Tartışma:Aşırı sol

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Madde güzel hazırlanmış.Ancak bazı eksikler var.Benim tavsiyelerim:

  • Dünya'da aşırı sol başlığı altındaki metin genişletilmeli.Mesela,Che Guavera veya Fidel Castro'nun yaptıkları eklenebilir.
  • Türkiye'de aşırı sol başlığı altındaki metin genişletilmeli.Mesela,TİP'ne yer verilmeli.Bununla beraber kaynak eklenmeli.--orak-çekiç 16:42, 15 Mayıs 2009 (UTC)

Bu madde gayet iyi hazırlanmıştı.Neden altbaşlıklar silindi?Ve neden SAM olarak gösterilmektedir?Bence silinen kısımları geri alalım.Bu ortamda geniş çaplı tartışalım.Ona göre istenileni yaparız.--orak-çekiç 20:06, 1 Ağustos 2009 (UTC)

madde'de bir sürü hatalı ve yanlış bilgilendirme..[kaynağı değiştir]

  • Yanlış I: "Sınıf çatışmalarını yok etmek, daha doğrusu sınıfsız bir toplum oluşturmak için ekonomik taleplerin eşit dağıtımını savunur."

bunu söylemez marksizm. sınıflar arası savaşımın proletarya egemenliği ve diktatörlüğü ile sona ereceğini, proletarya diktatörlüğününde burjuvaziyi tasfiye ederek sınıfsız toplumu yaratacağını söyler. komünist manifesto gibi klasik ve temel yapıtlarda bile çok detaylı olmamakla birlikte değinilmiştir bu konuya.

  • Yanlış II: "Kamu özgürlüklerine bağlı sosyalizm; üretim ve değişim araçlarının kollektifleştirilmesinden yana olan marksçı-leninci komünizm aşırı solu oluşturur".

marksizm kollektifleştirmeyi değil, toplumsallaştırmayı öne sürer. kollektifleştirme SSCB'de geçici olarak tarımı kalkındırma amacıyla uygulanmıştır. Sosyalist sistemde ise ne devlet kapitalizmi ne kollektivizm yoktur. ayrıca marksist-leninist teoride "sol" kavramı, oportunist sapma ifade eder. sağ oportunizm ve sol oportunizm olmak üzere iki sapmadan ilkine kautsky ve bernstein gibi alman sosyal demokratları, diğer sol sapmaya ise bakunin ve kropotkin gibi anarşistlerin yanı sıra parti içi sol komünizm olarak adlandırılan buharin ve troçki gibi kimseler için kullanılmıştır.

  • Yanlış III: "Çünkü,sosyal demokrasi sosyal adaletin ve eşitliğin ılımlı ve çalışma şartlarına göre dağıtımını savunur."

sosyal demokrasi terimi, 1800 lerde kullanılan devrimci işçi siyasetine verilen addır. günümüz anlamında sosyal demokrasinin sol ile herhangi bir ilişkisi sözkonusu değil.

  • Yanlış IV: "Anarşizm, Otonomizm, Komünizm, Marksizm, Leninizm, Sol Komünizm aşırı sol kanat siyasetin unsurlarındandır"

anarşizm ve otonomizm aynı şeydir, birbiriyle ayrılmaz ikili oluştururlar. komünizm sınıfsız bir toplum düzenidir. marksizm, diyalektik materyalizm üzerine kurulu dünya görüşüdür. Leninizm, marksizmin geliştirilip emperyalizm dönemine uyarlanmış halidir. Sol komünizm ise bolşevikler döneminde rusya ve avrupa'daki komünist partilerin sol kanadına verilen addır. kavramlar karman çorman ve alakasızca kullanılmış.

Evet, Üstte bahsedilenlerin gözönüne alınması lazım. Bir kere Sol ve Aşırı Sol kavramları çok muğlak. Bir Marksiste sorsanız, kendisini Solcu olarak tanımlamayacaktır. Çünkü bu sağ kesimin Marksistlere taktığı yaftalamadan başka bir şey değil.88.252.62.102 20:01, 3 Ağustos 2011 (UTC)

Kavramın kendisi[kaynağı değiştir]

Aşırı kavramı doğal olarak kime göre neye göre sorusunu koyuyor. Nirengi noktasını kim nereye koyarsa ona göre aşırı oluyor. Bence "Aşırı Sol" yerine kavramın Türkçe çevirisinde "Radikal Sol" kullanmak bizi bu anlam tartışmasından kurtarır.

Çeşitli Düzeltmeler[kaynağı değiştir]

  • Komunizm ve devlet

Marxism aslında devletçi değildir, zaten varolan mülkün ortaklaşılmasını ve böylecek mülkün yokedileceğini söyler. Her şeyin devlet otoritesinde tutulması gerektiğini söylemez.

  • Stalinizim

Stalinizm diye bir ideoloji aslında yoktur. 3. enternasyonelden çıkan Marxizm/Leninizm vardır ve Stalin sadece bunu izlemiş bir politikacıdır.— Bu imzasız görüş Comrade-yutyo (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhaba @Comrade-yutyo, açıklamalarınıza paralel kaynaklar göstererek bilgi girişi yapmanız daha uygun olacaktır. Sevgiler. --justinianus 09.36, 10 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]