Tartışma:Kürt isyanları zaman çizelgesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Doğu isyanları listesi sayfasından yönlendirildi)

Merhaba; Dersim İsyanlarını ve Şeyh Sait İsyanını tamamen Kürt isyanları olarak göstermek yanlıstır. Dersim İsyanında kesinlikle Kürtlük savaşı yok,Dersimlilik(Dersimin Alevi gelenekleri,Zaza-Kürt-Türkmen unsurlarıyla beraber) savası var.Dersim otonomi istemiştir. Ayrıca Şeyh Sait isyanının bazı Kürt cemiyetleriyle ilişkileri olmussa da,halka Şeriat propagandası yapılmıstır ve Kürtlerden ziyade ezici cogunluk Sünni Zazalar bu isyanın ana unsurudur.O nedenle bu da bir Kürt isyanı olamaz. saygılar..

Tekrar selam. Haklısınız. Şeyh Sait İsyanında mesela Lolan aşireti kimin tarafındaydı? Kısmen işin sünni-alevi mücadelesi tafafı vardı. Ve Şeyh Sait İsyanı dedikleri isyanın arkasında Kürt milliyetçiliği yatmamış değil. Fakat İsyan patlamadan önce Kürt siyasi liderlerinden Yusuf Ziya bey yakalandı ardından askeri lideri olacağını beklenen Cıbranlı Halit bey de yakalandı. Geri kalan din adam zavallı Şeyh Sait ufacık çatışmadan dolayı 'İsyan'ına itilmişti. Neticede Kürt milliyetçiliğinin isyanı olamadı. Benim bildiğim bu. Dêrsîm isyanı için ayreten orda konuşalım. Benec isyanın niteliği bile taşmıyor Dersim.... Ama fazla uzatmıyorum.

Şimdi bu maddenin meselesine gelince, başlığında bir değişikikleri yaparak hepsini koysak mı? Yoksa bazı isyanları listeden çıkarasak mı? Nasıl halletsek? Takabeg 00:28, 9 Ocak 2008 (UTC)

Tekrar selam. Başaka teklifler yoksa, şimdilik başlığı Doğu isyanları olsun. Zazalarınki ve Nesturilerinki de çıkarılmaması lazım. İyi çalışmalar. Takabeg 23:55, 11 Ocak 2008 (UTC)

Dersim İsyan'Nı kürt isyanı değil isyancılar zazadır ayrıca isyan Alevi isyanıdır.Bu imzasız yazı Onur1991 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bu madde Kürt isyanları listesi değil. Doğu isyanları listesi. Takabeg ileti 06:13, 7 Mayıs 2009 (UTC)

Birinci Sason İsyanı'nın tarihi[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar birinci sason ermeni isyanı 1925'te değil ilki 1894 olmak üzere ikincisi de 1904 tarihinde iki defa yaşanmıştır. Bu bilgiyi yazar arkadaşımız nereden sağlamış? Mzberk (mesaj) 09:01, 21 Ocak 2014 (UTC)Mzberk

Bayrak hatası[kaynağı değiştir]

1919'da Osmanlı bayrağı gerek. --E4024 (mesaj) 16:19, 26 Şubat 2014 (UTC)

√ Yapıldı. --E4024 (mesaj) 16:37, 28 Şubat 2014 (UTC)