Tartışma:Eyyübiye

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Etnik gruplar[kaynağı değiştir]

  • Metindeki "1914'deki kayıtlara göre tahmini nüfus, 75.000olan şehirde, 45.000 Türk ve Kürt,25.000 Ermeni , 5.000 Hristiyan ve Yahudi yaşamaktaydı." cümlesi için, İngilizce wikipedia kaynak olarak gösterilemez. Ayrıca İngilizce wikipedia'da da bu bilgi kaynaksız. Bu bilgi doğru olabilir, fakat başka kaynaklardan desteklenmeli, saygılar.--Düşünenadam 15:03, 6 Mart 2009 (UTC)

Zenginlikmi yoksa etniklikmi[kaynağı değiştir]

Şanlıurfa gibi güzel bir şehri etnik değerlere indirgeyerek tanımlamak çok hatalıdır.Adı üstünde şanlıurfa ve Peygamberler şehridir. ==TARİHİ KENT== Şanlıurfa'ya bir kaç yıl önce gittiğimde üzerinde "dünyanın en eski üçüncü şehrine hoşgeldiniz" diye bir pankart görmüştüm eğer doğruysa bence kentimizin önemi bakımından ansiklopedik bir bilgi bence maddede yer alması iyi olur zira önce araştırılmalı kolay gelsin88.224.182.133 17:22, 17 Ekim 2011 (UTC)

Şanlıurfa kültürel tarihi yapısı çok zengin bir şehirdir.Şanlıurfa ırakta kerküke,suriyede halepe benzeyen bir yapıdadır.Bu yapıların özelliliği büyük devletlere merkez olması ticari yol geçisine sahip olması Ve Osmanlı-selçuklu devleti gibi devletlerin ağırlık verdiği bölgeler olması itibariyle Nüfus yapısıda önemlidir.Bugün şanlıurfa merkez isotçu denilen Türkmenlerden oluşur genel anlamda,Harran,akçakale daha çok arap,ceylanpınar arap ağırlıkta bir kısım kürt,viranşehir ağırlıklı olarak kürt bir kısım arap,siverek ağırlıklı olarak zaza sonra Türkmen bir kısım kürt,hilvan daha çok kürt yerleşimi,bozova ağırlıklı olarak türkmen kökenli ardından kürt,halfeti Türkmen ağırlıkta sonra kürt,birecik türkmen-arap-kürt,suruç daha çok kürtlerden oluşmakta bir kısım türkmen ve arap ailede yaşamaktadır.Şanlıurfa bu denli zengin topmlumları ve büyük bir tarihi içinde barındırdığından bu denli zengindir.

Şanlıurfa Türkmenleri[kaynağı değiştir]

Şanlıurfa'da yaşayan Türkmenler


Şanlıurfadan bahsedilmiş Türkmen kürt arap zaza bunların hepsi yaşamakta,yalnız şu var Şanlıurfa merkezin Türkmenlerden oluştuğu aşikardır.Kültürünüde daha çok buradan alır Sıra geceleri,Şanlıurfa Türküleri,Çiğ köfte,İsot acı biberi gibi bir çok özellik Türkmenlere dayanır.


Şanlıurfa'da bilinmeyen unutulan bir yer Türkmen-Alevi beldesi Kısas * Kısas beldesi

Ceylanpınar Evrenpaşa köyü[kaynağı değiştir]

Sovyetler birliğinin Afganistanı İşgal etmesi dolayısıyla savaşta zülumde katledilen Özbek-Kırgız-Türkmen Türkleri Türkiyenin çeşitli yerlerine yerleştirildiği gibi Şanlıurfa iline Özbek Türkleri önce birecik ilçesi daha sonra ise ceylanpınar ilçesi Evrenpaşa köyüne yerleştirilmişlerdir.

Şu an Şanlıurfa ceylanpınar ilçesi evrenpaşa köyünde yaklaşık 2000 civarında özbek türkü yaşamaktadır.