Tartışma:Alfabe

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Din (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Din maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Din kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Burada Özbekistan ve Türkmenistan'a Latin alfabesi kullanıyor gibi görünüyor. Oysa o ülkelern kullandığı alfabe Kiril alfabasidir. Harita düzeltilmelidir.

Kalın yazı[kaynağı değiştir]

Yunan ve Arap alfabeleri (dilleri değil!) aynı aileye ait. Latin dillerindeki "alphabet" Yunan alfabesinin ilk iki harfi "alfa beta"dan geliyor olsa da Türkçe alfabe Arapça "elifbe"den (Arap alfabesinin ilk iki harfi) geliyor diye biliyorum. Ne yazık ki referans gösteremiyorum sözcüğün arapçasından başka... --Volkan 00:06, 20 Mayıs 2006 (UTC)

dedikleriniz tamamıyla doğru ama alfabe sözcüğü o döem dilimize geçen daha pek çok sözcük gibi fransızca kökenlidir ve fransızca okunuşunun birebir türkçe fonetikle yazımıdır.--Lewisfarren

grek alfabesi[kaynağı değiştir]

grek alfabesine dair bilgi neden yok?

sayfanın adı[kaynağı değiştir]

sayfanın adı neden alfabe acaba? sayfanın ismini abece olarak değiştirmeliyiz bence. -- sayzz 01:06, 4 Kasım 2011 (UTC)

Yaygın kullanım gereği sayfa adı alfabedir. esc2003 01:30, 4 Kasım 2011 (UTC)
Esc2003'ün de belirttiği gibi yaygın kullanımı alfabe ve zaten abece sayfası da buraya yönlendiriliyor. Kişisel olarak "abece"nin öz Türkçe olmasına rağmen yaratıcılıktan yoksun olduğuna inandığımdan değil, yaygın kullanımdan dolayı gerekli olduğunu düşünmüyorum. Utku TanrıvereMesaj 01:43, 4 Kasım 2011 (UTC)