Tartışma:Alevilik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Wiki Alevilik Maddesi[kaynağı değiştir]

Bu madde baştan sona bir akımın inanışını alevilik olarak sunmuş görünüyor. Aleviliği inanç olarak görmeyip bir yaşam felsefesi olarak kabul eden aleviler bile vardır. tümüyle taraflı ifadelerle doludur. Bu haliyle tarafsız bir wiki makalesi değildir. Bu makalede tarafsızlık ilkesi doğrultusunda tüm görüşleri yansıtmalıdır. Ağırlıklı olarak Caferilik anlatılmıştır. Bu imzasız yazı Orfeadk (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 13.19, 5 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

hayır böyle bir şey yok aleviliğin namaz kılan kolları vardır.Tüm alevilerin namaz kılmadığı gerçeği yansıtmamaktadır. paramı geri istiyoruuum 193.255.94.82 08.45, 22 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Osmanlı Dönemindeki Sorunlar[kaynağı değiştir]

Tarihi İpek Yolunun kara bölümünü kontrol eden ve bu ticareti elinde bulunduran Türkmenlerin gittikce güçlenerek Karadeniz ve Akdenizdeki limanlara inmeleri başta Osmanlılar olmak üzere Ceneviz ve Venediklileri telaşlandırmıştır. Safavi Şahı İsmail'in daha fazla batıya gelmemesini isteyen Osmanlılar Çaldıran'da Şah İsmail'in ordusunu bozguna ugratarak bölgede kesin hakimiyet sağlamıştır. Yükselme, Varlık döneminde sessiz kalan Aleviler duraklama zamanında çiftçilerin vergi sorunu(ekonomik), Tımar sisteminin bozulması(askeri) ve iyice teokratikleşen yönetim nedeni ile Celali ayaklanmaları ile başkaldırmaya başladılar. Bu ayaklanmalar IV. Murat ve Kuyucu Murat Paşa gibi padişah ve sadrazamlar tarafından kanlı bir şekilde bastırıldı. Gerileme döneminde Pir Sultan Abdal'ın bir vali tarafından asılması ile sorunlar yeniden baş gösterdi ve Sivas bölgesi ayaklanmaya başladı. Daha sonra Amasya ve Tokat bölgelerinde de başlayıp süren baş kaldırmalara Tanzimat sonrası Osmanlı Dağılma Dönemin'de Tunceli'de katıldı. Dağılma döneminde Dersim ayaklanmaları ile devam eden Celali ayaklanmaları, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurulmasıyla sona ermiştir. 193.255.108.20 05:03, 17 Eylül 2011 (UTC)

Bazı ifadeler onur kırıcıdır[kaynağı değiştir]

""Bazı Alevilerin Cuma namazı dahil olmak üzere beş vakit namaz kıldıkları görülmektedir. Bu gruplar Semah yapmamakta, ibadetleri de kadın-erkek karışık gruplar halinde değil, İslam'daki esasa göre yapmaktadırlar."" Bu ifade Alevi toplumuna karşı onur kırıcıdır. Aleviler kendi ibadet biçimlerini İslamdaki esaslara göre yaparlar. Yanısıra cuma namazı kılıp beşk vakit namaz kılan alevi tipinin kaynağı nedir? Bu tür mesnetsiz ifadeler objektif değildir. Bu imzasız yazı 78.160.122.173 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 7 Temmuz 2010

Alevilik sadece Türklere ait bir inanış değil, zaza ve kürt alevileride sözkonusu.78.160.179.106 19:43, 20 Ağustos 2011 (UTC)

Bu içerik olma doğru ihtimaline karşın kaynaksız olarak eklendi.xrazymesaj 18.21, 5 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Peygamber efendimizin ismini yazarken saygılı olun lütfen, sıradan bir isimmiş gibi yazılmamalı Hz.Muhammed s.a.v olarak yazılır bilmeyenler için.
  • Vikipedi kuralları çerçevesinde Hz. veya SAV gibi kısaltmalar ve ünvanları kullanmıyoruz. Vikipedi’de tarafsız bakış açısı için şu sayfayı okumanızı öneririm. İyi çalışmalar. Mimar77 15:37, 27 Kasım 2010 (UTC)
    • İyi güzel, peki madde bu haliyle ansiklopedik mi? Tarihi oluşumu, nasıl gün yüzüne çıktığı, öğretilerin sahibi ve şekli? Madde baştan sona düzmece içi boş ve tutarsız şeylerle doldurulmuş ve kimse de düzeltme zahmetine girmemiş...176.55.187.5 21:47, 25 Mayıs 2012 (UTC)

İslami inanış mı?[kaynağı değiştir]

Birçok Aleviye göre, Alevilik, İslam tarafından çok etkilenmiş olmasına karşın, İslam içinde bulunan bir inançtır. Dolayısıyla, madde girişinin değiştirilmesi gerekiyor. Örneğin şöyle: "Alevilik, kimilere göre İslam içinde, kimilere göre İslam dışında bulunan bir inanç sistemidir." --Benne 11:29, 20 Aralık 2010 (UTC)

"islamiyetin icinde olmasinda ne olursa olsun" gibi bir mantik dogru degildir. Alevilik, islamiyetin bir parcasidir. katolikler ve protestanlarda hristiyan toplumunun uyeleridir ama kendilerine biz hrisyoyanligin disindayiz demezler .??

O sizin dusuncenizdir. Bir ansiklopedide bilimsel kaynaklara dayanilir, kisisel dusuncelere degil. --Benne 16:28, 3 Ocak 2011 (UTC)
  • Bir dini oluşturan bazı temel kurallar vardır. İslamiyette ise İslam ya da Müslüman olmanın şartlarıdır bu kurallar. Bu şartlar:
1-Kelime-i Şehadet getirmek
2-Namaz kılmak
3-Oruç tutmak
4-Zekat vermek
5-Hacca gitmek'tir.

Alevilerin inançlarında bu beş şartın herhangi biri yoktur. Ayrıca bir insan hangi dine inanıyorsa o dine ait ibadethanelerde dini vecibelerini yerine getirir. Hristiyan olan herhangi biri mezhebi farklı bile olsa kendi mezhebine ait kiliseye gider. Müslümanlarda da böyledir. Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar. Bu yüzden Aleviliğin Müslümanlığın bir mezhebi olduğunu savunmak tamamen yanlış bir görüştür. Alevileri İslamlaştırarak yok etmek gibi tehlikeli bir öz içerir. Kaynak: Erdoğan Çınar. Nejat Birdoğan.??

  • Bu beş şart olsa olsa müslümanlığın şartlarıdır.İslam'ın şartları saymakla bitmez.Bu arada Alevi'ler Hacca da gider , oruç da tutar , ibadet de eder , zekat da verir ve kelime-i şehadet de getirir.

Not: Hacca gitmeyen,namaz kılmayan,zekat vermeyen, ramazan orucu tutmayan Aleviler gayette mevcuttur. Bakınız: Sıraçlar--176.216.73.221 09.48, 31 Mayıs 2020 (UTC)[yanıtla]

O bütün mezheplerde mevcuttur. Alevilik ile alakalı değildir, insanlık ile ilgilidir. Birçok namaz kılmayan zekat vermeyen Sünni de gayet mevcuttur. 62.108.64.9 08.08, 5 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]

Alevi-kızılbaşlığı en özgün biçimde yaşayan Türkmen gruplarından sıraçlar yalnızca tokat dolaylarında değil sivas-kangal ilçesindede yaşadıkları, 50-100 yıllık bir alevi geçmişleri olanlardan söz edilirken tarihten,temelden alevi olan kangal sıraçlarındanda söz etmek gerekmezmi.??

Obejktif Bilgi[kaynağı değiştir]

Burası belirli kesimlerin kişisel görüşlerinin dikta edildiği bir yer değil, insanlara objektif bilginin sunulduğu bir platformdır. Aleviliğin islam içi olup olmadığı burada tartışılması gerekilen bir konu değildir. İsteyen pekala aleviliği islam içi yahut dışı da sayabilir. Otoritelerin bilgileri paylaşılır. Konuya ek olarak bazı kesimlerin aleviliği islam dışı gördüğü de eklenebilir.?? 14:09, 20 Mayıs 2011 (UTC)

Söz ettiğiniz türden bir eklenti yapıldı. Giriş kısmında görebilirsiniz. --Vitruvian 01:37, 25 Ocak 2012 (UTC)

Kutsal Günler[kaynağı değiştir]

Kutsal Günlerde Kadir Orucunuda yaza bilirsiniz. Aleviler Ramazanda Kadir Orucunu üc gün tutarlar.

  • Elinizde güvenilir kaynaklar varsa bilgiyi ekleyiniz. Sonuna da <ref>Örnek Ansiklopedi vs., 5. sayfa</ref> şeklinde kaynaklarınızı ekleyiniz, biz düzenleriz.--Abuk SABUK msj 21:06, 27 Ocak 2012 (UTC)
  • Bu Madde'de yaziyor: Kadir Gecesi 'ni bağlayan günlerde üç gün ve Muharrem ayında ise 12 gün oruç tutarlar.... Alevilikte Ibadete bakarsaniz görürsünüz. Kutsal Günlerde Kadir Orucunuda yazarsaniz cok sevinirim.

turkmenıstan ve azerbeycanda da alevıler vardır bunlarında yazması lazım. 194.27.73.9 15:27, 23 Mart 2012 (UTC)

ALEVILIK INANCI[kaynağı değiştir]

Alevılık'de cuma namazı yoktur. sadece cem vardır194.27.73.9 15:30, 23 Mart 2012 (UTC)

Hangi alevilikte yok?xrazymesaj 23:50, 2 Mayıs 2013 (UTC)
  • Cem ibadeti Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece yapılır.Yani Alevi'lerin Cuma namazıdır.(Araplar'da perşembe gecesi Cuma olarak bilinir)

DERSİM ALEVİLERİ NERDE[kaynağı değiştir]

Dersim (Tunceli), Erzincan, Bingöl, Varto, Erzurum, Kelkit, Şiran, Kangal, Ulaş, Zara, İmranlı gibi yörelerde, özellikle Alevilerin tek çoğunluk sağladığı Tunceli ilinden neden hiç bahsedilmemesi ilginç... --Asmêno Bêwayir (mesaj) 01:03, 24 Ekim 2012 (UTC)


Şunu kabullenmek çok zor olmamalı Alevilik anadolunun islam anlayışıdır bir çok ortadoğu ülkesi islamı araplardan öğrenmiştir anadolu alevileri islamı kendi içinde yetişen kanaat önderleinden öğrenmiştir herkes islamı araplar gibi öğrenmek zorundada değildir

Sen kimsin ki, imza atmasını dahi bilmiyorsun? --Dılmıc (mesaj) 01:22, 5 Ocak 2017 (UTC)

Türk Dil Kurumu mu yoksa uydurma bir standart mı?[kaynağı değiştir]

Madde içinde geçen İslâmî, i’tikadî, Alevîler’in dinî i'tikadı, Câferiyye Şiîliği gibi bir sürü kesme işareti ile gereksiz yere ayrılmış ve a ve i gibi harflerin üstüne şapka işareti konulmuş ve Türk Dil Kurumu^nca kabul edilen yazıma uygun olmayan sözcükler kullanılmış. Bu maddenin anlaşılırlığını da engelliyor. Bence bunlar değiştirilmeli. Cem Yıldız (mesaj)

Destek Destek okunması güçleşiyor bu haliyle.xrazymesaj 23:50, 2 Mayıs 2013 (UTC)
Aslında bu maddenin özelinde bir tartışmamı bilemiyorum. Maalesef eski kullanımların meraklısı var. Konuşma dilinde bile bu ağdalı konuşma yokken wikipediada bunun peşinden koşma merakını anlamıyorum. bence de 21. yüzyıl Türkçesine uygun olmayan bu kullanımların Türk Dil Kurumu bile kullanmazken burada yer alması abes. --Muratero 14:03, 3 Eylül 2016 (UTC)

A, e, i, o, u gibi uzunca okunan harflere şapka (^) eklenir. Bu Türk dilinde mevcuttur. Eskide olsa yenide olsa yinede yer almakta. Herhangi alakasız şeylerle bağdaştırmamak gerek. Eleştirilesi mevzu bile olmamalı. Gâzî Mustafa Kemal Atatürk önderimizin kurduğu mukaddes Türkiye Cumhuriyetimizin Türk Dil Kurumu'da bunu kabul ediyordur, çünkü Anayasa kanunlarında bile arşivlerde şapkalı harfler mevcut. عہۗلہٰےاہۣۗلعہرہۣۗاقہۗے (mesaj) 15.15, 13 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Mezhep mi tarikat mı?[kaynağı değiştir]

Bazı cümleleri değiştirdim. Alevilik aynı anda hem mezhep hem de tarikat olamaz. "Alevi mezhebinden olan tarikatlar" denebilir. Bektaşilik için bir Alevi tarikatıdır diyebiliriz. Alevilik için itikadi mezhep diyebiliriz.

Bazı kelimeleri Vikisözlüğü kullanarak değiştirdim. Her tarikat kelimesinin yanına (yol) yazmak gerekmez. Tarikat bir terim. Parantez içinde anlamını belirtmek gerekmez. İsteyen arayıp bulabilir.

Osmanlı Türkçesine göre tamlamalar yapma geleneği şöyle: İlk kelime (tamlanan) ünlüyle bitmişse ikinci kelimeye (tamlayana) bağlarken "-yı" ekleniyor. Bu yüzden doğru yazılış en azından şöyle olmalı: Şîa-yı Bâtınîyye. Şöyle değil: Şîʿa-i Bâtınîyye. --Şinray Dekiru (mesaj) 18:48, 12 Temmuz 2013 (UTC)

Alevî kimliginin resmiyette taninmasi[kaynağı değiştir]

Isvicre'nin Basel sehrindeki meclis Alevilik'i 2012'de taninmistir maddede bahsedilebilir mi? a.nailov 23:09, 22 Ekim 2014 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı bakınızxrazymesaj 18.32, 5 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]

Hoca Ahmed Yesevi Yalanı[kaynağı değiştir]

Hoca Ahmed Yesevi ile Hacı Bektaş-ı Veli arasında bağ kurmaya çalışmak çok büyük bir zorlama olmuş. Arada tek delil ise kaynak gösterilemeyen lokman parande. Gerçekten bilgiye bilime çok uzak. Aralarında, kısaltmada en hoş görülebilecek 80 yıl dahi bu durumu kotarmıyor. Ayrıca alevi dergahlarının pagan sembolleri ile dolu olması bu inancın Şaman değil pagan kökenli olduğunun en büyük ispatıdır. Bazılarınız diyecekki o dergahlar eski dönemde romalılar ve bizanslılara ait idi. Tamam peki ozaman bu sembol ve kabartmaların, bir çoğu yeni ve en eskisi 300 yıl önce yapılmış alevi mezarlarında neden kullanılmaya devam edilmiş? Bu imzasız yazı Hyorophan (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kaynaksız bilgileri eleştirirken kaynak vermemek ikilem. Zor değil kaynak göstermek. Lütfen bahsettiğiniz bilgileri gösteren kaynakları burada paylaşın bizzat ben uğraşıp maddeyi geliştirmek üzere ekleyeceğim. xrazymesaj 18.37, 5 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]

Alevilik islamiyetin bir mezhebidir[kaynağı değiştir]

Alevilik islamın bir mezhebidir. Hz ali nin soyundan gelmeyen insanlarda alevi olabiliyor Indila3458 (mesaj) 20.23, 5 Şubat 2020 (UTC)[yanıtla]

Madde içeriği günümüzdeki olguyu yansıtmıyor[kaynağı değiştir]

Tarihte Ali taraftarlarına Alevi denilmiştir ancak günümüzde Alevi denilince Türkiye'deki Alevilik akla gelir. Bu sayfa resmen bir çorba gibi her şeyi birbirine katmış. Bu maddenin içeriği Şiiliğin tarihi sayfasına taşınmalıdır ve Türkiye Aleviliği olarak içeriği doldurulmalıdır.--Nushirevan11 05.01, 30 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Kaynaklar varken size mi kaldı Aleviliği kendileriyle alakası olmayan Şiiliğe saymak? Alevilik zaten tarihte Anadoluya Horasan, Taberistan, Gilan'a kaçan Aleviler'den gelerek Anadoluya Türk islamı getirdiler. Tasavvuf ittikadli Kuran ve Ehli Beyt ittikadli toplumun tarihini neye dayanarak "farklı, ama Türkiyede böyle" diyebiliyorsunuz? Şafiilerle Hanefiler aynı mı? Kaldı ki Alevilikle Şiiliğin neyi aynı? Aleviler zaten Emevi ve Abbasi zulmünden acemi devletlere (selçuklu Türk devleti) gibi ülkelere sığınıp onların müslüman olmasını sağladılar. Zaten Anadolu Alevilerin Türk kültürüde buna dayanmakta. Selçuklu Türkleri islamı Alevilerden kabullenmişlerdi. Ayrıca bunun hepsi bir kenara Alevi kelimenin manası zaten Ali evladı demektir, arapça kelimedir, böylece Aleviliğin köküde nettir. Kaynaklar belirtilmesine rağmen size uymasada. Alevilik ocak sistemi olduğu ve Bektaşi, Kalenderi, Mevlevi Kadiri vs gibi tarikatların İmam Ali'ye ulaşmasından dolayı Tarikat-ı Aleviyye denir. Taeikat-ı Aliyye diye Alevi kelimesini değiştiriyorsunuz sadece. Alevi önderlere Sünni imajı verenler bi o zatların ittikadini Sünnilikle kıyaslasınlar, Batınilik (Tasavvuf) Ehli Beyt öğretisidir, Aleviliğin ittikadidir. Sünnilik bunu şiddetle reddeder, hatta sünnilikte batınilin "sapıklık" veya "şirk" olarak görülür. Bugün kendilerine Sünni imajı verilen Alevi önderleri zaten Sünni ittikadli kimseler tarafından katledildi... detaya girebilirimde bu kadar örnek yetmelidir sizinde anlamanıza.. Bozkurt 599 (mesaj) 10.19, 8 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Selamlar sayın Chansey ve sayın Vikiçizer, son haftalardır Alevilik sayfasında edilen Vandalizm ve Tahribatı durdurmak için birçok defa değiştirildiği görülmektedir. Eski sürümde detaylı bilgiler varken, nedensizce devriye tarafından (Nushirevan11 içerikler Alevilikle alakası olmayan ve sadece son 8 yılın medya haberleriyle bir kaç cümleyle değiştirilmişti. Tüm tarih, gelenek / kültür, ibadet, zikir ayinleri vs yok sayılıp silinmiş ve geri kalan Alevilikle alakalı bir kaç ibadet etkinleride alakasızca Şiilik sayfasına taşındı. Aleviliğin ittikadi Şiiliğe benzese bile bu Alevileri Şii yapmaz, çünkü birçok fark var. Detaya girmeden defalarca değişiklerde nezaketle anlatılmasına rağmen sayın devriye Nushirevan11 maalesef kaynaklara rağmen yine olumsuz olarak değerlerndirdi ve "+yapıcı olmayan değişiklik" ifadesiyle reddetti. Aleviliğin son 8 yılın medyasıyla tanıtılması Alevilikle alakası olmayıp siyasi bir meseleden ibarettir.

Sizden ricam Alevilik sayfasındaki değişiklik geçmişine ve değişiklik özetindeki ifadelere balınız. ~18.04.2021 tarihinden bugüne kadar bir zahmet bakınız.

Ek olarakta şunu belirtmek isterim ki aynı devriye tarafından geçmişte Alevilikle alakalı diğer sayfalardada buna benzer vandalizm uygulanmıştır. Pamir Aleviliği / Türkistan Aleviliği, İdrisi Aleviler Hanedanlığı vs gibi sayfalarda Alevilikle ilgili maddeleri silip etnik kökeni çarpıtmış bulunmakta. Alevilik sayfasında ve diğer Alevilikle ilgili sayfalarda ırkçılık/mezjepçilik/faşizm olduğunu düşünüyorum, çünkü o aynı devriye değişiklil savaşına yol açtı ve Alevilikle ilgili kaynaklara rağmen zannettiği gibi alakasız şeyler yazdı. Lrneğin Alevilik sayfasının eski sprümünde detaylı bilgiler vardı. Peygamberimiz Hz. Muhammed ile ilgili bilgileri silmiş ve sanki sadece İmam Ali'ye ilahilik atfetmişçesine önyargılı ve alakasız birkaç cümleyle tanıtmış, sanki peygamberi yok saymışçasına silmiş hepsini. Bir de yine Nuhsirevan11 adlı devriye tarafından değişiklik savaşı uygulandı. Bu da (VP:TBA) & (VP:TW) kurallarına aykırı değilmidir, özellikle bir yetkili / devriye olarak ? Hatta kendisi uyarılmasından sonra söyledi "değişiklik savaşına sebep olmamak için yaptığım değişiklikleri geri alıyorum" diye. (https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:MobileDiff/25385134). Dalga geçercesine durduğu yerden devam etmiş. Tahribata devam etti...

Ama yinede sonradan devam etti tahribatına ve değişikliklerine. Şiilik sayfasına aktardığı bilgileri Şiilik sayfasındanda çıkardı, sinsi vandalizm ve bilgi silmesi uyguladı. Şuan o bilgiler Vikioedi'den silinmiş durumda.

Linkler: https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:MobileDiff/24885672 https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:MobileDiff/25379285 https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:MobileDiff/25381957 https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:MobileDiff/25382225 https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:MobileDiff/25384842 https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:MobileDiff/25385134

Pamir Aleviliği / Türkistan Aleviliği sayfasındaki vandalizm (silinmeye aday gösterilmiş beyfendinin hoşuna gitmediği için); Link: https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:MobileDiff/18689675

Nasır-ı Hüsrev (Pamir Aleviliğin kurucusu ve Pîri) sayfasındaki kimlik çarpıtması ve silinmesi; Link: https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:MobileDiff/18555396 https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:MobileDiff/25421970

Lütfen gereken işlemler yapılsın ve düzeltilsin. Başka bir toplum hakkında bu tür saygısızlıkların Vikipedide yeri yoktur. Bilgi edinmesi için kaynaklar bile verildi ama reddetti, çünkü kendi düşüncesine uymuyor diye. (VP:TBA).

Şimdi ise dalga geçer gibi "içerik silinmesi" bahanesiyle suçlamada bulunuyor, kendi vandalizm uyguladığı sürümünü haklı göstermek için, halbuki 1 haftadır kendisi silip taşıyıp çarpıttı Bu imzasız yazı Bozkurt 599 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 12.12, 8 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Lütfen madde üzerinde değişiklik savaşı yapmak yerine burada sorununuzu çözmeye çalışın. Delbatrosmesaj 13.05, 8 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Merhaba Delbatros, 1 hafta önceki sürümle kıyaslar mısınız bir zahmet? Zaten kaynaklı sürüme vandalizm uygulandığı için tepki gösterildi birçok kullanıcı tarafından. Yetkisini kötüye kullanıyor. Bari siz bi zahmet okuyun ve inceleyin, görevlisiniz sanırım. Teşekkürler ve selametle. Bozkurt 599 (mesaj) 15.36, 8 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Ben sadece beyaz listeyim ama hizmetli veya devriye ekibi ilgilenebilir ben sadece değişiklik savaşı olmaması için uyarabilirim. @Nanahuatl @Chansey @Dr. Coal @Birazdangelicem rica etsem ilgilenebilirmisiniz Delbatrosmesaj 16.00, 8 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Sayın Dr. Coal, bu sayfada 1 hafta önceki sürümden büyük farkla tahribata uğramış, ben eski kaynaklı ve detaylı sürüme geri aldım, lütfen inceleyin bi zahmet, teşekkürler. Bozkurt 599 (mesaj) 20.12, 8 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Siz, bi zahmet, VP:3GD'yi inceleseniz Bozkurt 599?.. Anlaşmazlığın çözülmesi gereken yer burası, yani tartışma sayfasıdır. Sonu yokmuşcasına geri almalar sürdüğü takdirde ya engele başvurmak ya da maddeyi koruma altına alarak her türlü değişikliğe kapalı hâle getirmek gerekecektir. Böylesi ne sizin, ne benim, ne de bir başkasının işine gelir. Onun için konuyu diyalogla çözmeye çalışmanızı, acele etmemenizi ve başka kullanıcıların görüş bildirmesini beklemenizi tavsiye ederim. İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 20.44, 8 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Anlaşıldı sayın Dr. Coal, peki kaynak üzere diyalog kurulsa önceki mevcut kaynaklı sürüm geri getirilecek mi? Yoksa Alevilikle ilgili tüm tarihin yok edildiği gibi sadece son 8 yılın medya haberiyle ilgili bilgiler mi kalacak? Gönderdiğiniz kuralı inceliyorum, teşekkür ederim. Bozkurt 599 (mesaj) 20.51, 8 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Bozkurt 599, ben teşekkür ederim anlayışınız için. Madde geçmişine bakıldığında oldukça karışık bulduğum bir durum söz konusu; belki hesap oluşturmadan önce sizin, belki bir başkasının katkı sağladığı IP'ler dolayısıyla içerik anlaşmazlığı aylar öncesine kadar dayandırılabilir gibi görünüyor. Önceki müdahalemde bu nedenle sizin mevcut hesabınızla yaptığınız değişikliğin anlaşmazlığa yol açtığı düşüncesiyle ve VP:CGT dayanağıyla geri alma yapmıştım. Şu anda hangi sürümün kararlı olduğunu tespit etmek bile başlıca bir mesele ki ben de bu konuda Vito Genovese, Seksen iki yüz kırk beş ve Chansey'den hangisi müsaitse -veya bu yazışmaya denk gelip konuyla ilgilenen kim varsa- onların yardımlarına, görüşlerine başvurmak isterim. İçerik anlaşmazlığı ise bu "kararlı sürümün hangisi olduğu"ndan bağımsız olarak çözülmesi gereken bir konu. O tartışmaya da yine konuya ilgi duyan ve tartışmaya rastlayan kişiler katılacaktır diye umuyorum. Önemli olan acele etmemek; hiçbir madde, hiçbir ansiklopedi bir anda, "şak" diye oluşup, gelişip, tamamlanmayacak nihayetinde. Dediğim gibi, benim önceliğim kararlı sürümü tespit edebilmek şu aşamada, onun için de yardıma ihtiyaç duyuyorum ne yazık ki, çünkü madde geçmişi bir hayli çetrefilli. Bu esnada, yani sürüm konusu konuşulur ve içerikle ilgili tartışma sürerken, tartışmaya yanıt beklenirken siz de ilgi duyduğunuz başka maddelerde vakit geçirerek Vikipedi'nin keyfini çıkarabilirsiniz. Naçizane tavsiyemdir. İyi çalışmalar dilerim. Dr. Coalmesaj 12.23, 9 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
Alevilik ve diğer dini akımlarla ilgilenen birisi olarak bu konu hakkında konuşmak istiyorum: Söz konusu kullanıcı pek çok maddeye gelişigüzel bir şekilde Alevi-Bektaşi tabirini ekleyen birisi. Ansiklopedik kaynaklara müracaat etmeden siyasi-ideolojik saiklerle kitaplar yazmış kişilere atıf yapan birisi. Misal Alevilik konusunda TDV İslam Ansiklopedisi'ne, Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak'ın eserlerine ve aynı zamanda İngilizce Vikipedi'ye bakılabilir. Sayfayı resmen çorba haline getirmiş. Alevilik ve Şiilik ile ilgili diğer pek çok sayfada tahrifat had safhada. Bu ansiklopediye vermiş olduğu zarar çok büyük. Eklediği içerikler hiçbir şekilde ansiklopedik değil. Bu mesele geri al, tartış meselesi değil. Bu mesele tafrifat ve güvenilirlik meselesi. Bu konuda bilgi sahibi olan @HectorTroi'ye de sorabilirsiniz. Ayrıca eklemek istediği bilgiler Şiiliğin tarihi maddesine aktarıldı. Emevi dönemi Aleviliğiyle bugünkü Alevilerin bir ilgisi yok. Şemşiye terim olan Şiiliğin tarihi maddesine eklenmesi gereken içeriklerdi.@Dr. Coal--Nushirevan11 15.34, 9 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
Neresinden tutayım, neye bakayım Dr. Coal madem ping gönderdin sen söyle... Bunun yeri burası değil ki bir çok maddeye bağlantı verilmiş bu durumun ivedilikle VP:Ş taşınması gerekmekte. chansey mesaj? 19.54, 9 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
Ne yazık ki aynı soruları ben de soruyorum Chansey. Şikayet sayfasında bir girişim olmuş, gördüğüm kadarıyla. Dr. Coalmesaj 19.56, 9 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
Yani hem VP:ÖZGÜN, hem VP:GÖRÜŞ, hem VP:D, hem VP:GÜVEN bir ton ihlal ve onun üzerine VP:İÜYYKÜD, VP:N... Ne diyeyim... Şikayetten buraya bir bağlantı faydalı olacaktır. chansey mesaj? 19.59, 9 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
Maalesef bu çetrefilli konuyla bu günlerde ilgilenebilecek vaktim bulunmuyor, not düşeyim... --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 14.09, 10 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Şimdilik doğruluk şablonu ekliyorum çünkü ortada karmakarışık durum var kim doğru söylüyor belli değil sonuca varıldığında şablon kaldırılabilir ancak bu süre içinde şablon kaldırılmamalı. Delbatrosmesaj 16.22, 9 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]



Ben zaten sizin yapmış olduğunuz nedensizce içerik silinmelerini geri aldım sayın Nushirevan11. Zaten sayfa geçmişine bakan herkes anlayacaktır, bu kadar kıvırmaya gerek yoktur. "Gelişigüzel" her yere keyfime göre mi ekliyorum zannediyorsun? Zaten o zatların ittikadini inceleseydin belgelediğim kaynakta ozaman görürdün. Bir de Alevilik tarihini Emeviler ve bugünki zamanla kıyaslayamazsın, bir cümleyle reddedilebilen mevzu değildir, hangi kaynağa dayanarak öyle bir kanaate varabiliyorsun? Zaten kaynaklar vardı madde madde, bunları neden çıkardınız? Aleviler ittikadi olarak Şiilikle ortak yönleri olsa bile Türkiye'deki Aleviler zaten Emevi ve Abbasi dönemlerinde acem (Arap olmayan) ülkelere kaçan kimselerdir ve sonradan Rum olan Anadoluya Horasan Erenleri olarak Türk İslamı getiren Alevi önderleridir, bunu Hacı Bektaş Veli ve 90.000 Evliya ile ilgili kaynakları inceleseysiniz bilirdiniz, ama incelemeden kestirip attınız. Detaya giremeyeceğim birçok böyle mevzular oldu, siz hiç incelemediniz, ne kadar kaynak eklesemde hep "+ yapıcı olmayan değişiklik" diye bahaneler bulmuşsunuz. Hem sadece ben değil, birçok kişi sayfayı neden kafanıza göre değiştirip tüm kaynaklarį silmenizi sormalarına rağmen yapıcı niyet ve cevap veremediğinizde ortadadır. Ettiğiniz hatayı düzeltmeniz için birçok defa nezaket çerçevesinde anlattım ama siz bana "çorba haline getirdi", "o kişi zaten hep her maddede Alevi-Bektaşi yazıyor" gibi suçlamalarsa bulunuyorsunuz. O sayfalara öyle yazdiysam zaten öyle olduğundandır. Bi de Vikipediye zarar verdiğimi iftira ediyorsunuz, kişi üzerinden değil, madde üzerinden tartışma yapmaktır mevzumuz. Siz peki hangi kaynağa göre değişikliklerinizi yaptınız? Size göre Alevilik son 8 yılın siyasi medyasıyla ilgili mi? Başka toplumun tarihiyle ilgili kasıtlı olarak oynadįğınızı tespit ettim, yukarda birçok tahribatınıza şahit olduğum Linkleri gönderdim. Kısacası Alevilik sayfasını ve değişiklik özetini bu Linkin sürümünden itibaren günümüze kadar inceleyin bi; https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:MobileDiff/24885672 hatta verilen kaynakları ne sebeple reddettiğinizide bilmiş değilim, o tarihli sürümde kaynak verildiği halde siz bahane buldunuz. O tarihi kaynaklar daha nasıl olmalı? Bir de değişiklik savaşı olmasın diye nezaketli uyarılarıma rağmen bana bir keresinde "değişiklik savaşı olmaması için yaptığım değişiklikleri geri alıyorum" gibi cümle kullandınız ve 2 gün sonra durduğunuz yerden değiştirip çarpıtmaya devam ettiniz. Yani daha nasıl çözülsün bu mevzu siz kaynakları incelemeyip reddederseniz? Bir de diğer Alevilikle ilgili maddelerde de eksiltmeler etmişsiniz geçmişte, onlarıda geri getirdiğim için bana her maddese Alevi yazdigimi söylüyorsunuz. Galiba her düzenleme yapanı benim olduğumu zannediyorsunuz... Her neyse, dönelim konuya; Aleviliklenilgili her sayfada, örneğin Benî İdris Alevîler Hânedanlığı sayfasınıda silip gönlünüze göre çarpįttınız, onuds düzeltmeye kalktım, kaynaklar verdim ama reddettiniz. Asıl siz vikipediye zarar verdiğiniz ve değişiklik savaşlarına yol açıp bir de huzuru kaçırıyorsunuz. Ben size bunlar olmasın diye değişiklik özetinde detaylı açiklamalar yaptim. İnsafsız olmanın sonucu bunlar işte. Şimdi eski sürüme aldığım sürümde, kaynaklarda örneğin Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk gibi kimselerin araştırmaları ve devlet arşivindeki bilgiler yazmaktadır, onları çıkarıp Aleviliği son 8 yılın siyasi medya haberiyle sınırlaymazsınız. Bu birincisi Alevi vatandaşlara kimliklerini ve tarihlerini yok saymaktır ve böylece saygısızlıltır, ikincisi açık vandalizmdir, çünkü kaynakları silmeyi gerektiren yapįcı nedeniniz bile yoktur. Bundan dolayı sayfa eski sürümüne geri alınması gerek ve konununda uzamaması ve burada kapanması gerektiğini savunuyorum. Farkındaysanız sizin bu nedensizce içerik silmeleriniz yüzünden şuan bu mevzuları tartışıyoruz. Ben ne değişiklik ettiysem hep olumlu ve yapıcı sebebi vardır, değişiklik özetlerine yazdığım gibi. Ben hiç bir toplumu veya inancı hor görmem ve önyargı yapmam. En çok sahip çıkılması ve ülkemizi temelini atan bu Alevi vatandaşlarını savunmamız gerekirken onların tarihi ve ittikadi ile ilgili bilgileri yok sayıp saygısızlık ediyorsunuz böylece. Bunu demek istemezdim ama bi gözden geçirmenizi dilediğim için açık konuştum, herhangi kimse incindiyse kusura bakmasın. Hepimiz mantıklı ve kaynaklı çerçevede ortak sonuca varabilecek yaştayız. Polemiğe girmeye gerek yoktur. En basiti Alevi kelimenin kökünü incelemektir, bilmiyorsanız ben deyimmsize; Alevi kelimenin kökü arapçadır, Ali evladı demektir, Ali'ye mensup demektir. İslam ümmetin ilk iki Alevileri, Ali oğlu Hasan ve Ali oğlu Hüseyin'dir. Bu zatların torunlarından olan kimselerede el-Alevi denmiştir, örneğin Hasan b. Zeyd'ûl Alevi veya çarpıttığınız sayfa olan İdris b. Abdullah b. Hasan b. Ali b. Ebu Talib. (Çarpıtılan ve sizin tarafınızdan kaynaklara rağmen reddedilen sürüm Link: https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:MobileDiff/25325972 )

Kaynak: https://m.star.com.tr/acik-gorus/peygamber-torunlarinin-ilk-devleti-haber-1590457/ İşte bu gibi bilgileri hiçe sayıo Alevilik tarihini yaftalayıp çarpıtıyorsunuz. Galiba Alevilerin etnik kökenini kabullenemeyip yakıştıramıyorsunuz. Anadolu Alevileri zaten bu zatların torunlarıdır, yani Kızılbaş Alevi Hanedanı vs. Yine çarpıttığınız Alevilik sayfasındaki Alevi ocak sistemiyle ilgili kaynaklar varken onlarıda kabul etmemişsiniz. Alevi (Ali evladı) ocakları ve mensupları Peygamber Muhammed ve İmam Ali soylarına mensup bir hanedandır. Hacı Bektaş Veli gibi Ehli Beytin 7. İmamı olan İmam Musa Kazım'ın soyundan gelen Alevi Türkmenleri ile birlikte 8. İmam olan İmam Ali Rıza'nın soyundan gelen Alevi Türkmenlerin ocaklarıda çoktur Türkiyede. Bu ocakların sadece bir kaç tanesinin ismi Şah İbrahim Veli Ocağı ve Ağuiçen Ocağıdır, daha çok ocaklar vardır. Buyrun kendiniz inceleyin sayın Nushirevan11, madem benim verdiğim kaynaklara bahane buluyorsanız. Bozkurt 599 (mesaj) 17.43, 9 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Selam @Dr. Coal. Sayfada bugün yapılan değişikliği geri almak gerekiyor mu? Burada yapılan bir tartışma sonucu geri eklenmiş gibi gözükmüyor. ~StyyxEvet? 12.18, 16 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Geri aldım Styyx, teşekkürler. Dr. Coalmesaj 12.41, 16 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Selam @Dr. Coal, bu sayfada tam olarak hangi mevzulara kaynak gerekiyor eski bilgilerle ilgili? Arşivlerden kaynak ekleyebilirim. Bir de aklıma takılan şu soru var, neden kaynak gerektiği düşünülen içerikler değilde tüm sayfa o kadar kaynaklara rağmen siliniyor, Alevilik sayfası önceki sürümüyle kıyaslanınca pekte iyi niyetli olunmayıp silindiği gözükmektedir. Bu durumda akıla direkt dışlanma vey ataraf tutmaktan dolayı oluşan geeginlikler düşünülebilir. Kısacası bu sayfanın eski sürüme getirilip, sadece kaynak gerektiren içeriklerin silinmesi daha mantıklıdır. O kaynak gerektiren içerikler tartışılıp kaynakları eklenebilir. Tüm sayfayı silip önceki kullanıcıların dediği gibi son 8 yılın medya haberleriyle kısıtlanmamalı Alevilik veya Alevi tarihi, kökeni vs. Selametle. 2003:E2:B702:A000:5957:26BE:26EC:E859 17.38, 14 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

Ayrımcılık ve Vandalizm[kaynağı değiştir]

Neden Alevilikle ilgili her bilgiler siliniyor ve yerine yozlaşmış özgün içerikler ekleniyor? Kelime manasına kadar detaylı bilgili sürüm varken neden çarpıtılıp ayrı din mensubu gibi gösteriliyor Aleviler? Aleviler Peygamber Muhammed'in damadı olan İmam Ali'nin soyundan gelenlerdir. Kaynaklar bile varken bir kaç hoşuna gitmeyen devriyeler kendi görüşlerine göre yaftalanmış içerikler ekliyor ve kaynaklara rağmen gerçek bilgileri siliyorlar. Aynısı Türk devletlerin Alevi olan Liderlerine de ediliyor, "Sünni islam" diye sanki takım gibi mezhep tutar gibi mezhepçilik ediliyor, Sünni oldukları tek kaynakta bile geçmediği halde hangi kaynaktan ekledikleri bile yazmıyor ama onaylanıyor otomatik.2003:E2:B710:9C00:48F1:376:C584:72A9 10.58, 30 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]

Vandalizm:Nushirevan11[kaynağı değiştir]

Kaygusuz Abdal sayfasında İsim ve doğum tarihi nedensizce silinmiş ve diğer maddelerde de bu aynı vandalizmi uygulayıp düzelten kullanıcılara karalama ve kışkırtmada bulunuyor. Daha önceleri Alevilik sayfasındaki detaylı bilgileri silmiş 01.05.2021 tarihi civarı ve bir de Şiilik sayfasına taşıyıp son 7 yılın siyasi Haberlerine göre yağmaladı. Düzeltenlere vandalizm suçlaması yaptığı gibi bir de kuklacılık bahanesiyle engelletiyor. Alevilere ayrımcı motifiyle birçok Alevilikle ilgili sayfada bu tür vandalizmler yapılmış aynı devriye tarafından.

  1. https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaygusuz_Abdal&diff=prev&oldid=17856647 (Kaygusuz Abdal sayfasında vandalizmi, isim ve doğum tarihi siliyor ve yerine soru işareti koyuyor)
  2. https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Alevilik&diff=prev&oldid=27617031 (Alevilik sayfasında vandalizmi, kaynaklar verilmesine rağmen reddettiği düzenlemede rakamları bile değiştiriyor)
  3. https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Alevilik&diff=next&oldid=27617031 (daha sonrasında kaynakları tamamen siliyor)
  4. https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Alevilik&diff=prev&oldid=25379254 (sayfada kaynakla belgelenen bilgileri kendi fikrine göre yeniden tanımlayıp Alevi vatandaşların inancına "Hanefi-Maturidi" diye Sünnilik mezhebini eklemiş)
  5. https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Alevilik&diff=next&oldid=25379258 (Alevilikte kullanılan terimöeri ve etmolojileri silip yorum içeren cümle kuruyor)
  6. https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Alevilik&diff=next&oldid=25379259 ("Ancak günümüzdeki Aleviler şöyle böyle" diyerek yine kendi fikrine göre Alevi tarihini yağmalıyor ve bilgileri çarpıtıyor)
  7. https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Alevilik&diff=next&oldid=25379260 ("Bazı kaynaklarda" diyerek şahsi fikrine göre bir sürü maddeleri siliyor)
  8. https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Alevilik&diff=next&oldid=25379261 (Vandalizmi şu değişiklikte tüm maddeyi silip tekrardan şahsi fikrine göre düzenlemesiyle başlıyor)
  9. Zaten bu son linklenen değişikliğin ardından gelen diğer değişikliklerde açıkça göeülmektedir, böyle devam ediyor gidiyor ve hatta değişiklik savaşı dahi oluyor düzeltmek usteyen kullanıcılarla vandalizm uygulayan devriye arasında. Bu silinen bilgileri düzelten nice kullanıcıları kukla suçlamasıyla ve vandalizm karalamasıyla engelletti ve durduğu yerden vandalizme devam etti. Vikipedi'ye oldukça birçok maddelerde bu tür zararlar veren birinin devriyelik yetkisinin alınması gerekir.

2003:E2:B718:4C00:4084:FFCC:C362:B8B1 08.03, 19 Haziran 2022 (UTC)[yanıtla]

Sayfa çok karışık bir hale gelmiş[kaynağı değiştir]

İncelediğim kadarıyla bu sayfada verilen 1 Mayıs 2020 tarihi dönemleri "normal" haldeyken birden bire nedensizce çok defa içerikler eritilerek bir yetkili ile birçok kullanıcılar arasında değişiklik savaşına yol açmış. Bu karışık durumu vandalizm edilen ilk tarihe geri almayı bir çözüm olarak sunuyorum. KurdBull (mesaj) 00.56, 4 Kasım 2022 (UTC)[yanıtla]

Alevilerde seyyitlik[kaynağı değiştir]

Alevilik Türklük turkmenlik veyada başka ırkların, kültürü veyada sentezi deyildir.muhammed peygamber ve 12 imamların kurduğu yoldur yani İslam'ın özüdür.tunceli Erzincan Sivas Maraş yöresinde yaşayan ocakzadeler (dedeler) evladı resul yani 12 imamların soyundan gelirler 188.57.123.72 19.06, 26 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]