Tartışma:David Lloyd George

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lütfen Kangren Olmuş Şu Sorunu Açıklığa Kavuşturalım. Maddenin İçeriğimi Önemlidir Görüntüsü mü.??[kaynağı değiştir]

David Lloyd George maddesini ilgilendiren belgeleri Bu Maddenin (Lloyd George nin Türkiye Hakkındaki Düşünceleri) bölümüne topluca ekledim. Eklediğim şey Türk Kurtuluş Savaşında Loyd Georgenin günü gününe Türkiye hakkındaki görüş ve düşüncelerini dile getiren tarihi gazetelerdi.[1] Ancak sayın (Filanca) bu belgeleri kaldırdı ve kaldırış gerekçelerini de mesaj sayfama yazmış bulunmaktadır.[2]

Bu gerkçeler bence yerini bulmayan gerekçelerdir. Bir maddenin içeriği o maddeyi iyi bir ansiklopedi maddesi haline getirir. Eğer maddelerde görselliğe daha çok önem verilirse o maddeyi gerçeklerden mahrum bırakmış oluruz ve böyle bir madde Ansiklopedik bir madde olmayıp görselliği öne çıkmış güzel bir bibloya benzer ama o biblonun nasıl yapıldığını ne gibi aşamalardan geçtiğini nasıl böyle güzel bir hale geldiğini yansıtmaz. Bu bakımdan benim de eklediğim tarihi belgeler Lloyd George Maddesinin İlgili bölümüne tam uygun bir metaryal iken o maddeden çıkartılması o maddeyi görselliği öne çıkmış bir biblo gibi madde haline getirir..

Ben eklediğim 15 adet belgenin içeriğini o maddeye yazı olarak aktardığım taktirde o madde 15 metre uzunluğunda olur ki bu da Ansiklopedik maddeler dışına çıkmış sayılır.

Bizler maddeleri öz ve yatarli bilgilerle donatmamız için bu türlü belgeleri de eklemeliyiz ki o madde içerik olarak zenginlik kazansın.

Maddeleri ilgilendiren belgeleri ilgili maddelere eklemelimiyiz yoksa eklememelimiyiz bu konuyu tartışmaya açmak istiyorum ki kullanıcıların ve anonimlerin önüne çıkan bu kangren olmuş sorun çözüme kavuşsun...saygılarımla. tacirci 19:10 12 Ağustos 2011 (UTC)

öncelikle, kaldırılış nedeni görünüş değil gördüğüm kadarıyla. bunun ansiklopedik bir içerik olmadığı ve vikikaynak'ta değerlendirilmesi gerektiği söylenmiş. benim söylemek istediğim başka birşey.. esasen bu biyografide 'türkiye hakkındaki düşünceler' diye bir bölümün bulunması başlı başına sorunlu. bu konu buradan bakınca kayda değer olabilir, ama genel olarak böyle mi değerlendiriliyor ve başka ülkeler ve başka durumlar hakkındaki düşüncelerinin yanında bunun ağırlığı nedir ona bakmalı. --ki bl 19:28, 12 Ağustos 2011 (UTC)
Merhaba. David Lloyd George maddesini okuyan tüm vikipedistler maddenin büyük bir tarafsızlık sıkıntısı yaşadığını görecektir. David Lloyd George'un bir ülkenin başbakanı olmuş ve o ülkenin belirli bir dönem boyunca iç ve dış tüm politikalarında etkin rol oynamış bir isim olduğunu düşünürsek Türklere ya da Türkiye'ye karşı tavır ve politikaları böyle bir madde içinde en fazla bir paragrafla anlatılması gereken ayrıntıdır. Oysa George'un yaşamının özetini görmemiz gereken başlangıç kısmında dahi Türkiye'ye olan düşmanlığı anlatılıyor. Bunun dışında maddenin büyük bir bölümü "Türkiye Karşı Tavrı" başlıklı kısımdan oluşuyor. Maddeyle ilgili en büyük sorun şu anda budur ve ivedilikle bunun çözülmesi gerekir.
Sizin eklediğiniz resimlerin tarihi bir belge olduğunu yadsımıyorum ancak bu belgeler de tek tarafın görüşünü yansıtmaktadır. Bunların toplu halde maddeye yüklenmesi de VP:TBA politikasının ihlali manasına gelecektir. Bu resimlerden belki biri örnek olarak maddenin konunun anlatıldığı paragrafına düzgün bir altyazı ile eklenebilir ama daha fazlası zaten tarafsızlık problemi yaşayan bir maddeyi tamamen tek bir bakış açısıyla yazılmış hale getirecektir (diğer resimler de Vikikaynak'ta değerlendirilebilir). Sizin yaşadığınız deminki sorunda bu resimlerin eklenmemesinin tarafsız ansiklopedi yaratmak için doğru bir davranış olduğunu düşünüyorum.
Dikkati maddeye çekip bu halini görmemizi sağladığınız için teşekkür ederim. Eğer maddeyle ilgilenecek bir gönüllü çıkmazsa tarafsızlık şablonu koymamızın da faydalı olacağına inanıyorum. İyi akşamlar.-- Güzelonlu (mesaj) 19:51, 12 Ağustos 2011 (UTC)
maddeye taraflı ve kaynaksız etiketleri eklendi. --ki bl 20:14, 12 Ağustos 2011 (UTC

Biz maddedeki problemleri değil maddeye topluca (Resim bilgi-Galerisi) oluşturup oluşturamıyacağımızı tartışmak istiyorum biz kullanıcıların asıl problemleri budur. Tartışmanın özü budur. Oysa şu maddelere bakıldığında ve diğer dünya vikipedyaları incelendiğinde o maddelerle ilgili topluca bilgi-resimler eklenerek resim galerisi oluşturulmuştur. Madem ki benim yukarıda sözkonusu olan maddeye eklediğim Bilgi-resim galerisi kaldırıldı o zaman şunlar da kaldırılmalıdır. şu [3] Şu [4] şu [5] şu [6] ve bunlar gibi yüzlerce maddelerde bulunan resimler isterseniz yüzlercesini buraya ekleyebilirim--tacirci 20:20 12 Ağustos 2011 (UTC)

Tekrar merhaba. Yukarıda yazdığım yorumda da değindim ama biraz daha açayım: David Lloyd George, 6 sene boyunca döneminin güçlü bir ülkesinin başbakanlığını yapmış bir insandır. İç politikalarında kayda değer hareketleri olduğu gibi ülkesinin başka ülkelerle olan ilişkilerinde de konumu gereği aktif rol oynamıştır. Bu maddede iç politikalarla ilgili hiçbir şey anlatılmıyor, dış politikası ile anlatılan en uzun şey ise Türkiye'ye olan tavrı. Oysa Türkiye'ye olan tavrı savaş ve sonrası bölümünde kısaca anlatılması gereken bir ayrıntı.
Sizin eklediğiniz resimlerde de aynı sıkıntı var. Problem bir maddede galeri kullanıp kullanmamız değil. Bu resimleri topluca maddeye eklemek zaten taraflı olan maddeyi tamamen taraflı hale getirecektir. Dediğim gibi belki maddenin uygun bir yerine (savaş ve Türkiye ile alakalı bir kısma) uygun bir altyazı ile bir tanesi eklenebilir. Ama bu resimlerin hepsinin maddede yer alması bu maddenin tarafsızlığına gölge düşürecektir. Bunun yerine resimleri Vikikaynak'ta paylaşabilir ve vikikaynak linkini maddeye ekleyebilirsiniz. İyi akşamlar. -- Güzelonlu (mesaj) 20:36, 12 Ağustos 2011 (UTC)
  • Tamam anlıyoruz da sayın (guelonlu) Madem ki tarafsızlık o zaman yukarıda yazdığım liklerdeki resimleri de kaldırınız o zaman tarfsızlıkları kabul edelim. Ayrıca Lloyd George kendi ülkesi için ve kendi hizmetleri için değerli bir başkan olabilir ama bu demek değildir ki politikalarındaki yanlışlıklar ve diğer ülkelere karşı emperyalist emel ve söylemleri ile filillerini de göz gardı etmemiz ne kadar gerçeklere uygundur derim. Biyografisinde bu konuları da bahsetmek gerekmez mi çünkü bu şahıs bir politikacıdır--tacirci 20:59 12 Ağustos 2011 (UTC
  • Dikkat ederseniz George'un değerli ya da değersiz bir politikacı olduğunu söylemedim. Bizim birer vikipedist olarak görevimiz kişiye değer biçmek değildir. Dedim ki George'un Türklere karşı politikası bu maddenin temel ve tek anlatılan konusu olmamalı. Türklerle olan ilişkisi kesinlikle anlatılmasın gibi bir yaklaşımım olmadığını da biraz önceki yorumumda paylaştım. Bu kişinin politik yaşamında kapladığı yer kadar bu madde de yer kaplamalı. Ancak sizin de çok iyi bildiğinizi düşündüğüm gibi Vikipedi'nin temel kuralları gereği bu değinme taraflı bir bakış açısı ile yazılmamış olmalı. Sizin eklediğiniz resimleri de bu çerçevede yorumladım. Resimlerle ilgili sorunu yukarıda yeterli detayda anlatabildiğimi düşünüyorum.
Eğer diğer maddelerle ilgili bir rahatsızlığınız ya da tarafsızlık şüpheniz varsa bu rahatsızlıkları David Lloyd George'un tartışma sayfasında değil o maddelerin tartışma sayfalarında dile getirmelisiniz. Orada da görüşler paylaşılır ve en tarafsız şekilde hem bilgiler hem de resimler maddede yerlerini alırlar. İyi akşamlar.-- Güzelonlu (mesaj) 21:15, 12 Ağustos 2011 (UTC)
  • neyse konu benim konum değil ben sadece maddeleri zenginleştirmek için bilgi belge ekliyorum ve bu bilgi ve belgelerin maddeded çıkartılmasına karşıdır tepkilerim. Mesela şimdi ben (Faberge) maddesi için çalışmaya başlayacağım ve bununla ilgili resim galerisi oluşturmak da istiyorum. Onun için maddeyi zenginleştiren ve maddeye katkı yapan resimlerin silinmesine karşıyım. Tartıştığım konu da maddeyi içerik olarak zenginleştiren belgelerdi. Beni aydınlattığınız için teşekkürler. iyi akşamlar--tacirci 21:28 12 Ağustos 2011 (UTC

Tacirci'nin yukarıda "bu maddelerde de benzeri durum var" diyerek verdiği örnekler hakkında: Ansiklopedilerde resim galerileri olur, normaldir. Meydan Larousse gibi matbu olanlarda bile, belli aralıklarla bunlar var. Dozunda uygun fotoğraflar kullanıldığında ansiklopedik bilgi kazandırdıkları kesin. Keza haritalarda da sorun yok, ek bilgi verdikleri sürece. Farklı tarihlerde çizilmiş aynı bölgenin haritalarını yayımlamak da mantıklı olabilir: Zaman içinde siyasi sınırların, bölgenin algılanışının veya harita çizme tekniklerinin nasıl geliştiğini gösterebilmek amacıyla. Ama bir gazete yazı dizisinin fotoğrafları farklı konu, bu ansiklopediciliğe değil arşivciliğe giriyor. Mesela bir atlastaki haritaların tümünü veya bir fotoğraf kitabındaki fotoğrafların tümünü ansiklopediye eklemeye benziyor. Bunların yeri Vikipedi değil Vikikaynak veya Commons olabilir. Saygılarımla, Filanca 22:52, 13 Ağustos 2011 (UTC)