Tartışma:Ali Şükrü

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

alt başlık geliştirilmesi[kaynağı değiştir]

geliştirmedeki son yazıları yerine getirdim. tarafların hararetleri tartışma sonrasında Mustafa Kemal Paşa'nın Ali Şükrü Bey'e silah çekeceği sırada diğer mebuslar tarafından sakinleştirildiği meclis toplantısı için TBMM Gizli Celse Zabıtları- İş Bankası Yayınlarına ve Ali Şükrü Bey (Emperyalizme Karşı bir Hürriyet Kahramanı)- İsmail Hacıfettahoğlu kitaplarına bakılabilir. turanstudio 07:30, 23 Mayıs 2011 (UTC)

madde başlığının "Ali Şükrü Bey" olarak değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Zira 1. TBMM resmi belgelerinde bile ünvan kullanılırken, ansiklopedik madde değil diye resmi belge yokmu sayılacak. turanstudio 07:11, 27 Haziran 2011 (UTC)

Ali Şükrü bey cinayetinin kuşkulu yönleri var,yazıda Topal Osman öldürdü denip geçilmiş ama (ne kadar bu iddialara inanmasam da)cinayeti Topal Osman'ın işlemediğini savunanlar da var.Ayrıca Ali Şükrü Bey'in cesedinin bulunması ve Topal Osman'ın yakalanmadan önce Çankaya köşkünü basıp darmadağın ettiğine dair iddialar da var.Bu ayrıntılardan bahsedilmeliydi bence. Mythforfreedom (mesaj) 18:38, 31 Ekim 2012 (UTC)


tarih şuuru[kaynağı değiştir]

her basılan kitap, dergilerde her yayınlanan makalenin doğruluğu ne kadar su götürür ? kime göre doğru ? bu kadar ciddi bir olay elbet sulandırılmaması gereken, doğruları gösteren kaynak gerektirir fakat köşe yazılarını doğruluğunu hiç düşünmeden teyit ederken, bir web sitesine aykırı bir fikir savunuyor diye neden şüphe ile bakılıyor. bu değişiklik kalmalı. bu yüzden geri getiriyorum. aksini ispat için burada tartışılabilir. birilerinin keyfi değişikliği de buraya yansımamalı.94.54.34.82 16:24, 10 Eylül 2013 (UTC)

Tarih "belge"lerle yazılır, bu tip mesnetsiz iddialarla değil.--RapsarEfendim? 09:29, 10 Eylül 2013 (UTC)
köşe yazarları bu mesneti nerede kazanmış ki sorgu sual edilmeden kaynak gösteriliyor. kaldı ki siz bu konuda ne kadar ehilsiniz?? wiki adminleri yada yöneticileri her mevzuuda bilgi sahibi mi?turanstudio (mesaj) 16:27, 10 Eylül 2013 (UTC)
Vikipedi'de admin veya yönetici yoktur öncelikle, buradan başlayalım. Benim kim olduğumu bilmiyorsunuz, dolayısıyla benim ne kadar bilgili olduğum hakkında da bir fikriniz yok. Son olarak, köşe yazarları da bu tip konularda güvenilir kaynak olarak değerlendirilemez (kaynaklara dayanıp yazmamışsa yazısını), varsa öyle bir kaynak kaldırılmalıdır.--RapsarEfendim? 15:14, 10 Eylül 2013 (UTC)
eğer bu sahada bir fikriniz olsaydı beyefendi bu maddeye gerçekleri yazardınız. yok eğer bilgi sahibi olupta, gerçeği göstermek istemiyorsanız -ki öyle anlaşılıyor- birşey diyemeyeceğim. gönüllü yöneticiler, admin veya yönetici artık wiki buna nasıl bir sıfat buldu şuan hatırımda değil, yine benim dediğim yoldan, yani bilginin kaynağının sahih olup olmadığını anlamadan, kaynak araştırmasında kendilerine göre maddeyi kaldırıyor yada değiştiriyor.turanstudio (mesaj) 16:27, 10 Eylül 2013 (UTC)
"Bey" bile olmayabilirim, demek istediğim de bu. Hangi fikirlere sahip olduğum hakkında "zerre" kadar fikriniz yok, o yüzden ona buna saldırmaktan ve anlamsız ithamlarda bulunmaktan vazgeçerseniz, konuyu tartışmaya başlayabiliriz.--RapsarEfendim? 16:29, 10 Eylül 2013 (UTC)

Muhterem Ali Şükrü Bey in katledilmesi[kaynağı değiştir]

Topal Osman namındaki zat Ali Şükrü Bey i katletmek ile vazifelendirilmiştir.Mecliste Kemal Paşa aleyhdarı olarak cesurca hareketleri karşısında susturulmak istenmiştir.Ve 'bazı şahıslar' tarafından Topal Osman'a bu vazife verilmiştir.Bunda ki amaç 1 taşta 2 kuş vurmaktır.Topal Osman o zaman kuvvetli bir güce hakimdi.'Bazı şahıslar' onunda gücünü kuvvetini kırmak için böyle fitnelere yönelmişlerdir.Zahiren ve fiilen Topal Osman tarafından katledilen muhterem aslen onun tarafından katledilmemiştir.Bu imzasız yazı JosephTRK (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Ben de aynı kanaatteyim ancak burada önemli olan bu kanaate sahip olmak değil bunu müspet açıklamalara dayandırmak. Bunu biz maalesef ki cumhuriyet tarihimiz özelinde yapamıyoruz. İlla bir angajmana girmek ve o jargon ile konuşmak yahud düşünmek durumunda kalıyoruz. Bu tartışmaya girmeden Ali Şükrü Bey hadisesi etrafında yaptığım araştırmaların neticesinde elde ettiğim neticeleri söylemek isterim. Mustafa Kemal Paşa, uhdesinde olan "yeni bir devlet ve toplumu" inşa etmek için ihtiyacı olan karizmayı(burada Weber 'in yaptığı karizma tanımı son derece yerindedir ve dahi bu Türk kültüründeki "kut" anlayışına da uymaktadır), son düşmanın denize dökülmesi ile elde etmiştir. Fakat bu yeterli değildir. Ali Şükrü Bey gibi son derece akılcı bir muhalefet yapan ve aynı zamanda Ankara'da "Tan" isimli bir gazete çıkaran(kaldı ki bu gazetede "Times" gazetesinden çeviri yazılar bile vardır ve Avrupa ve Amerika kamuoyunu son derece yakından takip eder) bir milletvekilini "tenkil" ederek yani susturarak ihtiyacı olan karizmayı tamam etmiştir. Bunu ise Ankara ve Meclis'i korumakla mükellef Osman Ağa yapmış gibi gösterilmiştir çünkü Ağa başkentteki kendine bağlı gönüllü birliği ile düzensiz bir biçimde duruyordu. Ayrıca gayet mutaassıp bir karakteri haiz Ağa muhtemelen gelecekteki "devrimlere" karşı çıkacaktı. Bütün bunlarla birlikte İngilizler'in hem Ali Şükrü Bey'in gazetesini, hem meclisi ve hem de Ankara'yı çok yakından takip ettiğini unutmamak gerekir. Nitekim Ali Şükrü Bey'in ölmeden önceki en büyük muhalefeti Lozan görüşmeleri ve bilhassa Musul meselesi üzerine yoğunlaşmış idi. Son derecede memleket menfaatine ve de gerçekçi çözüm önerileri ve eleştirileri vardı. Eğer ki Ali Şükrü Bey'in söylediği şekliyle Musul meselesi halledilmiş olsa idi belki Musul değil ama bugün Revanduz, Kerkük, Süleymaniye gibi yerler elimizde olabilirdi. Bütün buraları İngilizlere bırakacak olan bir anlaşmayı onaylayacak bir hükümeti elbette ki İngilizlerden daha çok kimse isteyemez. Son olarak Mustafa Kemal Paşa, hem Ali Şükrü Bey'i ve hem de Topal Osman Ağa'yı tenkil ederek başkent ve bütün bir memlekette iktidarı tek eline almış, başka bir deyişle bu iki ismin ortadan kaldırılması Gazi'ye "Tek Adam" olmak için muhtaç olduğu son karizmayı vermiştir. Bu hadiselerden sonra muhalefeti olmayan bir mecliste Lozan kabul edilmiş ve devrimlere başlamıştır.Bu imzasız yazı Abdurrahman Zengin (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.