Tartışma:Eklem

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Tıp (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tıp maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tıp kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Anatomi (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Anatomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Anatomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • Iskelet kemiklerinin birbirlerine eklendikleri yerlere verilen ad. Eklemler, özellikleri bakimindan üçe ayrilirlar: 1 - Oynamaz eklemler, 2 - Yari oynar eklemler, 3 - Oynar eklemler.
  • Oynamaz eklemler, Kafatasi kemiklerinin birbirlerine eklendikleri yerlerdeki eklemlerdir. Buradaki eklem yerleri, bir testerenin disleri gibi birbirlerine geçme seklindedir. Kemikler, bu girinti ve çikintilarla, birbirlerine oynamayacak sekilde eklenmis durumdadirlar.Yari oynar eklemler, omurgayi meydana getiren omurlarin birbirlerine olan eklemlerindeki eklemlerdir. Bunlarin oynamalari pek azdir.
  • Oynar eklemler, Kol ve bacak kemikleri baglanti yerlerindeki eklemler, oynar eklemlerdir. Bunlar, iki baglanti kemiginin, eklem yerlerinde istenen hareketi verecek sekilde oynayabilmesini saglamis olurlar. Böylece, bu eklemlerin bulundugu kemikler, çesitli hareket yetenegine sahip eklemler özelligini kazanmis olurlar.
  • Oynar eklemlerdeki kemiklerden birinin basi, öbür kemigin çukuruna girmis sekildedir. Iki kemik, birbirlerine eklem baglari ile baglanmistir. Kemiklerin birbirlerine sürtünmeleri sirasinda asinmalarim önlemek için, bu eklem yüzlerinde kikirdak yastiklari ve buralari yumurta aki bir madde ile sivayarak kaygan hale getiren eklem kesecikleri bulunur.