Tartışma:Bursa Nutku

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Atatürk'ün Bursa Nutku sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Bursa (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bursa maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bursa kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • Vikikaynağa taşınsın buradan silinsin. Sonuçta sadece nutuk... değil mi? - Noumenon 13:15, 16 Mart 2006 (UTC)
  • Bence Bursa Nutku ile ilgili tarihsel bilgiler eklenerek madde bir ansiklopedi maddesine dönüştürülebilir. Örneğin hangi olaylar üzerine Atatürk Bursa'ya gitti, orada nelerle karşılaştı, bu nutukla neyi amaçladı, vb. Bursa Nutku, Cumhuriyet döneminin önemli sayılabilecek kimi olayına eşlik ettiği için önemli. Ansiklopedide bir madde olarak bulunmalı. Büyük olasılıkla Türkçe Larousse veya Britannica'da da bu başlık altında yer alıyordur.
Fakat şu anki içerikte sadece nutuk var. Üstüne bir yazı yazılabilir ama nutkun kendisinin yeri Vikikaynak, tarihçesi, nerede, niçin, hangi durum ve şartlar altında yapıldığı ise Vikipedilik. - Noumenon 13:31, 16 Mart 2006 (UTC)
Katılıyorum. Zaman bulabilirsem "Atatürk'ün Bursa Nutku" maddesi üzerine çalışacağım. Bu nutkun Vikikaynak linkini Atatürk maddesine, vb. yerlere koymak iyi olur, sanırım. İyi çalışmalar.

İlk defa "Bursa Nutku"nu duydum. Okumak isterdim

6 şubat 1933 de atatürk'ün bizzat anadolu ajansı muhabirini çağırarak verdiği demeç yani gerçek bursa nutku şudur,

"bursa ya geldim. hadise hakkında alakadarlardan malumat aldım. Hadise hattızatında fazla ehemmiyeti haiz değildir. herhalde cahil mürteciler, cumhuriyet adliyesinin pençesinden kurtulamayacaklardır. hadiseye dikkatimizi bilhassa çevirmemizin sebebi, dini siyaset ve herhangi bir tahrike vesile etmeye asla müsamaha etmeyeceğimizin bir daha anlaşılmasıdır. mes'elenin mahiyeti esasen din değil, dildir. kat'i olarak bilinmelidir ki, türk milletinin milli dili ve milli benliği bütün hayatına hakim ve esas kalacaktır." Nutuk diye verilen metinde yazilan "faşizm ve ırkçı" kelimelerine siddetle karsi cikiyorum...metnin asli soyledir... Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, “Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır” demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır."

Türk Tarih Kurumu Yönetim Kurulu’nun 24 Ekim 1966 tarihli kararı[kaynağı değiştir]

“Türk Tarih Kurumu Yönetim Kurulu’nun 24 Ekim 1966 tarihli toplantısında Bornova Asliye Hukuk Hakimliğinin 27/9/1966 tarih ve 1966/338 sayılı yazısı ve bu yazıya ekli Atatürk’ün Bursa Nutku ile ilgili sözlerin üzerine gerekli incelemeler yapılmıştır. Bu incelemeler sonunda bu sözlerin Atatürk’ün 1933 Şubatı’nda Bursa’da yaptığı konuşmadan mealen alınmak suretiyle çeşitli tarihlerde basılmış olduğu kanaatine oybirliği ile varılmıştır.”

Bursa nutku diye bir şey yoktur...[kaynağı değiştir]

Her söylediği an ve an yanındaki yaverleri ve AA muhabiri tarafından kaydedilen adım adım izlenen bir Atatürk'ün söylediği varsayılan bu ateşli sözleri 14 (ONDÖRT) sene kimse hatırlamayacak, varlığından haberi olmayacak, varlığını anmayacak? 14 sene sonra bir muhabir aniden bu geceyi ve nutku hatırlayıp neşriyatına ekleyecek?

Böyle bir nutuk yoktur Rıza Ruşen Yücer adlı bir muhabirin 1947 yılında yayınladığı neşriyatına muhtemelen ilgi çekmek adına bunu eklemiştir. İşin dahada kötüsü bu metnin Atatürke ait olduğundan zerre şüphe duymayan Bursa gazeteciler cemiyetinin Rıza Ruşen'in hayatı hakkında bilgiye sahip olmaması çelişkisidir. http://bgc.org.tr/ansiklopedi/yucer-rıza-rusen.html88.228.194.35 09:41, 14 Nisan 2016 (UTC)

Neden yalnızca Bursa Nutku değil? --Cobija (mesaj) 13:06, 22 Ekim 2016 (UTC)

Yani :)--RapsarEfendim? 15:10, 22 Ekim 2016 (UTC)