Tartışma:Büyülü Fener (sinema)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Bilet fiyatları reklam değildir. Nereden çıkarttınız. --Zeynepmsj 18:30, 23 Kasım 2006 (UTC)

Bilet fiyatlarının ansiklopedik olmadığı kesin. Bu tür bilgilerin verildiği sayfalara link vererek insanların bunlara ulaşmasını sağlayabiliriz, ancak ansiklopedik değildir bu bilgiler.
Resimlere gelince; resimler de daha önce açıkladığım bir ürünün promo resmi olma özelliğine sahip değiller. Resmi çeken ve sitelerine koyan sinemanın sahibi olsa da, piyasaya çıkan ve satılan (sinemayı satmıyorlar diyerek farkı kabaca açıklayabilirim sanırım) bir ürün resmi olmadığı için bu kapsama girmediğini söyleyebilirim.--Vito Genovese 18:39, 23 Kasım 2006 (UTC)
Benim fikrime göre bilet fiyatlarını eklemek uygun değil, adres konusunda ise bulunması gerektiğini düşünüyorum. Şayet bir resmi sitesi varsa dış bağlantılar kısmında bu bağlantı verilebilir ve o anki fiyatlar ne ise ulaşmak isteyen çok kolay ulaşabilir. --Ugur Basakmesaj 10:51, 24 Kasım 2006 (UTC)
Ben hala bilet fiyatlarının reklam olmadığını düşünüyorum. Sonuçta düzenli olarak girildiğinde belli bir istatistik sağlayacaktır. Kitap bilet vb. fiyatlarındaki artış ve düşüşler hoş istatistikler çoğu kitaplarda yer alıyor mesela. İlla da çıkartalım diyorsanız çıksın.
Resimlere gelince sinemayı satmasalar da sonuçta reklamını yapıyorlar. Denk ajansın sahip olduğu üç sinema var. 2 tanesi büyülü fener biri kavaklıdere. % 100 hissesi bu ajansa ait bu sinemaların. Dolayısıyla girer promosyona bence. Sonuçta sinemayı yaptıran ve ondan gelir elde eden denk ajans. Sinemayı elbette satmazlar ama reklamını yapan denk ajans. Bu sinemaların 3 ayrı sitesi de yok zaten. Başka yerde de bu sinemaların fotosu yok. promofoto kapsamına doğrudan girer diye düşünüyorum. O nedenle silinmsei bana aykırı geliyor. Sonuçta adam kendi ürününü "tanıtıyor" muadili resim de yok --Zeynepmsj 16:24, 28 Kasım 2006 (UTC)
Şimdi ufak bir nüans var arada herşeyden önce. Promofoto ve promosyon farklı şeyler. Promofoto kişiler için (şablon metninde ürün de yazmasına rağmen. Ancak bu şablonu çeviren Zeynep'in hatası değil, en.wiki'dekilerin hatası), promosyon ise ürünler için. Şu an için promofoto ve promosyon etiketlerinin kapsamı Şablon:Promosyon'da birleştirilmiş durumda. Bunu Zeynep'le konuşmuştuk hatta ayrı mı kalsın birleştirelim mi diye, ancak yarım kalmıştı konuşma. Şu an yine sorayım bu vesileyle Zeynep'e. Ayrı mı olsunlar, birleşik mi kalsınlar? Ayırırsak çok çok fazla karıştırılacaklarını sanıyorum şahsen, birbirlerine çok benziyorlar zira. Şu anda kullanamadığımız bir resmi kullanma hakkı da vermeyecek bize, daha önce söylediğim gibi. Sadece kapsam bölünecek.
Bu resme gelince, küçük çapta bir değişiklik savaşı yapmamıza hiç gerek yok resim üzerinde. Benim sürümüm 7 gün sonunda resmin silinmesine yol açacağına ve konu hala tartışıldığına göre Zeynep'in sürümünde kalması çok daha doğru konu kapanana kadar. Düşman mıyız ki bir ileri bir geri alalım her Allah'ın günü.
Daha önce de söylediğim gibi resmin promosyon olabilmesi için ürünü görmemiz gerekiyor. Ancak biz bu iki resimde ürünü içeren binaları görüyoruz sadece, söz konusu ticari ürün içerideki koltuklar ve perdede oynayan film olduğuna göre, bu durumda binanın dış cephesinin promosyon kapsamına girmemesi gerekir. Zaten İstanbul'da konuşlanan bu sinemaların resmini çekmek oldukça kolay olsa gerek. Geçmişte yıkılmış ünlü sinemalardan biri değil sonuçta. Her ne kadar resimleri sinemaların sahibi olan ajans sağlasa da, ürün sahibinin/üreticisinin/distribütörünün sitesinde bulunan her resim promosyon kapsamında değerlendirilemez.
Vito Genovese 14:20, 30 Kasım 2006 (UTC)
Şimdi anladım da ben de ürünü görüyoruz diyorum. Denk ajans sinemaların ve sinema binalarının sahibi. Binada başkalarına ait işyeri yok. Bunda bir fikir ayrılığı yok. Binalar denk ajansın ürünü. Denk ajans o sinemaları görsel olarak tanıtarak müşteri çekmeye ve para kazanmaya çalışıyor. Diyorki benim binam, alt yapım vs. diğerlerininkinden daha iyi dolayısıyla gelin başka 8 sinemada gösterilen filmi başka sinemalarda değil bende, benim binamda izleyin. Binalarının ve salonlarının reklamını yapıyor. Sinema salonları ve binaları doğası gereği bina satışını içermez. (Ama bir nevi kiraya veriliyor aslında her seansta.) Konu film değil zaten. Sinema binasının kendisi. Aynı durum tiyatro binaları, konser ve sergi salonlarını içinde barındıran ve bina içinde başka işyeri olmayan binalar için de geçerli. Bazı ajanslar, şahıslar bu binalara sahip. Ürün olan binalar onlar sanatçıların ve etkinliğe katılacak olan halkın kendi binalarını tercih etmelerini ve dolaysıyla kâr elde etmeyi umuyorlar.
Kullandığımız etikette "Telif hakkı büyük ihtimalle ürünü veya çalışmayı üreten firmaya aittir." deniliyor. Binayı üreten ve ondan kar sağlayan denk ajans, resmi çekip sitesine koyan da denk ajans. etikette ayrıca "Söz konusu çalışma/ürünün anlatımı için veya bu gibi amaçlar için serbest kullanım izni verilmiş resim olmadığı hallerde" ibaresi var ki resimler bu kriteri de karşılıyor. Ben bu nedenlerle resimler promofoto kapsamına girer demekteyim.--Zeynepmsj 09:41, 1 Aralık 2006 (UTC)
Bir numaralı adil kullanım kriteri şöyle diyor:
Any non-free media used on Wikipedia must meet all of these criteria:
  1. No free equivalent is available or could be created that would adequately give the same information.
Diğer bir deyişle, aynı bilgiyi verebilecek başka bir resmin üretilmesinin mümkün olmaması gerekiyor. Oysa bu resmi üretmek için sinemanın önünden fotoğraf makinesiyle geçmemiz yeterli. Bu durumda kesinlikle adil kullanım değildir bu iki resim.
Asıl etiketlerin bölünmesi konusunda bir şey söylemeni rica ediyorum esas Zeynep. O konu daha önemli.
Vito Genovese 09:56, 1 Aralık 2006 (UTC)
Etiketlerin bölünmesi konusundaki görüş sonra :) Şimdi iş zamanı :) Bu resimler bence fair use. Bende dijital makine yok. Gidip çekemem. Sen çekersen değiştir o zaman itirazım yok. Şu anda muadili resim yok. Doğrudan promosyona girer kanaatindeym. Hadi kaçtım şimdilik. Akşama doğru devam ederiz. --Zeynepmsj 10:01, 1 Aralık 2006 (UTC)
Eheh, sen çekemesen de bu çekilemeyeceği anlamına gelmediği için adil kullanım olmaz, süper özetlerim hadiseyi, iyi çalışmalar şimdilik.--Vito Genovese 10:04, 1 Aralık 2006 (UTC)

Posta adresi[kaynağı değiştir]

Ansiklopedilerde posta adresi ve telefon vermek maddeyi reklam boyutuna sokar. Ben şahsen böyle bir uygulama diğer ansikloepdilerde görmedim. Çok istenirse bu sinemanın web linki dış bağlantılarda verilebilir. Bu kısımları çıkarıyorum--Atacameñoileti 07:11, 24 Eylül 2007 (UTC)