Tartışma:Bilimsel sosyalizm

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Türkiye'de bu düşünceye ait partiler, Türkiye'de bu düşünceye ait dergiler gibi alt başlıkların bu madde de bulunmaması gerekiyor. Kime göre, neye göre ? bunları kategorize edebiliriz ? Madde bu haliyle eğer Türkiye üzerine yoğunlaşacaksa Bilimsel Sosyalizm kavramından uzaklaşıp, Türkiye'de bilimsel sosyalizmin gelişimi adını alacak. iyi çalışmalar. --Boyalikus 16:20, 13 Mayıs 2008 (UTC)

Engels'in tahminimce burjuva materyalistleriyle alay etmek adına kullandığı bir terimdir. Bununla ilgili kitabında Engels Bacon'ı ingiliz materyalizminin temsilcisi olarak niteler. Oysa Bacon agnostiktir zaten, materyalist değil. sosyalizm bilimsel ya da ütopik değildir. sosyalizm diyalektiktir. bilimsel olan pozitivist felsefeler.88.231.39.147 17:45, 26 Ekim 2012 (UTC)

Türkiye'de sadece İşçi partisi çevresi kendisini bilimsel sosyalist olarak nitelendirir. İşçi partisi ise bildiğimiz gibi modernite ile kaynaşmış, faşist diktatörlüğün cumhuriyet başındaki uygulamalarını devrim olarak nitelendiren ve pozitivist-evrimci felsefeleri savunan (bilim ve ütopya dergisi) faşist bir partidir.

PKK'de bilimsel sosyalizm terimini kullanmıştır. Ama PKK kürdistan konjunkturu için meydana gelen yasadışı bir partidir, türkiye için değil. Haliyle de bu mazur görülebilir, yine Kürdistan için MDD benzeri ulusal demokratik devrimi veyahut benzerlerini (demokratik konfederalizm vs.) savunmakta yerinde bir tutumdur. Çünkü Kürdistan; Türkiye, Irak, İran ve Suriye arasında ilhak edilmiş, kürt halkı asimilasyon ve inkara uğratılmıştır. Haliyle böylesi bir örgütün bilimsel sosyalizm terimini kullanması ve kürdistan ulusal demokratik devrimini savunması normal karşılanır.

Ama işçi partisi Türkiye için geçerli bir partidir ve Türkiye'nin böyle bir sorunu bulunmamaktadır. Yeni-sömürgecilik nedeniyle ABD ve benzeri batı devletlerinin Türkiye üstündeki politikaları da yine marksist bir tahlil değildir. Çünkü marksizmde yeni-sömürgecilik gibi neo-koloniyalizm gibi kavramlar bulunmaz.

Türkiye lozan anlaşmasında sınırları çizilen ve faşist diktatörlük yönetimi ile idare edilen bir ülkedir. Haliyle de burada elle tutulmaz gizli işgal gibi terimler yerine somut ve elle tutulur sınır çizgilerinin olup/olmaması ya da varsa bile ne şekilde olduğu, oradaki hükümetin hangi politikayı uyguladığı gözönüne alınır. Bu bağlamda Türkiye için bağımsızlık ve mdd gibi görüşleri savunan işçi partisi, AKP, MHP ve CHP gibi faşist bir partidir. zaten gençlik örgütleri olan TGB'nin ülkü ocakları gibi çalıştığını, proleter devrimciler ve devrimci-demokratlara saldırılar düzenlediklerini biliyoruz.

Marksizm-Leninizm, ulusların kesin eşitliğini savunur. Ama bu eşitliği sözde değil, özde gerçekleştirir. Burjuva bir eşitlik değil, proleter eşitlik ve demokrasi temelinde savunur. Haliyle de Kürt ulusunun (aşiretleri ve komprador sınıfları atarsak, Kürt halkının) faşist sömürgecilik boyunduruğundan kurtuluşu için verilen silahlı/silahsız her türlü mücadele devrimci karaktere sahiptir.

Son olarak parti bayraklarını sarı kırmızı renkten (kızıl demiyorum, çünkü kırmızıdır) kırmızı beyaz hale getirmeleri ve türk bayrağına benzetmeleri, içinde bulundukları durumu bize özetlemektedir.88.231.39.147 18:10, 26 Ekim 2012 (UTC)