Tartışma:Büyük Selçuklu İmparatorluğu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Büyük Selçuklu Devleti sayfasından yönlendirildi)

İngilizce Wikipedia'da Selçuklu Devleti[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, lütfen İngilizce Wikipedia'daki yazıyı düzenleyelim. İranlılar, propagandalarını orada da devam ettirmekte, yüzde yüz Türk Devleti olan Selçuklular'ı Türk-Pers kökenli bir devlet, "Persleşmiş" bir devlet olarak göstermekteler. Her ne kadar kaynak gösterip buna karşı çıksam da bir türlü yazıyı değiştirtemedim, değiştirtemediğim gibi bir de düzenleme hakkım kaldırıldı. Yardımlarınızı bekliyorum. CVP:Evet doğru söylüyorsun. Okudum ve öyle gördüm. Cliquegirlzmedia 19:13, 15 Şubat 2011 (UTC)

Arkadaşım önce sayfanın burda düzenlenmesi gerekmektedir Selçuklu devletinin bir türk devleti olduğu açıktır.ama burda rumlar,farslar,araplar,kürtler arayada oğuzlar yazılmış bir tarihi yaşananı birileri tekrar yazmak istiyor.Vikipedi sayfalarında türk olupta fars gösterilmeye çalışılan o kadar çok şey varki örnek: Mevlana cellaleddini rumi,İbni sina,Selçuklu devleti,safevi devleti ve daha niceleri, Ne zaman bilgi toplumu olacağız ve kendi tarihimizi yazacağız merak ediyorum

Selcuklu devleti burada yazdigi gibi turkmen ordularindan olusmustur. Tugrul beyle Cagri beyde ordu komutanlari idi. Yani demek istedigim Tugrul beyle Cagri beyde TURKMEN dir. Gaznelilerle yaptigi savasin nedenlerinden biri de Mahmut Gazneli turkmenin, ordusundan turkmenleri uzaklastirmasidir. Sonuc olarak Dandanakan savasinda Mesutu yenerek, Buyuk Selcuklu Turkmen devletini kurmuslardir. Ondan sonra ise 1071 yilinda Alp Arslanin Malazgirt savasini kazanmasi sonucuyla Horasandaki turkmenler Anadoluya goc etmisler ve oturumlu Turkmenler olarak, Turk ismini almislardir. 217.174.232.11 11:41, 29 Haziran 2011 (UTC)

Arkadaşlar Persler zaten şuan iran daki insanlar Selçuklular türklüğü ve islamı benimsemiş bir devlet asla perslerden etkilenmemiştir ve ayrıca oersleşmemiştir Selçuklu yıkılınca Anadolu beylikler halinde dğzenlenmiştir ama burada persleşmiş bir millet olarak gösterilmiş Bu imzasız yazı Tarihçitibet (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

neye göre devletin devamı Harezmşahlar[kaynağı değiştir]

Bildiğim kadarıyla selcuklular daha sonra 4 selcuklu devlet adı altında bölündüler. Anadolu Selcuklu, Suriye Selcuklu devleti gibi. Harezmşahlar başka bir devlet. Devamı olduğu bilgisi net değildir. Değiştirilmelidir şablon... --GokayBJK 13:08, 2 Aralık 2008 (UTC)

İngilizce Wikipedia'da buna karşılık gelen şablonda Anadolu Selçuklu ve Harezmşahlar birlikte Büyük Selçuklu Devletinin devamı olarak gösterilmiş. Bu şablonda eksiklikler olduğu konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Sanırım bu şablondaki bir devletin diğer devletin devamı olması kavramı oldukça geniş bir anlamda yorumlanıyor. Yani bir devletin diğer devlet yıkıldığı anda onun yerine kurulması gerekÜmiyorö sadece aynı topraklara egemen olması koşulu var. Ama tabii hiç bir zaman bir devlet diğer devletin topraklarına eksiksiz bir biçimde egemen olmuyor. Yaklaşık bir hesap sözkonusu. Aslında Harezmşahlar'ın Büyük Selçuklu Devleti'nin devamı olması Anadolu Selçuklu Devleti'ne göre daha kolay anlaşılabilir. Çünkü Harezmşahların toprakları büyük bir ölçüde Büyük Selçuklu Devletinin eski toprakları. Oysa Anadolu Selçuklu Devleti'nin toprakları hiç bir zaman Büyük Selçuklu Devleti'ne ait olmamış. Bunun yanısıra sizin sözettiğiniz Suriye Selçuklu Devleti, Kirman Selçuklu Devleti vs. ve ayrıca Zengiler gibi Atabeglikler de sözkonusu. Bunların hepsi Büyük Selçuklu Devleti'nin mirasçılarıdır. ---Vikiyazar 18:00, 2 Aralık 2008 (UTC)

Harezmşahlar'ın Büyük Selçukluların devamı olduğuna katılmıyorum. Harezm bölgesinde bir süre Samaniler, Karahanlılar ve Gazneliler hüküm sürmüştür. 1097 den sonra ise Harezm'den Selçuklu sarayında Taşdar olan görev yapan Anuş-Tigin sorumlu olmuştur. Taşdarlık nedeniyle hazerzm'e gidemediğinden naibler aracılığı ile 30 sene 1097-1128 harezm'i yönetmiştir. Gulam olan Anuş Tigin'in etnik kökeni tam olarak bilinmese de, hep Garcistan, Kun, Halaç, Kıpçak v.b. gibi Türk boylarına dayandırıldığından Türk kökenli kabul edilir. Ondan sonra harezm'i yöneten yöneticiler (Kudbettin Muhammed, Kızıl Arslan Atsız) hep onun soyundan gelmişlerdir ve doğrudan harezm de çoğunlukla Ürgenç'ten bu toprakları yönetmişlerdir ve hep Büyük Selçuklu Sultanlığına tabii olmuşlardır. Ancak 1141 Katavan savaşı sonrası Sencer'in otoritesi sarsılınca Atsız bağımsızlık arayışlarına girmiş ancak daha sonra Sencer tarafından bastırılmıştır. Atsız'ın oğlu İl Arslan Sencer tarafından atanan son Harezm şahtır. Sencer'in 1057 de ölümüyle Harezmşahlar, diğer Selçuklu melikleri gibi Selçuklu mirasına sahip çıkmaya çalışmışlardır. Yani aslında soy olarak bir devam yada aynı devleti idare eden sülalelenin değişimi söz konusu değildir. Harezmler sadece kendilerini Selçuklu mirasçısı olarak göstermişlerdir. Bu nedenle Selçuklu devletinin devamı sayılamazlar, zaten harezm hiç bir zaman Selçuklular tarafından doğrudan idare edilmemiş hep valiler (harezm şahlar) tarafından yönetilmiştir. Öte yandan Selçuklu mirasına sahip çıkan diğer tüm melikler (Kirman Selçuklu, Suriye Selçuklu, Halep Selçuklu Irak Selçuklu ve Anadolu Selçuklu) hepsi soy olarak Dukak-Selçuk beye bağlandıklarından, onların mirası üzerinde en azından soy olarak hak iddia etmeleri çok daha normaldir. Harezmşah'ların Selçuklu mirasına sahip çıkmalarının bir başka nedeni de Tokiş ve özellikle Alaeddin Muhammed zamanında neredeyse tüm Selçuklu topraklarını ele geçirmiş olmalarıdır. Bu açıklamalar ile Harezmşahlar devletinin, bir Türk devleti olduğunu, Selçuklulara tabii olarak yaşayan bu bölgede Selçuklu çöküşü sonra kendi bağımsızlıklarını kazandıklarını kendileri bu mirasa sahip çıkmaya çalışsa da Selçukluların devamı olmadığını düşünürüm.Oasistr (mesaj) 19:20, 15 Mart 2015 (UTC)

Devletin kuruluş tarihi çelişkili[kaynağı değiştir]

metni okuyunca çelişkiler göze çarpıyor. ikaz etmek istedim. Devletin kurucusu Selçuk Bey 1009 da öldü deniyor. Kuruluş olarak ise 2 farklı tarih verilmiş 1037 ve 2009. Yoksa Devleti Selçuk oğlu Arslan Bey mi kurdu? igoncu/ 10.03.2009

Haritadaki tutarsızlıklar[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar Büyük Selçuklu Devleti haritası yanlış. Sanırım ingilizce viki kaynaklı alınmış olan bu haritada Anadolu içerisindeki sınırlar oldukça çelişkili. Ege bölgesi, Büyük Selçuklu denetimindemiydi? Çukurova civarı tamam, fakat Kayseri ve Malatya civarı Ermeni gösterilmiş bunlar ne kadar doğru? Sadece Adana çevresinde, küçük bir ermeni prensliği var biliyorum. O prensliği bu kadar büyük alana yayılmış göstermek hata değilmi? Malatya Kayseri buralar o tarihlerde, Türk boylarınca yurt edilmiş bölgeler.

Ayrıca Mekke ve Medine 1069 yılında Büyük Selçuklu idaresine girmiştir. Böyle biliyorum. Fakat haritada gösterilmemiş.

Doç.Dr.Erhan AFYONCU'nun yazısı

StANDby007İletişimkatkılar 30 Ocak 2010 18:46 (UTC+2)

__________________

Harita üzerinde eldeki verilere dayanarak oynamalar yaptım. Zira bu haliyle maddeyi temsil eden haritadan daha gerçekçi.

Dosya:buyukselcukluharitasi.jpg

StANDby007İletişimkatkılar 2 Şubat 2010 14:44 (UTC+2)

Katılıyorum, haritalar yanlış, daha doğru bir harita bulmaya çalışacağım Oasistr (mesaj) 19:20, 15 Mart 2015 (UTC).

Tarih geçmişte yaşanan olayların bütünüdür.Türkler olarak bizler tarihimizi başka toplumların esaretinden kurtaramamız bizlerin araştırıp tartışıp gerçeklerle yazamamamız gerçekten çok üzücü!!! Burda okuduğum sayfalardada türk tarihi veya medeniyeti üzerine olan konular genelde ya diğer dillerden çeviri yapılmış yada cia ,joshua project veya dayatma vandal düşüncelerle yabancı kişilerce yazılmıştır.Büyük türk devleti selçuklu devletini kuranda yaşatanda türklerdir ama türklerden çok başka toplumlar anlatılmıştır ve çok yüzeysel sığ kalmıştır.

Bizler doğru bilgiye ulaşmak için tüm gerçekliğiyle tarihimizi araştırıp yazmamız gerekmektedir. Türklerin Tarihi, günümüzdeki Türk halklarının ve yabancı halkların arasında zamanla erimeden önce Türk dilini konuşmuş olan Türk topluluklarının ortak tarihidir. Göktürklerden önce varolmuş Türk dili konuşan topluluklar bazı tarihçiler[kaynak belirtilmeli] tarafından, Türk tabiri yerine Ön Türk tabiri ile anılır.

Türklerin siyasi bir topluluk olarak ilk tarih sahnesine çıkmalarının Hun (Hiung-nu'lar veya Şiongnu'lar) hükümdarlığı ile olduğuna dair iddialar vardır.[1][2]. Başlangıcı hususunda tartışmalar olsa da Türklerin tarihi, dünya tarihinin önemli bir parçasıdır[kaynak belirtilmeli]. Avrasya ve Kuzey Afrika'da ortaya çıkan her halkın tarihi uzaktan veya yakından Türklerin hareketlerinden etkilenmiştir[kaynak belirtilmeli]. Türkler doğu kültürlerini batıya ve batı kültürlerini doğuya taşımakla da önemli bir rol oynamışlardır. Kendi dinleri Tengricilik'ten sonra benimsedikleri yabancı dinlerinde çok kez öncüsü ve savunucusu olmuş ve yayılmalarını ve gelişmelerini sağlamışlardır (Mani dini, Musevilik, Budizm, Ortodoks- ve Nasturi Hristiyanlığı, İslam

Kısa bir not[kaynağı değiştir]

Toprak yönetimi ve ordu başlığının altındaki paragrafta son cümlenin silinmesini istiyorum. Maddelere kafamıza göre "notlar" eklemek bu ansiklopediye zarar ciddi zarar verir diye düşünüyorum.

Ben bir bilgi arıyordum ama bu yazılan bilgide bir eksiklik olduğunu gördüm oda şuydu: Malazgirt savaşı sonrası kurulan devletleri yazmamışlar benim bilgiğim kadarıyla, 1- Saltuklulular 2- Mengücekler 3- Danişmentliler 4- Artuklulular

Not: Anadolu'da kurulan ilk Tür Beylikleri Anadolunun Türkleşmesine büyük katkıda bulunmuşlar ve Anadoluda çok sayıda mimari eser yaparak Anadoluyu bayındır hale getirmişlerdir.

--85.96.12.93 18:01, 25 Mayıs 2014 (UTC)--85.96.12.93 18:01, 25 Mayıs 2014 (UTC)--85.96.12.93 18:01, 25 Mayıs 2014 (UTC)

Malazgirt savaşından sonra Anadoluda kurulan ilk Türk devletleri[kaynağı değiştir]

Malazgirt savaşından sonra bildiğimiz kadarıyla Anadolu'nun kapıları Türk'lere açıldı peki bundan sonra hangi devletler kuruldu? 1-Danişmentliler 2-Saltuklular 3-Mengücekliler 4-Artuklular 5-Çaka Bey Devleti

(17:23, 26 Mayıs 2014 (UTC))

Selçuklu kuruluş ve hükümdarları[kaynağı değiştir]

Devletin kuruluş aşamasındaki bilgiler bence yeterli değil ve kaynaklarla da desteklenmemiş. Kaynak taraması sonucu Selçuk Bey'in babasının Dukak olduğuna dair bir çok bilgi bulduğumdan kuruluş kısmına bu açıklamayı ekledim ve soy ağacını da değiştirdim. Ayrıca hükümdarlardan Selçuk bey yanında Çağrı Bey, Melikşah, Berkyaruk, Tapar ve elbette Sencer için de ayrı bölümlerin olması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda eklemeler yapacağım. Eğer katkı sağlayacak bilgileri ekleyen olursa sanırım çok daha iyi bir sayfa ortaya çıkartabiliriz.Oasistr (mesaj) 21:56, 20 Mart 2015 (UTC)

Mesajda da belirttiğim gibi soyağacında devletin kuruluşundan itibaren olan soyağacını bulundurmaktayız. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 02:47, 21 Mart 2015 (UTC)

Türk-İslam-Fars devleti ???[kaynağı değiştir]

@Nushirevan11-Bilindiği gibi Selçuklu imparatorluğu Oğuz türklerinin Kınık boyuna mensup Selçuk bey tarafından kurulmuş bir Türk-İslam Devletidir.Türk-islam devleti denmesinin sebebi İslam görüşüne mensup Türkler tarafından kurulup yönetilmesidir.Türkler göçebe kültürlü bir toplum oldukları için sanatsal ve kültürel yönden zayıftılar.Bunun sonucunda kaçınılmaz olarak fars edebiyatından ve kültüründen etkilenmişlerdir.Bu çok doğal bir durum.Resmi konularda fars dilini kullanmışlardır.Ama günlük konuşmada kendi dilleri olan Türkçe konuşuyorlardı.Eğer biraz araştırma yaparsanız Selçuklu hanedanının-toplumunun hiç farsça bilmedikleri için devletde fars vezir ve bürokratları görevlendirdiklerini görürsünüz.Çünkü fars toplumu-ülkesi Selçuklular tarafından fethedilmişlerdi ve yönetilmeleri gerekiyordu.Bu durum Osmanlılardada böyledir.Değişik kökenlerden vezirler ve bürokratlar görevlendirmişlerdir.Tabikide çok uluslu yapı ve coğrafya gereği bu gayet normal.

Bilindiği gibi Türkler yönetici,askeri ve hakim sınıftı ama sanki bu şekilde değilmiş gibi çok yanıltıcı şekilde Türk-fars devleti diye anlatım yapıldı.Türk-fars devleti demek farsların bu devlete ortak olduğu gibi bir anlam çıkarıyor ortaya.Kültürel etkileşim asimilasyon değildir.Açık konuşmak gerekirse bu kaynaklar ve sözcük ingilizce vikipediden kopyalanmış. Ama o maddeyi incelediğinizde Şunu söylüyor. Turko-persian tradition.Buda anlam itibariyle Türk-fars geleneği demektir.Maddeyi ingilizce vikipedide incelediğimizde bunun bir kültür olduğunu söylüyor. Devletin Türk-fars devleti değil. Türklerin kültürel yönden farslardan etkilendiğini terimsel olarak ifade etmişler. İngilizce vikipedide belirtilen Turko-persian state de çok yanlış bir ifade.Vikilinkte bunun bir gelenek olduğu belirtildiği halde yanıltıcı şekilde yansıtmışlar.Vikipedi bir ansiklopedidir.Ben kötü niyetle yapmadığınızı düşünüyorum. Ama zaten tartışmalı olan bir anlatımı buraya kopyalamışsınız. Türklerin fars kültürnden ve edebiyatından etkilenmiş olması devleti Türk-Fars devleti yapmaz ve Farsları devlete ortak yapmaz.

Bu bakış açısı ve anlatıma göre İlhanlılar Moğol-Fars devletidir. Seleukoslar Yunan-pers devletidir. Abbasiler Arap-İslam-Fars devletidir. İranı fetheden araplar kültürel yönden çok büyük şekilde fars-kültür edebiyatından etkilenmişlerdir. Bu abbasileri arap-fars devleti yapmıyor. Tabikide Türklerin kültürel ve diğer yönlerden etkileştikleri belirtilmelidir. Ama Türk-fars devleti demek çok gülünç ve yanıltıcı.Hiçbir akademik kaynağın araştırmanın devlete Türk-fars devleti dedğini göremezsiniz. Demeye çalıştıları şey kültürel etkileşimdir.--Halil Can (mesaj) 22:26, 27 Şubat 2017 (UTC)

@Halil Can Bir devleti Türkler kurdu diye o devlet sadece Türk devleti olarak adlandırılmaz. Geçmiş devletler bugünkü ulus devlet mantığında ve ayarında değildiler. Bir devletin Türk devleti vasfını kazanması için dil, askeri gelenek, örfi hukuk, hanedanın özellikleri, halkı vb. özellikler dikkate alınır. Selçuklu Devleti bir Türk devletidir ama aynı zamanda da bir Fars devletidir. Çünkü halkı Farslardan oluşuyor ve sanat ve edebiyatta Farsların etkisi ve katkısı büyük ve resmi dili Farsça ve bürokrasisi Farslardan oluşuyor. Sadece bir veziri Togan Bey Türk'tür çoğunluğu Farstır. Bu Türk devletler için Türk devleti tabiri o devleti bütünüyle açıklayan tanımlayan bir tabir değildir. Osmanlı ve Selçuklu gibi devletler büyük imparatorluklardır. Ve imparatorluklarda ırktan bahsedilemez ancak buna rağmen hanedanın askeri ve saray dilinin, coğrafi ve örfü kaidelere istinaden belli bir adlandırma kullanılıyor. Selçuklu tarihi İran coğrafyasında kurulmuş ve hüküm sürmüştür. Bu da coğrafi bir tanımlamayı gerektirir. Selçuklunun Fars ve Türk vasıfları eşittir hatta bazı yerde Fars vasfı daha ağırdır. Babür İmparatorluğu'nu kuranlar Türk diye o devlet Türk olmaz. Selçuklu'da da Fars(İran) etkisini gözardı edip milliyetçi dürtülerle sadece Türklüğü vurgulamak tarihi açıdan boş bir iddiadır. İngilizce Vikipedi'de İran vasfı açıkça belirtilmiştir. Persian ifadesi İran coğrafyasını tanımlıyor ancak bizde öyle bi genel ifade yok. --Nushirevan11 ☾★ 22:43, 27 Şubat 2017 (UTC)
  • Farslar devlete ortaktır. Devlete ortak değil ne demek? Böyle saçma bir iddia olabilir. Osmanlı'ya nasıl Arnavutlar, devşirmeler ortak ise Selçuklu'ya da Farslar pekala ortaktır. Selçuklu'nun veziri Nizamülmülk devletin bel kemiğidir, Melikşah'ın otoritesinin üstündedir. Oğulları Müeyyidülmülk, Fahrülmülk vezir olmuşlar. Farslar Selçuklu devletine dilleriyle vatanlarıyla sanatlarıyla ilmi gelenekleriyle sağlam bir damga vurmuşlardır. İlhanlılar için Moğol devleti tabiri eksik bir tabirdir. Moğolların kurduğu bir devlettir denir. Abbasiler de Arap hanedan tarafından kurulmuş bir devlettir. Mesele budur. --Nushirevan11 ☾★ 22:53, 27 Şubat 2017 (UTC)
@Nushirevan11Milliyetçilik ve ulusçuluk zaten yeni ortaya çıkan şeylerdir.Bn ulus devlet diye birşey söylemedim.Hiçbir imparatorluk ulus devlet olarak kurulmadı.Bu düşünceye göre Osmanlı Türk devleti değildir. Pers imparatorluğu denilen Ahameniş İmparatorluğu çok ulusludur ve ulus devlet üzerine kurulmamış ve yönetilmemiştir.Sizin düşüncenize göre bu devlet pers imparatorluğu değil.İngilizce vikipedide zaten tarafsızlık yok ve lobicilik varken oradan buraya maddeyi olduğu gibi getirmek doğru değil.İyi niyetle olsa bile davranışınız hatalı.Yaptığınız eklenti çok önemli bir eklenti ve görüş birliği sağlamadınız.--Halil Can (mesaj) 22:59, 27 Şubat 2017 (UTC)
@Halil Can Farslar devlete ortak değildir demek ulusçu bir bakış açısıdır. Görüş birliğine lüzum yok çünkü pek çok kaynakta yer alan bir görüştür. İsmail Aka gibi milliyetçi yönü olan birisi bile Timrlu Devleti için İslam Ansiklopedisi'nde Orta Asya ve İran’da hüküm süren İslâm hânedanı tanımını kullanmıştır. Bilim insanı böyle tarafsız olur. Bu devletlerin en belirgin vasfı İslam'dır. Türk vasfı da çok önemlidir ancak bunun yanında bir de İran vasfı var. Türk'ü eklediğimiz zaman Fars'ı çıkaramayız. Osmanlı için Fars tabiri kullanılamaz ancak Selçuklu ve Timurlular için bu çok açık bir gerçektir. --Nushirevan11 ☾★ 23:08, 27 Şubat 2017 (UTC)
@Nushirevan11 Evet vikipedi tarafsızdır.Editörlerde tarafsız olmalıdır.doğru olanda budur.Ama sizin bakış açınız hatalı.Ulus devlet diye birşey yoktur.Ama biz örnek olarak ahameniş imparatorluğuna pers impatorluğu değil diyemeyiz.Geleneksel ve diğer yönlerden neredeyse tamamen eski ortadoğu mezopotamya medeniyetleri ve medlerden etkilenip bunun üzerine imparatorluk inşa edildi. Ama şöyle belirtimiş
Ahameniş Hanedanı (Eski Farsça: Hakhāmanishiya; Farsça: هخامنشیان Hah'āmanishiyān; MÖ 550 - MÖ 330), MÖ 6. yüzyılda Büyük Kiros tarafından kurulan Pers devleti.
Evet dediğimin arkasındayım Türkler yönetici ve hakim sınıftı.Devlet fars ortaklığında kurulup yönetilmedi.Buda devleti Türk devleti yapıyor.Türkler göçebe kültürlü insanlardır.Sanatsal-kültürel ve edebi yönlerden çok zayıftılar.Bunun sonucunda gelişmiş bir medeniyete sahip olan iranlılardan etkilenmeleri gayet açıktır ve doğaldır.Moğol imparatorluğu kuruluşunda Orta asya Türk boyları yer almış bulunmuş.Devletin her kademesinde yer almışlardır.Türk unsuru çoğu yerde moğol unsurundan daha baskındır.Biz bu devlete Türk-Moğol devleti diyemeyiz.Bu bir moğol devletidir. Bu şekilde düşünüyorsanız ahameniş imparatorluğu bir pers devleti değildir. Bu şekilde belirtilmiş olan pers devleti ibaresi hatalıdır.--Halil Can (mesaj) 23:49, 27 Şubat 2017 (UTC)
@Halil Can bey son oluşturduğum cümle gayet düzgün bir tanımlama. Türklerin kurduğunu belirtiyor ve içerisindeki Türk unsuru da belirtiyor. Selçukluların önemli bir kesimi de Farslardan oluşuyor. Daha öncede yazdım İran unsurunu yok sayamayız. Selçuklu hem Türk'ün hem Fars'ın devleti. Safevi Devleti için hiçbir etnik unsur belirtilmemiş sadece İslam devleti denilmiş. Gayet güzel bir tanım. Ahameniş Hanedanı'nı bilemem ben. O konu hakkında bilgi sahibi değilim. Vikipedi'de pek çok farklı tanım olabiliyor. Türk İslam devleti tabiri olacaksa yanına kesinlikle Fars unsuru eklenmelidir. --Nushirevan11 ☾★ 23:55, 27 Şubat 2017 (UTC)
@Nushirevan11 Şu şekilde bir düzenleme yaptım Büyük Selçuklu İmparatorluğu Oğuz Türklerinin Kınık boyu'nun kurduğu Orta Asya,Orta Doğu,Anadolu,İran coğrafyalarına hakim olan Türk İslam devleti, Devlet bünyesinde Türk İslam ve Fars medeniyetlerini ve geleneğini barındırıyordu. Bunun uygun olduğunu düşünüyorum.Fars tabirini kaldırmadım.Okunuş bilgi kutusunda yer alıyordu bu yüzden gereksiz olduğu düşüncesiyle makalenin başından kaldırdım.Neden sadece farsça okunuş makalenin başında yer alsın. Bu tarafsız bir bakış açısı değil.VE bilgi kutusunda belirtilen (آلِ سلجوق Al-i Selçuklu) güvenilir bir kaynağa sahip değil,hatalı olarak belirtilmiş ve kontrol edilemez.--Halil Can (mesaj) 00:13, 28 Şubat 2017 (UTC)
Büyük Selçuklu İmparatorluğu Oğuz Türklerinin Kınık boyu'nun kurduğu Orta Asya,Orta Doğu,Anadolu,İran coğrafyalarına hakim olan Türk, İslam ve Fars medeniyetlerini bünyesinde barındıran müslüman imparatorluk 
@Nushirevan11 Bu tanımlamanın uygun olduğunu düşünüyorum.Lütfen geri almak yerine tartışabilirsiniz.--Halil Can (mesaj) 00:28, 28 Şubat 2017 (UTC)
müslüman imparatorluk olmamış hala şaman etkileri olduğuna dair bulgular var. İslam devleti okey, ama müslüman sıkıntılı. Ayrıca bir Türk islam fars imparatorluğudur, hiçbir akademik kaynakta geçmez sözü doğru değildir. İran merkezlidir bir kere. Girişte şu boy kurdu falan bunları belirtmiyoruz. Onun yeri alt taraflar. -MHIRM. 05:46, 28 Şubat 2017 (UTC)
isimlendirmeler sırasında girişte, ilgili oluşumun kendi dilindeki adını da ekliyoruz. Bu yüzden Farsça adının yazması gayet doğal oluyor. Tarafsızlıkla alakası yok yani. -MHIRM. 05:49, 28 Şubat 2017 (UTC)

Akademik kaynakların Selçuklu devletini nasıl tanımladığına bakarsak çoğu yerde ilk olarak Türk devleti ibaresini belirtiyorlar.Biraz ufak bir araştırmayla bulduğum örnekleri göstermek istiyorum.

  • The Great Seljuk Empire was the Turkish state which dominated the Middle East and Central Asia in the eleventh and twelfth centuries. This book surveys that period, which was one of exceptional importance, witnessing profound demographic, religious, political and social changes in the Islamic Middle East. [1]
  • The Seljuk Empire (c.1038–1194) was a Muslim state that dominated much of the Middle East and Central Asia – in particular modern Iran, Iraq, Syria, Turkmenistan, and northern Afghanistan – in the 11th and 12th centuries ce. Known after their ancestor Seljuk, the dynasty was ethnically Turkish and had been brought to power by invasions of nomadic Turks from Central Asia who had recently converted to Islam.[2]
  • Seljuq, also spelled Seljuk, ruling military family of the Oğuz (Ghuzz) Turkic tribes that invaded southwestern Asia in the 11th century and eventually founded an empire that included Mesopotamia, Syria, Palestine, and most of Iran. Their advance marked the beginning of Turkish power in the Middle East. (Encyclopedia Britannica'dan alıntı)
  • The Seljuqs (also Seljuk or Seljuq Turks) were a Muslim dynasty of originally Oghuz Turkic descent that ruled parts of Central Asia and the Middle East from the eleventh to fourteenth centuries. They set up an empire known as "Great Seljuk Empire" that stretched from Anatolia to Punjab and was the target of the First Crusade. Increasingly fractured by fighting among independent Seljuk principalities, the once great Seljuk Empire was weakened during the first two crusades, gave way to the Ayyubid dynasty under Saladin, and finally crumbled during the Mongol invasions. It was ultimately succeeded by the Ottoman Empire, which inherited much of his cultural foundation. (New World Encyclopedia'dan alıntı)

Şu şekilde Bir tanımlama yapılabilir.

Büyük Selçuklu İmparatorluğu veya Selçuklu İmparatorluğu Orta Doğu,Orta Asya,İran ve Anadolu coğrafyalarına hakim olan İslam Devleti. Kökenleri Oğuz Türkleri'nin Kınık boyuna mensup olan Selçuklular İslam dünyasında politik,sosyal ve kültürel anlamda önemli roller üstlenip özelikle 11. yüzyıl'da Birinci Haçlı Seferi ve İkinci Haçlı Seferi'nde etkin rol oynadılar.

Bu şekilde tanımlama yapıp daha ansiklopedik ve açıklayıcı hale getirmeye çalıştım. Gereksiz bir kaç cümleyi kaldırıp biraz daha yalın ve doğru hale getirmeye çaba gösterdim.dahada geliştirilebilir. Makale çok kaynaksız ve çok fazla alıntı yapılmış. Bu şekilde yapmamın nedeni akademik kaynaklar neredeyse tamamen buna benzer şekilde tanımlama yapıyorlar. --Halil Can (mesaj) 09:49, 28 Şubat 2017 (UTC)

@Halil Can Şu anki giriş cümlesi gayet güzel bir tanım. Resmi dili Farsça olan bir devletin giriş cümlesinden Farsça ibaresini kaldırmak ilim ahlakıyla bağdaşmaz. Fars unsurları Selçuklu'nun sac ayaklarından birisidir. Çarpıtmaya lüzum yok. --Nushirevan11 ☾★ 11:27, 1 Mart 2017 (UTC)
@Nushirevan11Bir çarpıtma gibi bir durum yok ama siz değişikliği olduğu gibi geri aldınız. İngilizce vikipediden kopyala yapıştır yapıldığı için birkaç düzenleme yapmıştım sadece giriş cümlesini düzenlemedim(bilgi kutusundaki günümüzdeki durum tablosu gibi).İngilizce vikipedi bizi doğruya götürmez. Tabi faydalanmak zorundayız ama bu şekilde hiç sorgulamadan kopyala yapıştır yanlış.Pekala, illaki Fars unsurunun ön plana çıkarılmasında ısrar ediyorsanız şu şekilde bir öneri sunuyorum.
Büyük Selçuklu İmparatorluğu veya Selçuklu İmparatorluğu Orta Doğu,Orta Asya,İran ve Anadolu coğrafyalarına hakim olan Türk-İslam ve Fars medeniyet unsurlarını bünyesinde barındıran imparatorluk. Kökenleri Oğuz Türkleri'nin Kınık boyuna mensup olan Selçuklular İslam dünyasında politik,sosyal ve kültürel anlamda önemli roller üstlenip özellikle 11 ve 12. yüzyıllar'da Birinci Haçlı Seferi ve İkinci Haçlı Seferi'nde etkin rol oynadılar.
Bu şekilde gayet yalın ve açıklayıcı ve yararlı olacağını düşünüyorum.Eğer başka önerileriniz varsa lütfen açıklayınız.--Halil Can (mesaj) 14:32, 1 Mart 2017 (UTC)

Selçukluların fars olduğunu iddia edeceksek Bizans imparatorluğu için de latin-yunan-ermeni-iliryalı devleti diyelim o zaman yani bir kültürden etkilendi diye o topluma ait oluyorsa işimiz var moğol imparatorluğunda da uygurca bürokratik işlerde kullanıldı niye türk-moğol imparatorluğu yazmıyoruz o zaman?

Devletin kurucuları türk mü türk konuştukları dil Türkçe kendilerini türk olarak kabul ediyor hiçbir zaman fars veya başka bir irani toplumdan olduğunu da söylemiyorlar o yüzden türk-islam devleti yazılıp Fars kısmının kaldırılması gerekmektedir. Burtigin (mesaj) 12.41, 7 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]

Harita değişikliği[kaynağı değiştir]

Maddede bulunan harita, bir başkasıyla değiştirilmişti, revizyonu kabul etmedim. Ancak konunun uzmanı değilim, daha bilgili olanlar incelesin lütfen. İki harita da 1092 yılında Büyük Selçuklu İmparatorluğu topraklarını göstermek üzere hazırlanmış ancak birbirinden farklı. Batı Anadolu, Yemen, Aden vb. Büyük Selçuklular'a dahil miydi değil miydi? Ben dahildi ve bu yüzden ikinci harita yanlış diye düşünerek revizyonu kabul etmedim ama bu haritayı hazırlayan kullanıcı başka bir kaç vikide Büyük Selçuklu İmparatorluğu maddesine bunu eklemiş görünüyor. Mevcut harita eksik, yanlış olabilir mi?--Başak (mesaj) 07:17, 19 Kasım 2017 (UTC)

Mevcut Yerine getirilmek istenen
mevcut haritanın sayfasında haritaya kaynaklar gösterilmiş. daha güvenli gözüküyor. -MHIRM. 02:02, 21 Kasım 2017 (UTC)

Tekrar harita değişikliği[kaynağı değiştir]

2 yıl sonra bu sayfaya tekrar harita değişikliği konusunda geldim. Şuradaki harita değişikliğini onayladım; ama eskisi Türkçe bir harita idi, yenisi Türkçe değil. Bu haritayı Türkçeleştiren olur mu ya da Türkçe olduğu için eskisine mi dönelim, görüş bildirir misiniz? @MHIRM --Başak (mesaj) 06.39, 27 Ağustos 2019 (UTC)[yanıtla]

Eski Yeni

Türk devletidir Türk-Fars falan değil[kaynağı değiştir]

Aynı mantığa göre Samaniler Türk-Fars,Cengizliler Türk-Moğol,İlhanlılar Fars-Moğol devleti olur.Dünyada tek bir ansiklopedi Türk-Fars devletidir diye bir şey yazmaz.Ne Oxford ne Britannica ne newworldencylopedia ne de başka bir ansiklopedi.Fars şovenizmine dahil olmayın ya da Samanilere Türk-Fars devletidir yazın.

"Türk-Fars kültürü", "Sünni Müslüman" ifadelerinin düzeltilme veya değiştirilme isteği.[kaynağı değiştir]

İngilizce vikipedi'deki cahil ve milliyetçi Farsların İran ansiklopedisini kaynak göstererek eklediği mesnetsiz Türk Fars gibi uydurma bir kavramı Türkçe vikipediye kazandıran arkadaşa selamlarımı ve saygılarımı ileterek yazıma ve kaynaklarıma başlıyorum. Öncelikle kesinlikle o dönemki devletler ulus devlet değil ve bu sebeple çok kültürlü veya halklı olmaları normaldir Hunlar gibi, fakat durum Selçuklu Devletinde çok farklıdır. İngilizce kaynaklarda bile "Seljuk Expansion"ın diğer adı "Migration of Oghuz Turks" olarak zaman zaman belirtilmiştir. Selçuklular bölgelerde Fars kültürünü de yaysa bile bölgeyi kendi ırkına çevirme yani Türkleştirme eğiliminde bulunmuşlardır. Kaldı ki "Seljuk Turks" ibaresi her yerdeyken ve İng. Vikipedi'deki Fars zihniyeti bunu her yerden kaldırırken Türk Vikipedistler bu hataları düzeltmekle uğraşacaklarına bu hatayı kendi dilindeki Vikipediye de getiriyor. Aşağıda vereceğim kaynaklar umarım bu ifadeleri düzeltmeye yeter zira "Oxford", "Britannica" , "Cambridge" gibi dünya çapında kabul gören kaynaklar yeterli olmazsa hangi tür kaynak kabul olur bilemiyorum.

1- https://www.oxfordreference.com/view/10.1093/acref/9780198662624.001.0001/acref-9780198662624-e-5285

2- https://www.britannica.com/topic/Seljuq

3- http://www.mrjb.ca/miscellaneous-essays/the-rise-of-the-seljuk-turks

4- https://www.researchgate.net/publication/339550159_Rise_and_fall_of_Ottoman_Empire-Seljuk_Turks_of_central_Asia

5- https://thediplomat.com/2016/06/the-epic-story-of-how-the-turks-migrated-from-central-asia-to-turkey/

6- https://www.cambridge.org/core/books/worlds-of-the-indian-ocean/central-and-western-asia-from-the-seljuk-empire-to-the-ilkhanids/D01D0023EF80E405D65A00ED68FC8F77

7- http://archive.ceu.hu/node/16891

Tarik289 (mesaj) 21.24, 17 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Makale kalitesi çok düşük[kaynağı değiştir]

Sanki başka bir ansiklopediden OCR yapılıp yapıştırılmış gibi duruyor? Bilen biri makalenin başına “geliştirilmeli, kaynak gösterilmeli” şablonu koyabilir mi? ben hatırlayamadım ve bulamadım SeZeR PaL 友 (mesaj) 21.45, 30 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]

İçerik anlaşmazlığı[kaynağı değiştir]

Bagatur'un kılıcı ve Kansas Bear her ikiniz de VP:3GD sınırındasınız ve bu açıkça bir VP:İçerik anlaşmazlığı dolayısıyla şu andan itibaren değişiklik yapmadan tartışma sayfasında konuyu görüşün. Sayfayı korumaya almıyorum çünkü iyi niyet varsayıyorum. Şu andan itibaren, burada konuyu tartışmadan herhangi biriniz tarafından yapılacak bir değişiklik engelle sonuçlanacak. Önce kendimizi burada ifade edelim lütfen.
Bagatur'un kılıcı and Kansas Bear, you are at the limit of more than three reverts rule & this is clearly a disagreement on content, so talk through this on the talk page. I'm not protecting page for now because I'm assuming good faith. It'll result with blocking if any of you edit the page without discuss. First express yourself here pls.
Ek olarak konuya dahil olmuş olan Mustafa MVC ve MRTFR55, sizi de haberdar edelim. (Additionally ping other users who are already know the situation here.)----anerka'ya söyleyin 07.04, 25 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]

Ben kaynak ekleyip editimi yaptım. Onaylanmadan Kansas Bear değişiklikleri geri aldı gerekçesi ise "bunun kaynakları var gibi görünüyor" yazması, MRTFR55'de geri almayı onayladı. Bu, değişiklikleri geri almak için geçerli bir neden değil. Sonra ben de geri aldım, Kansas Bear bu sefer hiç bir şey yazmadan yine geri aldı MRTFR55 onayladı. MRTFR55 adlı arkadaşa bu geri almaları hangi mantıkla onayladığını sormak istiyorum. Kansas Bear adlı kullanıcı ile bir bağlantın var mı? Bagatur'un kılıcı (mesaj) 08.27, 25 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]
İçeriğe odaklı kalalım @Bagatur'un kılıcı, başka kullanıcıları "bağlantılı" olmakla suçlamak şuna aykırı. Bakalım onlar da ne diyecekler. --anerka'ya söyleyin 08.55, 25 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]
Viki'de bir geri alma olduğunda devriyenin karşısına değişiklikleri reddetme seçeneği çıkmıyor. Onaylamamın tek sebebi buydu aslında. MRTFR55 (mesaj) 11.38, 25 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]
2 geri almanın da geçerli bir sebebi yok, onaylamak zorunda değilsiniz. Bagatur'un kılıcı (mesaj) 11.47, 25 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]
Konu çözülene kadar herhangi bir içeriği onaylamayı düşünmüyorum şu anda. MRTFR55 (mesaj) 11.57, 25 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]
I see no valid reason to remove the current information. "Büyük Selçuklu İmparatorluğu (Farsça: امپراتوری سلجوقی), Orta Çağ'da Oğuz Türklerinin Kınık boyu tarafından kurulan, Türk-İran kültürüne[11] dayalı, Sünni Müslüman bir imparatorluk".
Bagatur's "reasoning" "büyük selçuklu imparatorluğu'na türk-irani demek her açıdan abesdir. kaynaklar eklenmiştir." Not really "reasoning" more like personalized hatred directed at a single word(LOL). Bagatur'un kılıcı(and their sock) disrupted the English version of The Great Seljuk Empire over a simple word that hurt their feelings, and the same thing has happened here. As long as disruption continues on English wikipedia, I feel these type of articles edited by these type of editors will also be disrupted. You can block me, I honestly do not care. --Kansas Bear (mesaj) 12.49, 25 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]