Tartışma:Bilgisayar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Orlener den gelenler[kaynağı değiştir]

Burda bir arkadaş ana bilgilere bile sahip olmadan yaptığı değişikleri tekrar silip doğrularını tekrar yerine getirmek isterim, ama o zaman onun seviyesine inmiş olurum. En iyisi sadece onun bilgileri (!) herkeze mal olsun. --Orlener 18:29, 3 Aralık 2005 (UTC)

Her nedense bütün dünyada Conrad Zuse nin yaptığı ve elektronik işlemci olarak kabul edilen bu bilgiyi arkadaşımızın yanlış ve kasıtlı olarak değiştirmişdir. Bu konuda kendisine gerekli bilgileri vermeyi ve kaynakları açıklama imkanım vardır. Bilgisine! --Orlener 18:33, 3 Aralık 2005 (UTC)

Kibarca almanca kaynağını veriyorum : bilgisayar tarihi veya Z3 ilk bilgisayar diğer iddiaya görede ENIAC ilk bilgisayar tartışması yapılmakta, (almanca olup 20. Yüzyıl temasını tavsiye ederim) veya herhangi bir online ansiklopedilerde de okunabilir. --84.169.223.167 20:36, 4 Aralık 2005 (UTC)

Conrad Zuse 1937 de başlayan hesap makine çalışmasının 1939 yılında Z1 le ilk meyvesini vermiş. Hafıza bellekli biner çalışabilen makinesi ise Z3 (1941) dür. Bu V2 roketlerinin balistik hesapları için çeşitli serileri üretilmiş ve kullanılmış (gizli arşivlerden). Bugün Berlin ve Karlsruhe müzelerinde halen çalışabilen (kopyaları) örnekleri vardır. Şahsen kendi gözlerimle gördüm... Conrad Zuse ilk bilgisayar mucidi olarak 1995 de resmen kabul edilmiş ve eğitim literatürlerine geçmiştir. Bu bilgileri ve makinenin bir resmini makaleye yerleştirdğim halde sabit ve dargörüşlü olan arkadaşlarımız tarafından kasten silinmiştir. Şimdi gelinde neden türkçe Wikipedia nın birinci ligde olmadığını ve olamıyacağını maalesef görün. Üzüntüm sonsuzdur ama kimseye kırgınlığımda yok kimsede kırılmasın.

Prosure ye atıf : Maalesef sizin almanca nız ya eksik ya da bazı gerçekleri kasıtla saptırmaya çalışıyorsunuz. Türkçe konusunda da sizin gibileri pabucumdan çıkarırım. Bilginize. Benim kimseyle kavga etmeye ve tartışmaya niyetim yok ama bazı ahmaklarlada samimi olmaya hevesim ve zamanımda yoktur... Yinede iyi ve başarılı çalışmalar dilerim. --84.169.223.167 21:10, 4 Aralık 2005 (UTC)

Bilgisayarla otomasyon makineler arasındaki bağlantıyı anlamadım. Bilgisayar anlayışınız bu kadarmı?.. --Orlener 22:08, 6 Mayıs 2007 (UTC)

Citat dan gelenler[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar diğer yazdığım tartışma metinine ekleme olarak şunuda belirtmek isterimki türkçe makalelerimiz kasıtlı veya kasıtsız olarak maalesef eksik, yanlış bilgilerle doldurulmakta. Doğruları tekrar gurur meselesi yapılarak yanlış bilgilerle değiştirilmektedir.

Ilk bilgisayarin ne oldugu tanimla alakali. Bu konuda inglizce versiyonunda da Conrad Zuse'ye alternatif cesitli onerlierl var. Bu fikri bu kadar hareretle destleyecek ek bilginin kaynagini buraya yazaman baskalarini da aydinlatacaktir. Daha kibar bir uslup kullanmani hararetle tavsiye ederim! Citrat 20:08, 3 Aralık 2005 (UTC)

Türkçe Wikipedia makalelerinin yalınlığı[kaynağı değiştir]

Ingilizce versiyonunda senin yazdiklarini destekliyen bir cumle yok, bu konu tartismalidir diye yaziyor tanima bagli olarak. Citrat 20:15, 3 Aralık 2005 (UTC)
  • Bu konuyu iyi bilmiyorum ancak vikipedinin Ingilizce ve Almanca sayfalarina baktim. Almancada sizin bahsettiginiz hic bir sey yok. Ingilizcede de Conrad Zuse'den muhtemelen ilk bilgisayari yapan kisi olarak bahsediliyor anacak, calismasinin hic pratik olmadigi soyleniyor. Ayrica Eniac'dan veya Colossus'dan bile bahsetmiyor bu yazi. Baskalarinin yazdiklarini silip kendi dogru bildiginizi yazmaniz dogru degil. Ayrica Turkce kullaniminiz da pek iyi degil maalesef.
Mesele sadece bu degil. Sayin Orlener burada yenisiniz. Biraz buranin nasil isledigine bakin. Buraya emek veren insanlara karsi boyle sert ifadeler kullanmak da dogru degil. Burada kimse kisisel kazanc veya taninma pesinde degil. Onemli olan ortaya guzel bir eser cikarmak. Burasi kavga dovus olan bir ortam degil cunku buna gerek yok. Lutfen biraz hosgoru ve sabir. Prosure 20:23, 3 Aralık 2005 (UTC)

Orlener'in yaptigi degisikliklerin dogrulugu supheli, Turkcesi de bozuk oldugu icin makaleyi eski haline getirdim. Eger israrci olacaksa burada tartismamizda fayda var. Ama Kubra'ya karsi kullandigi uslubun kabul edilemez oldugunu belirteyim bu arada. Prosure 14:47, 3 Aralık 2005 (UTC)

Prosure nin konu ve dil blgisinin yetersiz olduğunu kendisi ele vermiştir. Konu içeriği kasıtlı olarak sapıtılmakta ve çeşitli kaynaklar be bilgiler ısrarla inkar edilmekte. O yüzden bu makale de yazılmış bilgilerin ciddiye alınmamasını tavsiye ederim... --84.169.210.78 12:06, 9 Aralık 2005 (UTC)

Sizin gibi kapıdan çıktıktan sonra bacadan girmeye çalışanlarla uğraşacak vaktim yok. İnsan gidiyorum derse gider. Yazdıklarınıza göre 40 yaşınızı geçmişsiniz. Bu saate kadar doğru dürüst davranmayı öğrenemediğiniz anlaşılıyor. Burada kimse size ve söylediklerinize yakın hissetmiyor. Türkçeniz de gerçekten berbat. Bizlere ettiğiniz dangalak, ahmak, kaz kafalı laflarını size aynen iade ediyorum. Ne haliniz varsa görün. Prosure 22:44, 4 Aralık 2005 (UTC)


  • Aslında hiç cevap vermek istemiyordum ama bir nevi mecbur oldum:
  1. Israrla değişiklik yaptığım konuda bilgisiz olduğum belirtilmiş, ben 2 sene CS ve ICT eğitimi aldım, belki uzman değilim ama yaptığım her değişikliği niçin yaptığımı bilecek kadar konuya hakimim.
  2. Her konuda her şeyden önce eleştirilerimizi saygı ve hoşgörü çerçevesinde yapmamız gerektiğini, inatçılıktan ve ısrarcılıktan uzak durmamız gerektiğini tekrar hatırlatmak isterim. - Kubra 21:23, 4 Aralık 2005 (UTC)

Görelim şu literatürü[kaynağı değiştir]

84.169.223.167'ye. 1995'te bunu kabul eden literatürü buraya yazsanız da herkes kullansa? Wikipedia'nın Almanca sürümünü göstermişsiniz referans olarak, ben de Türkçe makaleyi gösteriyorum.

Göstereceğinizi söylediğiniz literatürün de "professional peer-review" sistemiyle çalışan bir yayından olmasını dilerim. İyi çalışmalar.

Aras 21:45, 4 Aralık 2005 (UTC)

Not: IP Wiesbaden, Almanya'dan görünüyor, umarım Orlener değilsindir. Hani biz kaz kafalı dangalaklarız ya, onun için muhatap olmak istemez kendileri diye söylüyorum...

Daha önceki versiyonlarda bilgisayar kelimesinin etimoloji bölümünde bir şahsın ilk defa bilgisayar kelimesini bilgisayar satın almak için gazeteye verdiği ilanda kullandığı yazılmış. Televizyon satın almak için gazeteye televizyon kelimesi yerine kendi uydurduğunuz bir kelimeyi kullanırmıydınız ? Bu imzasız yazı nadazero (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kompüter olarakta kullanılabilir başlık ismi. Kompüter sadece bilgi saymaz, bilgiyi depolayıp üzerinde algoritmik işlemler yapar.78.160.133.209 13:11, 4 Eylül 2011 (UTC)

Günlük kullanımının fazla oluşunun giriş kısmında yazılması anlamsız ve gereksiz geldi; o yüzden çıkardım. --Dsmurat 16:00, 22 Ocak 2008 (UTC)