Tartışma:Che Guevara

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Ernesto Che Guevara sayfasından yönlendirildi)
Eski seçkin maddeChe Guevara, eski bir seçkin maddedir. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan onun ilk adaylık sayfasını ve neden bu statüsünü kaybettiğini bulabilirsiniz.
Anasayfa ödül Bu madde 24. Hafta 2008 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 37. Hafta 2010 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 24. Hafta 2014 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 46. Hafta 2017 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.

Düzenle şablonu[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar lütfen maddeye bilgi girişi yaparken Vikipedi biçimine uygun şekilde girelim. Şimdilik düzenle şablonu koyuyorum ancak kimse düzeltmezse eski haline getircem. Eğer düzenleme hakkında sorularınız olursa bana sorabilirsiniz. Saygılar. --Ruzgarmesaj 11:42, 5 Haziran 2006 (UTC)

Tarafsızlık[kaynağı değiştir]

Anlatım tarzının taraflı olduğu kanısındayım.Che kimilerine göre ülkeleri ayaklandıran bir isyankar kimilerine göre kahraman bir devrimcidir.Zaten sayfanın İngilizce bölümünden bazı bölümler alınmasına rağmen İngilizce kaynak daha tarafsızdı.Yazı tamamen değiştirilmeli ve yenilenmeli.Ayrıyeten daha önce "sosyal devrim" gibi bir ifade kullandığınız için uyarılmışsınız.Kime göre sosyal ? Diğer insanların uyarılarına kulak asmadan asla başarılı olamazsınız.Ancak düşmanlarınıza kulak asmamalısınız."Sosyal Devrim" ifadesini kaldırmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

______________

Anlatım taraflı(örneğin "infaz" yerine ısrarla "öldürülme" sözcüğünün kullanılarak manipüle edilmesi) olduğu gibi önemli olan noktalar bilerek eklenmiyor, eklenilmesine izin verilmiyor. Terörü yöntem olarak kullandığını, Tricontinental'e verdiği kaydadeğer demeçlerdeki barbarca düşüncelerini ekledim. Ancak "yapıcı değil" gerekçesiyle geri alındı. Makaledeki söz konusu kişinin kendi ifadelerini alıntılamak yapıcılık açısından değerlendirilmemeli. Kaldı ki tarafsızlık ve nesnellik yapıcılıktan daha önemlidir ; siyasi görüşleriniz çerçevesinde katkıları geri alıp insanların ansiklopedi okurken gerçekleri bilme hakkını elinden almamalısınız.--VikiLink (mesaj) 00:18, 21 Kasım 2017 (UTC)

@Sakhalinio, @Rapsar, kullanıcının değişikliklerinin reddedilmesi ne kadar doğru? Sürüm kontrolü vandalizmle mücadele için, buradaki değişiklik ise vandalizm niteliğinde değil. Üstelik kullancının görüşü çerçevesinde yapıcı bir turum sergilediğini düşünüyorum. Onaylandıktan sonra geri alınıp herhangi bir içerik tartışmasında olduğu üzere stabil sürüm korunarak kullanıcıya burada geri alma gerekçesinin açıklanması daha doğru olmaz mı? --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 00:26, 21 Kasım 2017 (UTC)
Sürüm kotnrolünün tek amacı vandalizm değil, aksi olsa orada "vandalizm" yazan gerekçenin de aralarında olduğu gerekçeler olmazdı ve otomatik olarak değiişklik özetine "vandalizm" yazılırdı. Kaldı ki isterseniz onaylayıp, ondan sonra "ansiklopedik olmadığı ve taraflı olduğu" gerekçesiyle kaldıralım? Problem değil. Şu an açıkçası yeterince madde ile ilgileniyorum, bir de bununla alakalı bir tartışmanın içinde olmak istemiyorum. uygun gördüğünüzü yapabilirsiniz :)--RapsarEfendim? 01:16, 21 Kasım 2017 (UTC)

gerek doğduğu yer olan arjantinde, gerek kübada ispanyolca konuşulur. Che Guevara ispanyolcada "çe gevara", "çe gebara", "şe gevara" vs.. gibi okunabilir, ama latin amerika'da en yaygın okunuşu "çe gebara" dır. (v harfini b'ye yakın telaffuz ederler. Tembelejderha 09:42, 3 Temmuz 2006 (UTC) tebrik ederim arkadaşım bukadar kısa anlatılması çok yanlış bence teşekkürler

arkadaşlar che kelimesinin anlamı tam olarak nedir söylermisiniz .mail atarsanız sevinirim.eyuptoraman@hotmail.com che=arkadaş

İlk seçkin madde hayırlı olsun. Che'nin beresinde zaten bir yıldız vardı, bir de maddenin sağ üst köşesinde oldu şimdi. İlk seçkin madde için ilginç bir tesadüf--Atacameñoileti 11:52, 26 Şubat 2007 (UTC)

== teşekkürler == Çok güzel bir madde olmuş hazırlayanların ellerine sağlık felisleox

Che Guevara's born document. Legal name written in the left margin: "Guevara, Ernesto"

Dear colegues: My name is Roblespepe, and I am the main editor of the Che Guevara article in the w:es. I want to tell you that the name writen in this article ("Ernesto Guevara de la Serna") is wrong:

  • "De la Serna" was his mother last name, but not his. In Argentina people only receive the last name of the father. The last name of the mother is optional, and the Che's parents didn't use that option. So his legal name didn't include "de la Serna".
  • So, the legal name of Che Guevara was: "Ernesto Guevara", without any other addition.

You can verify what I'm saying in the official born document of Che Guevara I'm attaching here (the legal name, "Guevera, Ernesto", is written in the left margin). Kind regards, w:es:Usuario:Roblespepe.17-04-2008

Yasal adı yukarıdaki bilgiye istinaden "Ernesto Guevara" olarak değiştirildi. --Mskyrider ileti 19:18, 21 Nisan 2008 (UTC)
Hem de ne wrong! Büyük İskender ve Enver Paşa gibi tarihe mal olmus şahsiyetleri kimsenin bilmediği saçma adlarla sunan bu Vikipedi, Ernesto Guevara ismine Che gibi bir lakabı eklemekte sorun görmüyor. Bu tür tutarsızlıklar seçkin maddelerde bile var. Lütfen baslıktan Che kelimesini silin. --95.9.235.112 12:10, 16 Şubat 2014 (UTC)
Silmeyeceksiniz nedenini açıklayın bari. --95.9.235.112 21:51, 20 Şubat 2014 (UTC)

"Che" say only in Argentina.

arkadaşlar bu maddeyi kim yazmış bilmem ama elimde olsaydı ekleme yapardım.eğer che hakkında bilginiz varsa hiç çekinmeden yazın.-Administratör---Tyty123 08:29, 21 Haziran 2008 (UTC)

Buyurun yazın :) Khutuckmsj 11:13, 12 Eylül 2008 (UTC)

Che’nin Çantasından Çıkan NUTUK[kaynağı değiştir]

Cemal Sağmen'in aynı adlı makalesi.

Ne diye siliyorsun Coolhand???

Gidip müzeyi gezdinmi? Nazım hikmet Şiir kitapları ve Atatürk'ün nutugu cıkmıştır cantasından bunu herkez bilir.

O NUtuk'ta Bilal şimşir'in Fidel'in istemesi üzerine getirdiği fidel'inde Che'ye verdiği kitapdır.Bu imzasız yazı Onur1991 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Daha önceden vandalizm amacıyla girenler maddeyi bozup bunu da yazdıkları için geri aldım. Gene bi vandalın girdiğini sanmıştım, benim yanlışım pardon----Coollandİletişim 16:04, 26 Haziran 2009 (UTC)

che ilaçlar ve silahlar arasında seçim yapmak zorunda kalacak kadar zor durumda kalmışken çantasında nutuk gibi büyük hacimli kitapları taşıyabileceğini düşünmek mantıksız.

GENEL DEĞERLENDİRME VE ELEŞTİRİLER[kaynağı değiştir]

  • Maddenin sonuç kısımları kesinlikle nesnellikten uzak ve ispatlanabilir değil.Che'nin kişiliği konusunda yapıldığı iddia edilen tespitlerde,tamamen anglo-sakson bir bakış açısı kullanılmış.Şöyle ki; Amerika ve ya benzer güç odaklarının,bilim-sanat-medya-kamuoyu hakimiyetleri malum...Tarihi olayları ve kişilikleri subjektif bakış açılarıyla değerlendirerek; işlerine gelenler iyi;işlerine gelmeyenler kötüdür sonuçlandırmasıyla,toplumların bilinçlerinde karalamak amacıyla yaptıkları faaliyetlerden birisi de bu.Burada Che'nin kişiliği ile ilgili fikir edinmek için kitaplarını okumak çok yardımcı olacaktır.--Realbada 20:36, 12 Şubat 2010 (UTC)

"Guatemala sosyal devrimi" nedir? Ya da "sosyal devrim" nedir? Ya bu maddeyi/leri eklemek ya da bu ifadeyi değistirmek gerek. --E4024 (mesaj) 20:44, 8 Haziran 2012 (UTC)

Madde içerisindeki bir kaç resim görünmüyor.--SAİT71 (mesaj) 18:55, 13 Haziran 2013 (UTC)