Tartışma:Cücenler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Çin (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Çin maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Çin kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Moğolistan (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Moğolistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Moğolistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Selamlar. Asya Avar terimi bu kavimin Avarlar ile aynı kavim olduğuna dair hipotezine dayanarak Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi edebiyatında kullanılmış isimdir. Vikipedi'ye uymaz. Daha evrensel ad olan Rouran olarak değiştirmemiz lazım. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 02:42, 21 Şubat 2008 (UTC)

Bence de Türkiye edebiyatında bazı tarihi ülkelere verilen isimler tartışmaya meydan bırakmıyor. Oysa bu ülkelerin gerçekten kim tarafından yönetilmiş olduğu günümüze kadar kesin şekilde kanıtlanamamıştır. Çoğu bilimcilere göre bu devlet bir moğol sülalesi tarafından yönetilmiştir. Ve Avrupaya gelen Avarların asıl ataları Ak Hun İmparatorluğundan da gelmiş olabilir birçok bilimcilere göre. Asya Avar İmparatorluğuna Rouran dememiz bencede en doğrusu olur.
Ayrıca Ak Hun İmparatorluğuna da Eftalitler İmparatorluğu demenin dahamı doğru olduğu da tartışılabilir. --Erdall 02:58, 21 Şubat 2008 (UTC)
Teşekkür ederim. Bu Rouran'ın hükümdarları Moğoldur. Fakat Avarlar Türkî kavim olma ihtimali yüksek ve Avarca da eski Türk dillerinden sayılıyor. Tam aynı grup diyemeyiz. Rouran Kağanlığına mensup olan Türkî kavimlerin bir kısmı, Göktürk Kağanlığı tarafından Rouran'ın yenildiğinde batıya kaymışlardır herhalde. Gerç bu da tahmin. Şimdi Hiung-nu'lar konusunda başlıca meselesi sadece iki taneye indi. Birincisi: Pi ile Panu meselesi. İkincisi: Batı Hun İmparatorluğu'nun icadı meselesi. İlgilerin ve katkıların için teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 03:08, 21 Şubat 2008 (UTC)
Şimdi aklıma geldi. Maddenin adı Rouran Kağanlığı da olabilir. Tarihte ilk defa Kağan unvanı kullanılmıştı ya. Ne dersin? Takabeg 03:09, 21 Şubat 2008 (UTC)

Eftalitler teriminin it eki latin dillerinden kaynaklanıyordur herhalde. Türkçe vikide bunu kullanmaktansa Eftallar yazılırsa daha uygun gibi. Ak (Beyaz) Hiung-nu da Çince kaynaklarında kullanılmış 白匈奴 'nın Türkçe tercümesi olduğu için yanlış değildir. Bunları daha sonra tekrar tartışılabiliriz. Biraz incelememiz lazım. İyi çalışmalar. Takabeg 03:16, 21 Şubat 2008 (UTC)

Avarların Göktürkler tarafından batıya sürüldükleri kesin olan birşey. Ancak Göktürkler hem Rouran'ı hem Ak Hunları dağıtmıştır. Yani Avarlar bu iki devletin birisinden gelmedir, ama hangisiden olduğu kesin olarak bilinmiyor.
Eftallar dememiz doğrumu olur bilmem. Böyle adları değiştirmek Vikipedi'de çok tartışılan hassas bir konu. Ben şahsen bu güne kadar anlamış değilim, örneğin okunuşu Şu Hanedanlığı olan meseleye ingilizce okunuşu ile Zhou Hanedanlığı yazmamızı, veya Vey Hanedanlığına Wei Hanedanlığı. Oysa TDK kurallarına göre yabancı alfabe kullanan dillerden gelen yabancı kelimeler Türkçe okunuşu ile yazılabilir deniliyor. Öyleyse bu Çince'den gelen Rouran kelimeside aslında Ruğran diye yazılması gerekir. Vatandaşlarımıza niye ingilizce yazım şekillerini kullanarak boş yere böyle okuma zorlukları çıkarıyoruz bilmiyorum. İngilizce bilmiyen bir vatandaşımız Zhou kelimesini Zıhovu diye okumazmı? Ama gelde diğer vikicilere anlat. selamlar --Erdall 03:38, 21 Şubat 2008 (UTC)
Zhou, Wei vs. konusunda kafamda da soru işareti var. Yakında Kuzey Wei (Kuzey Vey) ve Sien-pi maddelerini açmayı düşünüyorum da. Genelde daha önce açılmış maddelere bakarak yazıyorum Zhou, Xia gibi. Türkçe'ye uygun şekilde değiştirilebilir aslında. Şimdilik Asya Avar'dan kurtulduk. Biraz dinlenecem. Görüşürüz. Takabeg 04:13, 21 Şubat 2008 (UTC)
Sen yine Wei şeklinde yaz en iyisi, bana bakma. Çünkü bu meseleyi başka bir zaman daha kökten tartışıp halletmemiz lazım. Şimdi sırf iki kişinin kararıyla bu meseleyi değiştiremeyiz. Görüşürüz. --Erdall 04:28, 21 Şubat 2008 (UTC)
Bu devletin adı Juan-Juan olması gerekir okuduğum kaynaklara göre. Ya da içerik te belirtilmeli Juan-Juan da Asya Avar da denir diye. Eftalitler, Akhun olarak kalmalı bence. Zira Hintçede de Akhun manasındaymış. Ayrıca yerleşmiş sözcükler dışında farklı isimler kullanılması Türkiyedeki okuyucular için dezavantaj. Bunu da belirtmem gerekir.--Orijinnal 09:40, 21 Şubat 2008 (UTC)

Şu Tabgaçlar meselesine de bir el atalım.--Orijinnal 09:51, 21 Şubat 2008 (UTC)

Selam. Jou-jan ya da bunun Türkçe'ye yerleşmiş şekli olan Cücen (miydi?) de olabilir. Neden olmasın? Asya Avar yine 'Türkiye Cumhuriyeti'nin tarih literatüründe Asya Avar İmparatorluğu' olarak yazılabilir. Juan-Juan'dan zaten söz ediliyor. Tabgaçlar (Tuoba: 拓跋) konusuna gelince, bu kavim Tunguslardan Sien-pi (Siyen-pi)nin bir koludur. Kuzey Vey, Tabgaç, Sien-pi maddeleri birlikte geliştirilebilir. Ama önce şu Batı Hun İmparatorluğu meselemizi halledelim. MEB'i suçlama niyetim yok:)) Sadece niye böyle terslik olduğunu öğrenmek için araştıracağız. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 10:06, 21 Şubat 2008 (UTC)

Hiungnu-lar sayfasında şu cümle dikkati mi çekti: 48 yılında ama "kuzey Hiung-nu'lar" Kukhenye (ya da "Pi") adlı öncüleri altında Hudur'un oğlu Panu-yabgu han'a (P'u-nu) karşı ayaklanmışlardır. Panu yabgu han (taht dönemi 46-83) hükümdarlık zamanında Çin hakimiyetini kabul etmişdir. Bu amcaoğullarını arasındaki çatışmanın sonucu olarak Hiung-nu'lar ikiye bölünmüşdür. Bir kuzey (ya da batı) bölümü, birde güney (ya da doğu) bölümü oluşmusdur. Kuzey bölümü (ya da batı)..... Bu saptama doğruysa, Buradan Batı Hun İmp. adını tercih etmiş olabilirler. Ama bir karışıklık olduğu kesin.

+Ayrıca yukarıdaki italik ifadeler de Çin egemenliğini kabul eden=Panu teorisini destekliyor.--Orijinnal 11:03, 21 Şubat 2008 (UTC)

Juan Juan(Rouran) Moğolların Atasıdır Hunları yani Proto Türkleri Moğolistandab sürdügüne göre Türki bir Kavim olamaz ama Rouran bir Konfederasyondur içinde Çinlisinden Türküne Moğolundan Iranisine Herkes Vardır yani Rouran Moğoldur ama Orta Asyadaki Türk Moğol Konfederasyonlari asla tek millet olmamıştır yani Mongolid bir Halkın Kalan yerli Türk Halklariyla Oluşturduğu bir Konfederasyon demek daha doğru olur Egehan Giral (mesaj) 10.22, 11 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Tarihte ilk defa Kağan (可汗) unvanı bu devlette kullanılmıştı.

Arkadaşlar iyi hoş yazıyorsunuzdan kaynaksız bu laflar kulaktan dolma hurafelere benziyor ... Lütfen kaynak? Bu imzasız yazı Okanurall (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 23 Şubat 2010

  • Yanlış okumuşsunuz. Maddede şöyle geçiyor:

"Tarihte ilk defa Kağan (可汗) unvanı bu devlette Shelun (郁久閭社侖 / 郁久闾社仑, Yùjiǔlǘ Shèlún) tarafından kullanılmıştır". Yâni ilk defa kağan unvanını bu devlet değil, bu devletin bir hükümdarı olarak Shelun (郁久閭社侖 / 郁久闾社仑, Yùjiǔlǘ Shèlún) kağan kağan unvanını kullanmıştır. Bu imzasız yazı 95.10.59.28 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 14 Haziran 2010

Yùjiǔlǘ anlamı?[kaynağı değiştir]

"Yùjiǔlǘ" bugünkü Türkçe ile "yüceulu" olabilir mi? Yani bir soy ad değil de bir unvan aslında.--Sndilek (mesaj) 10:15, 29 Eylül 2015 (UTC)

Cücenlerin kökeni[kaynağı değiştir]

Cücenlerin kökeninin moğol olup olmadığı kesin değildir genel kanı izole bir halk olup ne türk ne de moğollar ile bağı olmadığı yönünde

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ruanruan_language Burtigin (mesaj) 08.19, 14 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]