Tartışma:E-muhtıra

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Bismillah neyin süreci? Arkadaşlar herkes pusuya yatmış Genelkurmayı mı bekliyordu nedir:))) Yarın bi siyasi cevap gelsinde süreç başlasın. Tabi sabah Hasan Mutlucan şarkıları ile uyanmazsak.--Erdem Şenol 23:22, 27 Nisan 2007 (UTC)

Kaynak belirt şablonunu Ntv televizyonunun gece yayınlarıbda birçok akademisyen, gazeteci ve siyasetçinin fikir beyanlarına atfen resmi sitesine attığı başlık sebebi kaldırıyorum.--Erdem Şenol 23:30, 27 Nisan 2007 (UTC)

Aslında iki üç kaynaktan ref verip okuyanların bu kaynaklara ulaşabilmesi daha ayrıntılı şekilde öğrenebilmeleri için koymuştum.--Machiavelli' msj 23:32, 27 Nisan 2007 (UTC)


  • Genel Kurmay'ın bu açıklaması, açıklandığı dakikadan itibaren Cumhurbaşkanlığı seçimi dahil, bir çok şeyin gidişatını etkileyecek bir "Muhtıra"dır. Yani, şu saatlerden itibaren Türkiyede yeni bir süreç başlamıştır. Tıpkı 28 mart süreci gibi.. Açıklama okunduğunda görülecektir ki TSK bu açıklaması ile kendisinin "taraf" olduğunu açıkça belirtmiştir.. Yarına beklemeye gerek yok sayın Erdemsenol, süreç şu anda başlamıştır.. Hasan Mutlucan'a gelince... Mutlucan'ın "Çanakkale içinde..." diye başlayan türküleri, silahlı darbe yapıldığı dönemlerde çalınır...TSK'nın Anayasanın kendine tanıdığı T.C. Devletini koruma ve kollama görevini yerine getirmek için harekete geçtiği dönemlerde. Umarım böyle dönemlere gerek kalmaz..--Hasan Sami 23:54, 27 Nisan 2007 (UTC)
  • Muhtıra lafzı için çok ciddi bir adlandırma olduğundan kaynak göstermemiz şart. 3. parti kaynaklardan bulabilen lütfen hemen eklesin. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 23:55, 27 Nisan 2007 (UTC)
  • Ek olarak, metni çıkardım, bildiğiniz gibi bu tip metinlere Vikikaynak'da yer veriyoruz yani metnin orada bulunması gerek Vikipedi'de değil; oraya konulursa buraya oraya doğru giden bir bağlantı koyabiliriz. Bir de bu tip metinlerin telif durumları konusunda bilgi sahibi olan var mı? Zira telifliyse oraya da koyamayız. Serbest olduğu belirtilmediği sürece web sitelerinde telif ibaresi yoksa telifliymiş gibi kabul ediyoruz, buna TSK ve her türlü devlete bağlı web sitesi dahil. Tam metin dış bağlantı olarak yer alırsa iyi olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 23:59, 27 Nisan 2007 (UTC)
    • Telif; eser sahibi veya varislerinin çıkarları söz konusu olması hâlinde bahis konusu olabilir.. Genelkurmayın, bildirinin alıntı yapılmasında hiçbir ticari veya itibari kaybı söz konusu olmadığına göre bildirinin ansiklopedide yer almasında da bir mahzur yoktur, diye düşünüyorum.. Aksi takdirde bildirinin değil tamamını iktibas yapmak, cümlesini dahi kopyalamak telif ihlali sayılır..--Hasan Sami 00:53, 1 Mayıs 2007 (UTC)
  • Merhabalar,

Adlandırma hiç olmamış desek yalan olmaz zira, VP:D gibi bir temelimiz olmasının yanı sıra bu tip hususlarda olabildiğince tarafsız ve doğrudan isimlendirmeleri seçmemiz en doğrusudur. Bu sebeple maddenin adının en azından şimdilik, siyasetbilimciler buna bir isim koyana kadar, 27 Nisan Genel Kurmay Açıklaması olarak değiştirilmesini öneriyorum. Eğer olumsuz yanıt gelmezse değişikliği yapacağım. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 00:00, 28 Nisan 2007 (UTC)

Madde adını değiştirdim, haber sitelerinde de bu isim kullanılmış, şimdilik en tarafsızı, en doğrusu bu gözüküyor. Başka isim adayı olan olursa tartışırız. Süreç bahsi geleceğe yönelik olduğundan gelecekte kullanımını tartışmamız daha doğru olur. Teşekkürler, herkese iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 00:10, 28 Nisan 2007 (UTC)

Bence de süreç denmesi için erken henüz. Vikipedi kahin değildir bu adla durması maddeyi orijinal araştırma gibi gösteriyor.--Machiavelli' msj 00:12, 28 Nisan 2007 (UTC)

İsimlendirmede bir hata olduğu kanısında değilim ben. Çünkü Hasan Abinin dediği gibi Genelkurmay birileri istesin yada istemesin gecenin bir yarısı metodoloji dışı bir açıklama yapıyor ve şuana kadar hiçbir gazeteci (H. Sami Bolak dahil) hiçbir akademisyen v.s bu kelimeye itiraz etmedikleri gibi aksine bunun bir muhtıra olduğu konusunda hemfikirler. --Erdem Şenol 00:16, 28 Nisan 2007 (UTC) (Değişiklik çakışması oldu ama yinede ekleyim bunu)
İsim değişikliği isabetli,yalnız ufak bir yazım hatası sözkonusu Genel Kurmay değil Genelkurmay olmalı. --Suelnurmesaj 00:18, 28 Nisan 2007 (UTC)
  • ABD'den jet değerlendirme yapıldı.. "Başlayan bu süreç..." diye.. Hürriyet'ten Oktay Ekşi (Basın Konseyi Başkanı) benzer görüş bildirdi.. Televizyonda duyduklarımı nasıl buraya yönlendirmeli, bilmiyorum. En iyisi sabahı bekleyip, yazılı olanları buraya aktarmak olmalı herhalde.--Hasan Sami 00:19, 28 Nisan 2007 (UTC)


  • Çakışma oldu ama yine de bir-iki cümle ile görüş belirteyim: Maksat, buraya yakışır düzgün bir madde yazmak olduğuna göre, bir süre beklemekte beis görmüyorum.. Daha öncekileri de yakından bildiğim için bana çok tanıdık geldiğinden böyle düşünmüş olmalıyım. Bu konuda "uyaroğlu"yum.--Hasan Sami 00:32, 28 Nisan 2007 (UTC)

Genkur sitesini refere ederseniz zaman içinde kabul edilecek genel kabul adlandırmaya kadar basın açıklaması olarak kalması iyi olabilir. Genkur sitesinde de görüleceği üzere 2 farklı basına bilgi verme süreci var: 1- Basın Açıklaması, 2-Basın Duyurusu. Konuyu basın açıklaması kısmında vermişler. Atv'de gece yarısı özel haberde Ali Kırca konuyu bir uyarı olarak ele almış ama isimlendirme konusunun tarihe bırakılması gerektiğini dile getirmişti.--Bezelye Tenekesi 00:48, 28 Nisan 2007 (UTC)

  • "Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Nejdet Sezer'in görev süresinin Mayıs ayında dolacak olması sebebi ile başlayan Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili olarak özellikle Anamuhalefet Partisi CHP'nin Türkiye'nin tepedeki üç makamında Milli Görüşçü olmaması ve Cumhurbaşkanı'nın tüm Partilerin uzlaşısı ile seçilmesi gerektiği düşüncesine birçok sivil toplum kuruluşu ile TSK'nında olaya Cumhurbaşkanı'nın Ordu'nun başkomutanı sıfatı taşıması sebebi ile müdahil olması ve bu görüşlere AKP tarafından itibar edilmemesi ülkede gerginliği tırmandırmıştır." ibaresi gerçekten yorumsal. Üstelik Milli Görüşçü tanımını bu insanlar kabul etmezken bizim bunu onları tanımlamak için sunmamız (doğrudan olmasa da) ne derece VP:TBA ve VP:D ile bağdaştırılabilir? Ayrıca son ifade doğrudan yorum. Bizim bu tip yorumlara ancak kaynaklar üzerinden yer vermemiz mümkün böyle doğrudan vermemiz mümkün değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 15:33, 29 Nisan 2007 (UTC)

Madde adı değişikliği önerisi[kaynağı değiştir]

Madde adının "Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan 2007 tarihli açıklaması" olarak değiştirilmesini öneriyorum.

Muhammedcimci 20:07, 29 Nisan 2007 (UTC)

Katılmıyorum. Bence bu hali vikipedi yazım diline göre daha uygun.--Martianmister 22:00, 29 Nisan 2007 (UTC)

Bu cümleyi çıkartalım[kaynağı değiştir]

"E-muhtıranın diğer bir anlamının ise postmodern müdahale olduğu değerlendirilmektedir." ve ardından iki kaynak gösterilmiş. Kaynakların ikisinde de "e-muhtıranın anlamı postmodern müdahaledir" yazmıyor. Zaten yazmaz da, e-muhtıra diye genel anlamlı bir terim yok, yarı şaka bu özel bildiri için uydurulmuş bir terim. Anlamı da bu bildirinin ta kendisi, yoksa yıllar önce siyasi tarihimize girmiş "postmodern müdahale" terimi değil. Belki de bu cümleyle anlatılmak istenen şey şu: "Bu bildirinin bir postmodern müdahale olduğunu savunanlar vardır." Bunu mu söylemek istiyorsunuz? Bu düzeltilmiş cümle diğerinden daha iyi ama yine de, yıllar önce - 1999 muydu? - oraya atılan "postmodern darbe" teriminden türetilen bu terim hem bu duruma tam uymuyor - ortada (henüz) müdahale yok, sadece muhtıra var. Yine de, yersiz de olsa, iki gazeteci bu terimi kullandığından, dilerseniz bu düzeltilmiş cümleyi yazalım? Filanca 18:56, 7 Mayıs 2007 (UTC)

Genelkurmay? Hangi Genelkurmay? Yerelleşmişiz yine, Türkiye filan eklemek gerekiyor bu başlığa münasip bir dille.--Vito Genovese 07:11, 12 Haziran 2007 (UTC)

"Basın ve yayın kuruluşlarının önde gelen yazarları ordunun demokrasiye müdahalesinin hoş olmamakla birlikte bu süreçten başta Hükümet olmak üzere TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın sorumlu olduğunu; (...) görüşü hakim olmuştur" bu ifadeyi TBA olduğu için siliyorum. Maddedeki "Yorumlar ve tepkiler" bölümünde görüldüğü üzere, böyle "hakim" bir görüş yok, aksine, muhtıradan doğrudan TSK'nın sorumlu olduğunu düşünen geniş bir kesim var. Saygılar, Filanca 19:22, 21 Haziran 2007 (UTC)

Ayrıca, "Yorumlar ve tepkiler" bölümünde, Erol Çakır'ın görüşü, muhtıra karşıtlarının görüşleri arasına, sanki onlarla çok uyumluymuşçasına "oturtulmuş". Karşıtlığı vurgulamak için yerini değiştirdim, ayrıca ifadeyi düzelttim. Filanca 19:27, 21 Haziran 2007 (UTC)

Başötüsü davası[kaynağı değiştir]

Gül'ün eşi, AİHM'e açtığı başötüsü davasını daha önce geri çekmişti:

http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2004/MART/18/atasgetiren.html http://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C3%BCksek%C3%B6%C4%9Fretim_Kurumlar%C4%B1nda_K%C4%B1l%C4%B1k_K%C4%B1yafet_D%C3%BCzenlemesi

Askeri "darbe"?[kaynağı değiştir]

  • Bu madde nasıl olurda diğer askeri müdahalelerle aynı kefeye konulur anlayamıyorum.Diğerlerine bir ansiklopedi içinde darbe denmesine zaten karşıyım yorumlu bir başlık olduğu için. Ama bunu görünce isyan ediyorum artık. 27 Mayıs maddesinde satır satır darbe ve ihtilal tanımı yazanlar herhalde burayı görmüyorlar. 27 Nisan Bildirisi hangi darbe tanımına uyuyor arkadaşlar. Hükümet istifaya davet edilmedi,istifa ettirilmedi,hükümet istediği cumhurbaşkanını seçti. Yani bu askeri müdahale bir darbe olarak itham edilecek sonuçların hiçbirine neden olmadı. Ama birileri sırf liberallik olsun diye bu yanlışı yapıyor.lütfen bu yanlıştan dönülsün ve 27 Nisan bildirisi türkiye'deki askeri darbeler genel başlığı içinden alınsın.Halkçı 14:57, 17 Haziran 2008 (UTC)

28 şubat bile aslında darbe değildir. bu nedenle gerçekleştiren kadro, bua postmodern darbe demiştir. haliyle 28 şubat bile b.k yemişken, 27 nisan ancak bir internet bildirisinden öte olamaz. son askeri darbe 12 eylüldür ve tam darbedir, şimdiki rejim onun üründür; ötesi hiç bir zaman olmayacak.78.187.137.215 10:32, 19 Nisan 2012 (UTC)

aynen.78.186.12.181 12:36, 28 Nisan 2012 (UTC)

e-muhtıra.88.232.150.118 12:32, 28 Mayıs 2013 (UTC)

Madde başlığı[kaynağı değiştir]

Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK

Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK

Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK


Daha önce STT'ye taşınması için getirmiştim fakat bir konsensus gerekli. Mevcut başlık hem çok resmî hem de yaygın kullanılan bir tanımlama değil. Maddenin içeriği bir basın açıklamasından daha fazlasını teşkil ediyor. "E-muhtıra, e-muhtıra ya da e-memorandum gibi seçenekler daha uygun. Aslında bu yöne yakın bir başlık ile açılmış fakat 2012'de hiçbir gerekçe gösterilmeden taşınmış. Maurice Flesier msj 11:45, 13 Şubat 2016 (UTC)