban ilçesinde Karasu ve Murat ırmakları birleşince Fırat oluşur. Yani Erzincan ve Tunceli'nin Fırat nehri ile bağlantısı yoktur.

Kesinlikle yanlış bilgi[kaynağı değiştir]

Fırat Erzincan'ın'ın doğusunda Akyurt beldesinde Karasu ve Tuzla çayının birleşmesinden oluşur. Kaldıki o bölgeye gidenler bilirler ki Erzurum Erzincan karayolunda Akyurt beldesinden sonra birkaç tane Fırat Köprüsü vardır. Fırat Erzincan şehir merkezinin güneyinden O çok bilinen Kemah kanyonundan geçer. Hatta Birçok Kez Kemah kanyonunda Fırat Nehri üzerindeki su sporları haber konu olmuştur. Murat ise Fırat'ın en büyük koludur. Arkadaşlar toparlayacak olursak her nehrin asıl Çağlayanı Yani asıl bir gözesi vardır. Fırat Erzurum'un dumlu Baba Dağından çıkar. Ve ismi karasu olarak kabul edilir. (Bu konu tartışmya kapalı Kesin ve delilli bilgidir.) Metin252525 (mesaj) 21.33, 18 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]

Görsel ekleme[kaynağı değiştir]

[1] Metin252525 (mesaj) 21.45, 18 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]