Tartışma:Belediye

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

HEM GÖREVLERİ HEM DE İNSANLARIN MUTLU OLABİLMESİ EĞER İNSANLAR MUTLU OLURSA BELEDİYELERİN GÜVENİ ARTAR

belediyeler kamu kurumlarıdırBu imzasız yazı 78.184.172.111 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Verdiğiniz eşsiz bilgi için teşekkür ederiz!, belediyelerin kamu kurumu olduğunu ilkokulda öğretiliyor. Problem sizin vikipedi kategorilendirmesini incelemeden yaptığınız kategori eklemelerinizdir. Biraz daha özen lütfen...Vikipedist 17:13, 2 Temmuz 2008 (UTC)

Neden Komün sayfası buraya yönlendirilmiş. Komün ile belediyecilik birebir örtüşen kavramlar değil. Benzerlikleri olmasına rağmen farklılıkları çoktur. Açıklar mısınız?Bu imzasız yazı 92.61.1.93 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Haklısınız, yönlendirilmiş "komün" maddesinin içeriği olmadığı için silinmesi yönünde işaretledim. Teşekkürler...Vikipedist 14:18, 7 Kasım 2008 (UTC)

Komün hükümet türüdür. Yasama ve yürütmenin aynı anda yapıldığı ve ulusun genelde ezilen sınıfı tarafından seçilen bir tür konseydir. Yasama yürütme ve yargı gibi kamusal işlevleri vardır. Belediye yerel seçimle seçilen basit bir meclistir.78.187.137.215 10:57, 18 Nisan 2012 (UTC)

Belediye (Yerel Yönetim)[kaynağı değiştir]

Mahalli müşterek hizmetlerin görülmesi amacıyla oluşturulmuş kamu tüzel kişiliğidir.İl Özel İdareside yine aynı amaçla oluşturulur ve karar organları belirli sürelerle halk tarafından seçilir.Bülent BUHARALIBu imzasız yazı 78.163.11.12 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Belediye kamu kurumu değildir. Kamu devlet anlamına gelir ve hükümetle bağlantısının olması gerekir. bu bağlamda valilikler hükümeti illerde temsil eden kamu kurumları iken, belediyeler hükümetten ve meclis seçimlerinden bağımsız olarak yapılan yerel seçimler sonucu oluşturulurlar. görevleri bağlı oldukları kentin temizlik bakım vs işlerinin yanı sıra basit siyasal işlerin organize edilmesinden ibarettir.78.187.137.215 10:53, 18 Nisan 2012 (UTC)

Tevfikturan (mesaj) 13:59, 4 Mart 2014 (UTC)"Komün" konusunda sanırım bir yanlış genelleme olmuş. Batı dillerinde yerel yönetimler için kullanılan bu kelimenin Türkçe'de de aynı anlamı taşıdığı veya üstlenebileceği düşünülmüş. Bence bu o kadar önemli değil. Bence önemli olan, "nüfusu belli bir sayının üstünde olan yerler" gibi, bir ansiklopedi maddesine yakışmayan ifade ve genel olarak bu maddenin kısalığı, yetersizliği. Oysa Almanca Wikipedia'da "Belediye" girdisi (evet, bu Türkçe kavram için bir madde var orada) daha ayrıntılı. Yukarıdaki "belli" bir sayının da 5.000 olduğunu öğreniyoruz: "Belediye bezeichnet die Kommunalverwaltung von Gemeinden mit mehr als 5.000 Einwohnern in der Türkei." Bir zamanlar sanırım 2.000'di, demek değişmiş.Tevfikturan (mesaj) 13:59, 4 Mart 2014 (UTC)

Belediye kavramı ve tanım üzerine[kaynağı değiştir]

Uzunca bir zamandır bizde açıklığa kavuşmamış bir karmaşa var. İngilizcede municipality olarak geçen kavramın Türkçe karşılığı "belediye". İngilizce Vikipedi'deki o maddeye de doğru bir şekilde bağlanmış. Ancak, oradaki tanım "bir idari birim" şeklindeyken burada "örgüt" tanımı öne çıkarılmış. Şöyle kaynaklar, "belediye" kullanımının aslında bir idari birim olduğunu da ortaya koymakta. Aynı zamanda "The term municipality may also mean the governing or ruling body of a given municipality" diyerek aslında bu kurum için de bu adın kullanıldığı ifade edilmekte -ki zaten Türkçede böyle kullanıldığı aşikâr. Bizde idari birim tanımı yapılmadığından, belediye kavramı yalnızca kurum anlamında kullanılıyormuş gibi gözüküyor. Daha da ötesi, "belde" kavramı da işin içine katılarak, benim de dahil olduğum bazı kullanıcılar tarafından "belediye ile yönetilen idari birimlere belde denir" gibi hatalı bir sonuç da doğuyor. En azından "beldeler" kategorisini "belediyeler" olarak düzenleyip bu maddenin de tanımında değişiklik yaparak bu sorundan bir nebze olsun kurtulmuş olduk. "Belde" adı geçen ama aslında belde olmayan madde adlarını, kategori adlarını vs de düzenlemek gerek. NanahuatlEfendim? 08.59, 1 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]