Tartışma:Animizm

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Eklenen şu kısım çıkarıldı:
Büyük kutsal dinlerde (hristiyanlık, müslümanlık ,yahudilik) tabiat olaylarını idare eden melekler vardır.Bunların yanlış bir şekilde anlaşılmasından doğmuş da olabilir.

Zira tarihsel açıdan bakıldığında bu üç dinin en eskisi olan Yahudilik'ten çok daha eski olan dinlerde animizm görülmüştür. İslam'a göre ilk hakk din İslam olduğu için belki iddia bir Müslüman perspektifinde mantıklı ve doğru olabilir, ama bu sefer de bilimsel bir gerçek değil sadece bir yorum (üstelik nesnel tarafsız bakış açısı dışı bir yorum) olduğu için ansiklopedik değildir ve yer alamaz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 16:38, 2 Haziran 2006 (UTC)

Hayvan vurgusu[kaynağı değiştir]

Hemen ilk giriş cümlesindeki tanımda yer alan "(Latince: Anima, ruh, hayvan hayatının ilkesinden, Fransızca: Animisme)" ifadesindeki hayvan vurgusu ve genel sayfa içinde geçen linkli hayvan kelimelerindeki bağlantı vurguları kaldırılırsa çok isabetli olur. "Animizm" ile "Animal" birbirleriyle hiçbir ilgisi olmayan iki farklı kavram. Animizm, doğrudan doğruya "ANIMATE" ile ilgilidir, yani hareket etmek ile. ANİMİZM, canlı-cansız tüm varlığın HAREKET ETTİĞİNE inanır ve böylece hareket eden her şeyin bir ruhu olduğuna atıf yapar. Konuyu HAYVAN'laştırmak çok düşük seviye bir bakış olur. Kamil-Kartal (mesaj) 21.34, 11 Aralık 2023 (UTC)[yanıtla]