Tartışma:Buhara

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Özbekistan (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Özbekistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Özbekistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İran (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İran maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İran kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tacikistan (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tacikistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tacikistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

ilk kaynaklar[kaynağı değiştir]

Asagidaki paragraf yanlislarla dolu: Buhara'ya ait ilk bilgiler Çinlilerce ve Türklerce kaynaklara işlenmiştir.Çinlilerin ve Türklerin uzun yıllar bu şehir için mücadele ettikleri bir süre türklerde daha sonra çinliler kaldığı bilinir.Şehir her yönden stratejik bir yerde olduğundan çok istenmiştir.En sonunda kavimler göçü ile Türkler ve Çinlilerin yavaş yavaş şehirden çekilip göç etmesi ile şehir az yaşanılan basit bir şehir olarak kalmıştır.Ardından Göktürk devleti ile tekrar yükselişe geçen Buhara bu imparatorluğun yıkılışı ile eski haline dönmüştür. Günümüzde çok rağbet gören bir şehir değildir. Buhara'ya ait ilk kaynaklar ne Cinlilere ne de Turklere aittir, Perslere aittir. Cinliler buraya hic bir zaman egemen olmadigi gibi, Turk egemenligi icin ancak Gokturklerden sonra sozedilebilir. Kim yazdiysa cok desteksiz atmis, bir an once silinmeli.--CenkX 15:16, 4 Ağustos 2008 (UTC)

Haklısınız, Lüften iyi ingilizceniz varsa bu maddenin İngilizce metni türkçeye çevirip düzeltirmisin, yine bazı kişiler fazla abartmış.--Tevfik1958 15:55, 4 Ağustos 2008 (UTC)

Çeviriye başladım. Ama kimi kavramların Türkçesinde zorlanıyorum. Sogd (kimi yerlerde Soğd diye geçiyor sanırım), Greco-Bactria, Nesturi Hıristiyanlık vb. Yardımcı olursanız sevinrim. İyi çalışmalar.--CenkX 08:36, 5 Ağustos 2008 (UTC)

Soğd Sogdianlara verilen bir isim ülkelerine Soğdiana denilir bizim dilimizde.--Tevfik1958 09:37, 5 Ağustos 2008 (UTC)

Aslinda ayni dili konusuyoruz :) ama uzun suredir bu konulara bakmiyorum. Buhara tarihi cok zengin. Guzel bir calisma cikabilir. Yalniz uygun resim bulamadim. siz de bir baksaniz iyi olurdu. kolay gelsin.--CenkX 09:44, 5 Ağustos 2008 (UTC)

Buldugum resimleri Hizmetciler veya Hizmetkarlar denilen bizimkiler hep siliyor benim kendi Buharadan cektigim fotoraf ne yazikki yok, Flickr'de Buharadan bir sürü fotograf var fakat Lisans (telif) ve/veya kaynak baskalarina ait oldugu icin yasak.

Olayı bilmiyorum ama, ben kendi cektigim fotografları Ozgur lisans olark ekledim. Belki bir yanlış anlaşılma vrdır. Emaillleri geç fark ediyorum. Buradan mesaj atarsanız daha iyi. Gonderdiğiniz bölümü ekledim. Biraz da düzenleme yaptım. Ama yukarıdaki Cengiz-Çağatay bölümünü anlamadığım için ellemiyorum. Biraz karışık olmuş. Bi de Abaka Akra düzlüğü saldırısı bölümü bana Buharayla ilgisiz göründü, çıkarsak mı?--CenkX 11:36, 5 Ağustos 2008 (UTC)
Nesturian, Nasturiler olarak Turkce vikide varmis. yeni gordum.--CenkX 11:42, 5 Ağustos 2008 (UTC)

Böyle güzel oldu ufak tefek yanlışlıkları Takabeg'e bırakalım. Yarın Semerkant'ı düzenleyelim. --Tevfik1958 11:52, 5 Ağustos 2008 (UTC)

Herhalde o zamanlar Abaka Buhara'da iken mektup gelmiştir.--Tevfik1958 13:21, 5 Ağustos 2008 (UTC)

Orjinal text şöyle; In May 1267 the Patriarch of Jerusalem wrote again to describe the desolation wrought by sultan Baibars on the crusaders in the plain of Acre, the death of John of Brienne, and the attack on the crusade castle of Safed, asking help from where he could.[C.R. Conder: The Latin Kingdom of Jerusalem; The Committee of the Palestine Exploration Fund; London; 1897. p.389] isterseniz düzeltebilirsiniz, ben cümle çevirisi yaptım belki yanlışlık olabilir, bu bölümü çıkarmayı doğru bulmuyorum, çünkü Haçlı seferleri, Ilhanlılar ve Moğol istilası, Roma'daki Papa, Frank'ların Moğollarla işbirliği, Ermenilerin hükümdarının I. Hetum'un Moğollarla gizli antlaşmaları biz Türklere karşı yapılmış en büyük darbedir.(Büyük Selçuklu Devletinin ve Rum Selçuklu Devletinin yıkılışı, Moğol, Ermeni ve Roma'daki papa ile ilgilidir.)


Olabilir, Tarihte olmustur boyle seyler. Turklere daha ne darbeler vuruldu. Ama hepsini Buhara maddesine sigdiramayiz. Ansiklopedik duzen icinde dogru tarafsiz bilgi vermeye calisiyoruz. Nerden aldiniz, web adrsi var midir? tam metne bir bakmak lazim. Tam bilemiyorum ama Abaka diye ayri madde acacak kadar malzeme oldu. Bir ara Abaka Han maddesi acip oraya aktaririz. Ne dersiniz? Tesekkurler, iyi calismalar.

not: tartismalara yazi ekledikten sonra imzanizi atsaniz iyi olur--CenkX 13:52, 5 Ağustos 2008 (UTC)

Abaka Han varmis zaten :)--CenkX 14:02, 5 Ağustos 2008 (UTC)