Tartışma:Cebrâil

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Cebrâîl sayfasından yönlendirildi)
  • Bu uzerinde sapka olan harfler turkcede 20 yildir felan yok.

â î gibi. madde basliginin buna gore degismesini oneriyorum. Unelg 04:54, 17 Şubat 2007 (UTC)

  • Diğer dillerde hem Cebrail hemde diğer büyük melekler hakkında çok daha fazla bilgi var bu konu hakkında bilgisi olanların daha geniş şekilde anlatması gerekir.SaygılarımlaBu imzasız yazı 3k1907 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Madde başlığının hemen altındaki ilk cümle Cebrail'e doğru bir tanımlama yapmaktadır. Hatta ibraz daha açarsak cebrail Allah'ın "onarması, düzeltmesi"(gücü)demektir. Kur'an'da cebrail, "kuran ayetleri" anlamındadır. Çünkü toplumlar Allah'ın gönderdiği bu ayetler ile aydınlanmakta ve kendilerini düzeltmektedirler. Vahiyleri Peygamberimize cebrail adında bir melek indirmemiştir. Çünkü vahiy göndermek, indirmek Allah'ın işidir. İndiren cebrail değil inen cebraildir. Ruhul Kudüs'te olduğu gibi; "Allah'tan gelen sağlam güvenilir bilgi", yani yine Kur'an ayetleri demektir.Ruh bilgi demektir. Allah insanı yaratıp ruh üfürünce meleklerin insana secde etmesi kıssasında olduğu gibi kelimelerin anlamlarını doğru koyarsanız bu kıssa anlamsız değildir. Şöyle ki, birinci aşamada insan yaratılmış, sonra ruh üfürülmüş; bilgi yani ruh verilmiş ama çok az miktarda. Üfürmek çok az miktarda vermek anlamındadır, Türkçedeki koklatmak gibi. Buradaki insana verilen bilginin azlığı izafelidir. Yani bu bilgi Allah'ın bilgisi yanında çok azdır. Melekler ise bugün "enerji" dediğimiz şeydir. Dolayısıyla bilgilenmiş insan, düşünen insan maddenin ve enerjinin bilgisine kavuşan insan bu enerjilere hükmedebilir. Örneğin, insan fizik, kimya, biyoloji bilimlerine ait bilgileri kullanarak icat ettiği otomobil ile hızlı ve fazla efor sarfetmeden seyahat etmektedir. İnsanoğlu bu dünyada herşeye ama sadece bilgisine sahip olduğu herşeye hükmediyor. Bu dünyada bütün güçler, melekler inasana secde ediyor, yani ben çakmağı çakınca ocak yanıyor. Sadece bir melek, bir cin, bir enerji insana secde etmiyor. Kontrol altına girmiyor. O da iblis, hannas, şeytan yani "düşünce". İnsanın gördüğü, duyduğu, dokunduğu, kısacası algıladığı herşeye bir tepki vererek ham fikir oluşturan düşünme gücü:insana secde etmeyen tek melek, tek cin, tek güç! Tıpkı şu anda okuduğunuz ve benim yazdığım yoruma "bu adam da ne saçmalıyor?" gibilerinden beyninizin içinde mutlaka harekete geçmiş ve okuduklarınızın yalan, yanlış, gerçek olmadığını size kabul ettirmeye çalışması gibi...[[Kullanıcı:Fatih ERGAN|Fatih aydık14:03, 7 Haziran 2010 (UTC)
  • Bir üstteki yorumu çürüten ve tamamen geçersiz kılan ayet:
  -- kuranda neredeyse bütün ayetlere baktım cebraile hep ruh diyor melek diye bir tek kelime bulamadım , meallerde ise ruh geçen yerler melek diye çevrilmiş , oysaki kuranda ısrarla ruh diyor cebraille ilgili , ruh ise rabbin emrindendir diyor , yani cebrail rabbin emrindeki ruh , bir çok müslümanlada istişare ettim hiç birisi kurandan cebrail melek diye bir tek delil getiremedi , bizzat arapçalarınada baktım ruh diyor , melek yazmıyor . 

De ki: "Her kim Cebrail'e düşman ise, bilsin ki o, Allah'ın izni ile Kur'an'ı; önceki kitapları doğrulayıcı, mü'minler için de bir hidayet rehberi ve müjde verici olarak senin kalbine indirmiştir." (2, 97) --Tolga ☪ (mesaj) 13:38, 12 Eylül 2012 (UTC)

Kuran'ı araştıranlardanım. Cebrail'in melek olduğunu gösterir bir ayet yok ve ayrıca Cebrail'den Ruhul-Kudüs diye bahseder. Bunun türkçesi Kutsal Ruh'tur. Yani O bir melek değil ruhtur!

--88.234.215.96 00:54, 25 Ocak 2015 (UTC)