Tartışma:Balina ve yunuslar listesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Yaşam Ağacı (Liste-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yaşam Ağacı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yaşam Ağacı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Liste  Bu madde Liste-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Eski SLA Balina ve yunuslar listesi, eski bir seçkin liste adayıdır. Aşağıdaki madde aşamaları listesindeki bağlantıda adaylığın neden başarısız olduğunu görebilirsiniz. İtiraz nedeni sorunlar çözüldükten sonra maddeyi tekrar seçkin liste statüsü için aday gösterebilirsiniz.
18 Ekim 2012 Seçkin liste adayı Başarısız

En doğru adlar[kaynağı değiştir]

Bilimsel ad TDK bilim sözlüğü TÜBİTAK Almanca adın çevirisi İngilizce adın cevirisi Vikipedi'de şimdiki adı
Mysticeti Dişsiz balinalar Dişsiz balinalar Sakallı balinalar Balina kemiği (Baleen) balınaları Çubuklu balinalar
Balaenidae Gerçek balinagiller Gerçek balinalar Glatt- (düz tenli/kaygan) balinalar Gerçek balinalar Gerçek balinagiller
Neobalaenidae Cüce balinalar Gerçek cüce balinalar
Eschrichtiidae Gri balinalar Gri balina Gri balina
Balaenopteridae Çatal kuyruklu balinagiller Sırt Yüzgeçli Balinalar, Mavi Balinalar, Oluklu balinalar Oluklu balinalar yok
Megaptera Kambur balina yok Kambur balina Kambur balina Kambur balina
Odontoceti Dişli balinalar Dişli balinalar Dişli balinalar Dişli balinalar Dişli balinalar
Physeteridae İsmerpeçet balinasıgiller Kaşalotlar Pott balinaları Sperm balinası İspermeçet balinası
Ziphiidae Gagalı balinagiller yok Gagalı balinalar
Platanistidae Irmak yunus balığıgiller Uzun Burunlu Nehir Yunusları Ganj nehir yunusları Ganj ve indus nehir yunusları Ganj ve İndus nehir yunusu
İniidae yok yok Irmak yunusları İniidae
Monodontidae Beyaz balinagiller Dipcil balinalar (denizin dibinde gezdiklerinden) Beyaz balinagiller
Delphinidae Yunus balığıgiller Gerçek yunuslar Yunuslar Yunus Yunusgiller
Phocoenidae Liman yunusugiller Liman yunusları Domuz balinaları Phocoenidae
En azından takımın familya seviyesine kadar isimleri araştırdım. Çoğunlukla hep doğru isimleri kullanmışız Vikipedi'de, ancak Mysticeti grubu için Çubuklu balinalar adı bana çok ters gibi geliyor. Çubuk kelimesi yanlış anlaşılmaya yol açabilir. Latince adı sakallı demek, ve balinanın ağzında sakala benzeyen perdeye değiniyor. Bence Sakaldişli balinalar doğru olurdu ama böyle isim verme hakkımız yok sanırım. Öyleyse TDK ve TÜBİTAK'a uyarak Dişsiz balinalar desek daha iyi olur bence.
Henüz var olmayan familya maddelerini önümüzdeki günlerde çevireceğim. selamlar --Erdall 04:31, 19 Ağustos 2010 (UTC)
Yaygın olsa da "yunus balığı" yerine kısaca "yunus" denmesi daha uygun olur. Bunların "balık" olmadığını ve "balık" gibi avlanılmaması gerektiğini gösterebilmek için. Tabii ki aynı şey "fok balığı" için de geçerli. Yanlış ve uygunsuz adlandırmayı devam ettirmek gereksizdir. --Kmoksy 13:22, 19 Ağustos 2010 (UTC)
Kesinlikle katılıyorum. Zaten Vikipedi'de "yunus balığı" hiç kullanılmamış gördüğüm kadarıyla. Çubuklu balinalar adını heryerde Dişsiz balinalara çevirmemiz gerekir bence. Ayrıca Tırtak, Afalina ve Mutur isimleri sırf tek bir türün adımı yoksa cinslerine ait olan bütün türler için kullanılabilirmi acaba? Örneğin -şişe burunlu yunusu yerine -afalinası? --Erdall 14:13, 19 Ağustos 2010 (UTC)
"Tırtak, Afalina ve Mutur" adları fazla yaygın olmayan ve çok lokal halk dilinden yazıya aktarılan isimlerdir. Mutur adını ben daha çok Musur olarak biliyordum. Tırtak ve Afalina ise "Yunus" yaygın adıyla olan türlerdir. Mutur ya da Musur adını "purpoise" (domuz balığı olmaz!) anlamında kullanalım; fakat Tırtak ve Afalina adını Türkiye sularındaki 2 yunus türü için kullanabiliriz belki, fakat Türkiye dışındaki türler için kullanmayalım, Yunus adı zaten var. Tırtak ve Afalina gibi iki tür adının (cins adı değil ve cins adı olarak yaygınlaştırmayalım) Yunus adının önüne geçmesine izin vermemeliyiz diyorum. Yunus adının Tırtak ve Afalina adlarına göre daha yaygın oluşu ve eskiliği ön planda tutulmalıdır diyorum --Kmoksy 14:36, 19 Ağustos 2010 (UTC)
Sanırım haklısın; Afalina, Tırtak ve Mutur adları Türkiye Deniz araştırmaları vakfında'da sırf tür için kullanılmış. Öyleyse Phocoenidae ailesi için Muturgiller adı da doğru olmuyor - Liman yunusugiller olması gerek. Bunları düzeltmeye başliyacağım. --Erdall 18:22, 19 Ağustos 2010 (UTC)

Zooloji konusunda kaynak araştırmaları her daim internetle sınırlı kalıyor. İnternette bulamadağımız durumlarda bizi ingilizce ya da almancadan çeviriye itiyor. Dolayısıyla hata yapma payı olabiliyor. Dişşiz balinalar ve çubuklu balinalar terimlerinin her ikiside doğrudur. Erdal üzerinde çok durmuş. Dişşiz balinalar olması gerektiği konusunda ısrarlı. Olabilir, internetteki kaynaklarda bu isme ağırlık verilmiş. Çubuklu balinalar denilmiş çünkü ağızlarında balina çubuğu, balen ya da balin adı verilen boynuzsu çubuklar bulunur. Bu çubuklar plankton ve diğer küçük canlıların sudan süzerek alınmasını sağlıyor. Eskiden bu çubuklar kadın korsesinde kullanılırdı. Günümüzde ise sanayi fırçalarının yapımında kullanılıyor. Diğer yanda bendeki 3 zoolojik kaynakta Phocoenidae familyası üyelerine musur denildiği yazıyor. Eldeki kaynaklarda mutur teriminin kulladığına hiç rastlamadım. İkinci ad olarak liman yunusu kullamına yer veriliyor... --Fagusmsj 09:43, 21 Ağustos 2010 (UTC)

Onu ben de musur olarak biliyordum, vikiye gelince mutur olduğunu gördüm. Türkçe adların belirlenmesinde Google aramalarının yetersiz olduğu, hatta yanıltıcı olduğu anlar da olabiliyor. O konuda sizinle aynı düşünüyorum. --Kmoksy 10:03, 21 Ağustos 2010 (UTC)
Balinanın ağzında ki sakal-dişleri. Bilimsel ad Mysticeti de yunanca sakallılar demek.)
İnternet ve Kitap konusunda haklı olabilirsiniz, ancak çubuklu balina>dişsiz balina konusunda çubuklu kelimesini çok yanıltıcı buluyorum. Çünkü bu ismi okuyan kişinin aklına ilk başta denizgergedanı görüntüsü gelebilir. Oysa bu çubuk olarak adlandırılan şeyler çubuktan daha çok tırnak ve saçın da oluştuğu maddeden, sakal gibi birşey (püsküllü, esnek kemikler). Bence dişsiz balinalar adını kullanıp çubuklu balinalar adını alternatif ikinci ad olarak gösterelim (ama günlerce tartışacak kadar ısrarlı da değilim).
Mutur adını farklı internet sayfalarında gördüm (mesela Türkiye Deniz araştırmaları vakfı sayfası). Eğer Musur adı daha yaygın diyorsanız ozaman değiştirelim tabi.
Birde çatal kuyruklu balinagiller hakkında bir önerim olacaktı. Çünkü bütün balinalar az veya çok çatal kuyruklu, ama familyaya ait bütün türlerin boğazında olukları var. Bu familyanın dışında ki balinaların olukları yok. Bundan dolayı en doğru isim Oluklu balinalar olması gerek bence. TÜBİTAK'da (Oluklu balinalar) ikinci ad olarak ve Almanca adı da (Furchenwale) bu oluklara değiniyor. --Erdall 20:18, 21 Ağustos 2010 (UTC)
Oluklu balinagillerin kullanılmasında sakınca görmüyorum. Zaten çatal kuyruklu balinagiller sıklıkla tercih edilen bir adlandırma değil. --Fagusmsj 08:58, 22 Ağustos 2010 (UTC)