Tartışma:Eretna Beyliği

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Bu maddenin silinip silinmemesi sorunu[kaynağı değiştir]

En baştan yazılmış bir yanlış. Eretna Beyliği bir Moğol Devleti falan değildir. İngilizce Wikiden araştırın görün. Eretna Beyliği Bir Uygur Tarafından kurulmuş bir Türk devletidir.
İngilizce vikipedia bu konuda otorite değil. Zaten bir çok yabancı kaynakta Moğol-Türk kullanımları birbirine karışmış.
Eretna devletinin kurucusunun köken olarak Uygur Türkü olduğu doğrudur(Alaaddin Eretna). Ancak Moğol ordusuna mensuptu ve Moğolların eli durumundaydı. Zaten Eretna devleti de Moğolların(İlhanlılar) himayesinde kurulup varlık gösterdi.
Bu madde neden silinme istendigi acik degil. Icerigi hicbir sekilde bos degil!!! Bu bir tarih ile ilgili madde oldugu icin incelenmesi gerekn soru, bu isimli ve bu olaylari gecirmis bir devletin tarihte bulunup bulunmadigidir. Icerigine bakinca gorulmektedir ki tarihte bulunmaktadir. Bu nededenle KATIYEN silinmelidir.Eger bu devletin Mogol veya Turk oldugu belli degilse, her iki fikir de maddede yazilmali ve kimin ne dedigi acik acik referanslarla verilmedir.

Bu devlet tarihde mevcut olduguna gore, Turkce Vikipedia'dan bu maddeyi silmek Vikipedia tarih maddelerinin tarihde olani degil olmasini arzu ettigimiz olaylarin tarihi olmasini saglayacaktir. Revize edilsin ve referanslar aciklansin ama silinmesin.noyder 23:48, 30 Kasım 2008 (UTC) Çok güzel bir devlet.

Telif ihlali[kaynağı değiştir]

Selamlar. [1]nun kopyası değil mi? Takabeg ileti 00:38, 1 Aralık 2008 (UTC)

Vikipedide bu madde 18 Mart 2004'de açıldı. Bunun tarihi ise 3 Şubat 2004. Dolayısıyla silinmelidir. Takabeg ileti 00:40, 1 Aralık 2008 (UTC)

EVT Eretna devleti moğol değildir.1380 yılında eretna bey ölünce vezir kadı burhaneddin son verdi.

eretna beyliği hakkında[kaynağı değiştir]

eretna beyliğinden bir ermeni beyliği olarak söz eden şahsın kaynak göstermesini aksi halde ermeni devleti bilgisini kaldırması şarttır.şiddetle kınıyorum.eretna bir türk beyliğidir.üstelik benim çocuğumun ismidir.bir an önce yetkililerin bu durumu düzeltmesini bekliyorum.yazan:Eretnanın Annesi 01/02/2012 78.160.97.153 20:15, 3 Mart 2012 (UTC)

Kaynak olmadığından doğrusu nedir diye bir yorum yapamıyorum. O yüzden kaynak belirtilmeli ifadesi ekliyorum ilgili kısma. Güvenilir kaynak(lar) varsa elinizde ona göre düzeltme/ekleme yapabiliriz.--RapsarEfendim? 20:25, 3 Mart 2012 (UTC)
Sayın Rapstar, biraz İngilizceniz varsa aşağıdaki kaynakları online inceleyebilirsiniz. Tarafsızlık açısından yabancı kaynak veriyorum. Eretna, Moğollara hizmet eden Uygur kökenli bir askerdi. Makaledeki mevcut kaynaktan yanlış alıntı yapılmış, zaten online olarak kontrolünü yaparsanız yazının devamı görünmüyor. İlgili eser ve yazarları tarihçi değiller; sanat üzerine bir kitap; dolayısıyla ilgili kaynağın güvenilirliği yok. Aşağıya eklediğim (Britannica başta olmak üzere) yabancı kaynaklara göre gerekli düzenlemeyi yapabilir ve makaleye yöneticisi Uygur kökenli olan bir Türk beyliği olduğunu ekleyebilirsiniz. Sizin de belirttiğiniz üzere gerekli düzenlemeyi aşağıdaki kaynakları verecek şekilde yapıyorum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar...
Online Encyclopedia Britannica, Retrieved 28 May 2012
The New Encyclopaedia Britannica, Vol4, 2003, p.538, Online Snippet, The dynasty's founder, Eretna, was an officer of Uighur origin in the service of Demirtas, the Il-Khanid governor of Anatolia...
Bruce Alan Masters, Gábor Ágoston, Encyclopedia of the Ottoman Empire, Infobase, 2010, p.41, Online Edition, With the death of the Ilkhanid ruler Ebu Said in 1335, administration of Asia Minor was entrusted to his former governor Eretna Bey, originally an Uighur Turk, who eventually declared himself independent...
Yılmaz Öztuna, Devletler ve hânedanlar: Türkiye : 1074 - 1990, Vol.2, Türkiye Kültür Bakanlığı, 2005, p.51, Online Edition http://books.google.com.tr/books?ei=pJHDT6GUAoe8-Qbdq5CSCQ&hl=tr&id=R1w-AQAAIAAJ&dq=eretna+uyghur+turk&q=eretna+uygur+turk#search_anchor
John Freely, The companion guide to Turkey, HarperCollins, 1993, p.391, Online Edition http://books.google.com.tr/books?id=khs_AQAAIAAJ&q=eretna+uyghur+turk&dq=eretna+uyghur+turk&hl=tr&sa=X&ei=r5HDT6zFJpCa-wa48bGACg&ved=0CEwQ6AEwBTgK This was erected in 1339 by Eretna, an Uyghur Turk who created an independent principality in central Anatolia after the collapse of the Ilkhanid Mongol Empire in 1335.
Jonathan M. Bloom, Sheila Blair, Oxford University Press, 2009, p.60, Online Edition, http://books.google.com.tr/books?id=un4WcfEASZwC&printsec=frontcover&hl=tr In the early 14th century, the city passed to the Uighur chief Eretna.
The decline of medieval Hellenism in Asia Minor: and the process of Islamization from the eleventh through the fifteenth century, University of California Press, 1971, p.139, Online Edition, http://books.google.com.tr/books?ei=r5HDT6zFJpCa-wa48bGACg&hl=tr&id=wBpIAAAAMAAJ&dq=eretna+uyghur+turk&q=eretna+uighur+turk#search_anchor governor Timurlash fled to Egypt in 1327, he was replaced by Ghiyath al-Din Ercrna (of Uighur origin) who succeeded in receiving official appointment from the Ilkhan Abu Sa'id.
78.170.96.148 20:44, 30 Mayıs 2012 (UTC)
Tamamdır, onaylandı.--RapsarEfendim? 20:59, 30 Mayıs 2012 (UTC)
Hızlı cevap için teşekkürler. 78.170.96.148 21:21, 30 Mayıs 2012 (UTC)

Vikipedi dışında Eretna Beyliği'nden bahseden tüm forum site blog ve şehir (özellikle kayseri,sivas,tokat) tanıtım sitelerinde Eretnadan uygur kökenli türk devleti olarak bahsedilirken neden burada kaynak gösterilmediği halde ermeni olarak bahsedilmektedir.bu bile bu sitenin ne kadar güvenilmez ve her önüne gelenin yalan yanlış bilgi verdiği bir yer olduğunu gösterir.o yüzden daha fazla uğraşmayacağım.--Eretna (tartışma) 21:17, 3 Mart 2012 (UTC) Eretna'nın Annesi 01/03/2012

Lütfen sakin olun ve yapıcı davranın. "bu bile bu sitenin ne kadar güvenilmez ve her önüne gelenin yalan yanlış bilgi verdiği bir yer olduğunu gösterir" demekle hiçbir yere varamazsınız. Ermeni beyliği olduğu bilgisi kaynaksız; ama sizin eklediğiniz Moğol beyliği olduğu bilgisi de kaynaksız. Bu nedenle değişikliği kontrol eden kullanıcı bir önceki sabit sürüme döndürmüş, daha sonra da kaynak istemiş. Forum siteleri güvenilir değildir. Moğol beyliği olduğuna ilişkin kaynağa ulaştım ve değiştirdim. --seksen 21:22, 3 Mart 2012 (UTC)