Tartışma:2014 Türkiye yerel seçimleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Siyaset (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Türkçe mi bu? “Yerel seçimlerin beş yılda bir yapılıyor olması nedeniyle 30 Mart 2014'te yapılması planlanan fakat AKP ve MHP'nin hazırladıkları önerge ile seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihine alınmasını istemiştir.” Ne anlama geliyor? --E4024 (mesaj) 12:38, 20 Ocak 2014 (UTC)

Herhalde benden başka herkes anlıyor bu ifadeyi. Bırakalım dağınık kalsın. Belki de maddeyi başka yönlerden geliştirmeye harcarız enerjimizi... --E4024 (mesaj) 10:18, 6 Mart 2014 (UTC)

Maddede ki Mantık Hataları[kaynağı değiştir]

İyi akşamlar efendim... Yukarıda ki arkadaşın belirttiği yerler "Tamamen Saçmalık" ve onun "Danışka'sı" olabilir mi? Bizim o maddeyi geliştirmek amacıyla değiştirmemiz gerekmez mi? Teşekkür ederim...88.226.26.7 17:26, 30 Mart 2014 (UTC)

Spekülasyon[kaynağı değiştir]

"Spekülasyonlar Oy pusulalarına mühür dışında bir ibare ve işaretin bulunmasının kullanılan oyu geçersiz kılacağını bilmeyen seçmenler üzerinde etki oluşturma hedefi güden bazıları ise internet üzerinden spekülasyonlara başlamıştır. Sosyal medyadan ve özellikle Twitter'dan en çok bahsedilenler arasına giren spekülasyonlardan 'Oy pusulasının üzerine Esma yazın' ve 'Oy pusulasının üzerine Atatürk yazın' şeklinde çağrıları mevcuttur."

eklentisinin ansiklopedik olmadığını, Kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.--Ayrıntılı Bilgi|ileti| 21:47, 30 Mart 2014 (UTC)
haklısın. güncel maddelerde oluyor böyle, sonra temizlik gerekiyor. --kibele 22:02, 30 Mart 2014 (UTC)

Seçim sonuçları[kaynağı değiştir]

Seçim sonuçları kısmında bir üye resmi bir açıklama olmadığı halde sürekli kaynağı belirsiz bilgiler girmektedir. "Sürekli güncelleniyor" gibi bir söylem söz konusu olamaz çünkü Wikipedia kesin bilgiye dayanır ve kendine resmi kurumları muhattap alır Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklaması olmadan sonuçtur diye bilgi girilemez. Kişi ısrarla vandalizm eğilimi yapmaktadır.Bu imzasız yazı Erlik.khan (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

içeriği çıkarttım. ısrar edilirse madde tam korumaya alınacak. --kibele 22:22, 30 Mart 2014 (UTC)
Sayfa YSK resmi sonuçları açıklayıncaya kadar koruma altına alınmıştır. YSK'nın sonuçları açıklaması ardından, aktif bir hizmetliden korumayı kaldırmasını isteyebilirsiniz. --Théoden ileti 14:40, 31 Mart 2014 (UTC)

Günü güne yazılan bir ansiklopedi günlük, anı anına yazılan bir ansiklopedi de haber sitesi özelliği gösterir yapılan otokrasiden başka birşey değil. Ancak sayfanın herkes için tam korumaya alınması belki otokrasiye bir anlamda ayrı otokrasi olarak bakma ihtimalini yükseltiyor. Bu başlığa 2 günlük kullanıcı katkılarını düşündüğümde içim sızlıyor.. - şebmesaj 17:15, 31 Mart 2014 (UTC)

Wikipedia'ya bir harf yazanın kırk yıllık hatrı vardır iki günlük kullanıcılar sizden daha iyi biliyor wikipedia kurallarını sanırım. Burası bir köşe yazısı değil günlük yazı yazın efendim burası çoğu kişinin doğru bilgiyi almak istediği bir güncel bir Ansiklopedi. Sizin yanlış verdiğiniz bilgi ile insanlar bunu gerçek sanabilir. Wikipedia her zaman kendine resmi kurumları muhattap alır. Yüksek Seçim Kurulu'nun tüm Türkiye'de kesinleşmiş sonucu gelene kadar sonuç kısmı boş kalacaktır. Bir çok hizmetli, yönetici, devriye'nin bu hususta fikir birliğine vardığını görmüşken ısrarla vandallık yapmanızı anlayamıyorum. İki günlük kullanıcılar bunu yapmıyor. Kendinizi wikipedia gönüllü bir hizmetçi olarak düşünün kendinizi diğer vikipedistlerden büyük görmeyin zira hiçbir büyüklüğünüz yoktur.erlikkhan 20:34, 31 Mart 2014 (UTC)

Resmi sonuçlar[kaynağı değiştir]

Resmi sonuçlar dün resmi gazetede yayınlanmış. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/05/20140506M1-1.pdf Normalde il genel meclisi sonuçları kullanılır, ama bu seçimde çoğu yerde il genel meclisi seçimi yapılmadığı için (sadece 11.904.853 seçmen var), en kapsamlısı olan belediye meclisi sonuçlarını ekledim (48.843.157 seçmen). Maalesef yayının formatı kopyalamaya imkân vermiyor, tabloya elle tek tek geçirmek lazım.--Cfsenel (mesaj) 18:05, 7 Mayıs 2014 (UTC)

Adilhukukçu isimli kullanıcı, şu an YSK ve resmi gazete kaynak gösterilerek girilen sonuçları, kaynaksız şekilde değiştiriyor. Kendisi kaynak göstermese de, gayriresmi bir kaynağa dayandığını sanıyorum. Sonuçların iki gün öncesine kadar girilmemesinin sebebi resmi sonuçların beklenmesiydi, hatırlatırım. Dolayısıyla, şu anda şimdi resmi sonuçlar elimizdeyken eski gayriresmi sonuçların girilmesinin bir anlamı yok.
Öte yandan, kendisi tartışma sayfasında belirtmese de, değişiklik sebebinde "İl genel meclisi oy oranları ile büyükşehir belediye başkanlığı oy oranlarının dikkate alınarak Türkiye geneli seçim sonuçlarının hesaplanması en uygun yöntemdir" demiş. Bu görüşü sebebiyle, maddede şimdiye kadar yazılı bulunan "Türkiye geneli seçim sonuçları için büyükşehir belediyeleri sınırları için büyükşehir belediye meclislerinin oluşturulduğu ilçe belediye meclisleri oy oranları ile büyükşehir belediyeleri dışındaki 51 ildeki il genel meclisi oy oranlarının toplamı esas alınacaktır" ifadesini de değiştirmiş. Kendisi niye bazı illerde belediye başkanlığı seçiminin, bazı illerde meclis seçiminin sonuçlarının kullanılmasını uygun görüyor bilmiyorum, zira belediye başkanlığı seçimi ve meclis üyeliği seçimi dinamikleri tamamen farklı seçimlerdir. Belediye başkanlığı seçiminde tek birey yarıştığı için, verilen oylar pek çok zaman partiye değil, şahsa verilen oylardır, meclis üyeliği seçiminde verilen oylar ise genellikle partiye verilen oylardır. Bütün Türkiye'de belediye başkanlığı seçimine bakmanın da, bütün Türkiye'de meclis üyeliği seçimine bakmanın da kendi içinde bir mantığı olabilir, ama iki göstergeyi bu şekilde karıştırmaya anlam vermek mümkün değil. Büyükşehir olmayan illerde il genel meclisi oy oranlarına bakılacaksa, büyükşehir olan illerde de benzer şekilde belediye meclislerine bakılmalıdır.
Her halükârda, bunu konuşmanın şu aşamada gereği yok, zira iki türlü sonuç da resmi olarak elimizde değil. Açıklanan sonuçlar: 1) Belediye meclisi seçimi ( 48.843.157 seçmeni içeriyor), 2) Belediye başkanlığı seçimi (48.724.241 seçmeni içeriyor), 3) Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi (40.727.194 seçmeni içeriyor), 4) İl genel meclisi seçimi (11.904.853 seçmeni içeriyor). Normalde geleneksel olarak il genel meclisi seçimi sonuçlarına bakılır, ancak bu seçimde il genel meclisi seçimi çoğu yerde yapılmadığı için, eldeki ona en yakın ve en kapsamlı sonuç olan belediye meclisi seçimi sonuçlarını kullanmak durumundayız. Daha sonra resmi sonuçlardan, belediye meclisi ve il genel meclisi seçim sonuçlarının toplamı hesaplanabildiğinde o şekilde değiştirilir.--Cfsenel (mesaj) 12:06, 11 Mayıs 2014 (UTC)

Paylaşmış olduğum sonuçlar gayri resmi bir kaynağa dayanmamaktadır. Bu sonuçların (seçime katılım oranı hariç) YSK ve Resmi Gazetede yayımlanmış olan İl Genel Meclisi ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarının toplanmasıyla ulaşılmış sonuçlar olduğunu belirtmek isterim.--Adilhukukçu (mesaj) 15:56, 11 Mayıs 2014 (UTC)

Resmi sonuçlara olan referansı kaldırıp, yerine başka bir kaynak koymadığınız için, daha önceki gazete haberlerine dayanarak yazdığınızı düşünmüştüm. Resmi sonuçlar üzerinden toplama işlemini kendiniz yaptınız o halde. VP:ÖA'ya gireceğini düşünmüyorum, durumu belirtmek kaydıyla bence sorun yok, buna katılmayanlar da olabilir elbette. Ancak, "İl genel meclisi oy oranları ile büyükşehir belediye başkanlığı oy oranlarının dikkate alınarak Türkiye geneli seçim sonuçlarının hesaplanması en uygun yöntemdir" düşüncenizin sebebi nedir? Ben, yukarıda söylediğim sebeplerle (ek olarak şu kaynakta da bu durumdan bahsediyor [1]), şimdiye kadarki bütün seçimlerde olduğu gibi meclis seçimi sonuçlarını partilerin oranı olarak değerlendirmenin daha doğru olacağı kanaatindeyim. Alternatif olarak, bütün Türkiye'de belediye başkanlığı seçimi sonuçlarına bakılmasının önerilmesini de anlayabilirdim (gerçi bu seçimde her yerde belediye başkanlığı seçimi yapılmadığı için o da çok doğru olmazdı), ama bazı yerlerde meclis üyeliği seçimine, bazı yerlerde belediye başkanlığı seçimine bakmak gibi bir yaklaşım için makul sebep düşünemiyorum. Siz bu göstergeye bakmamızın neden daha iyi olacağını açıklayabilir, ya da daha iyisi bunun daha iyi olduğunu nedenleriyle açıklayan bir kaynak gösterebilir misiniz?--Cfsenel (mesaj) 11:28, 12 Mayıs 2014 (UTC)

Bilgi kutusu[kaynağı değiştir]

Parti liderleri resimleri anlamsız. Parti amblemlerinin konması gerek. --E4024 (mesaj) 15:03, 29 Ağustos 2014 (UTC)

Seçim Sonuçları[kaynağı değiştir]

Şey bu sonuçlar neye göre belirlendi? Yeksancaner 1 Mayıs 2015

Neye göre belirlendiden kasıt nedir? Selamlar Fenerli1978Buyrun beniiiim? 11:02, 5 Mayıs 2015 (UTC)
Bu oy oranı neyin sonucu? Büyükşehir mi belediye mi il meclisi mi ortalama mı yoksa farklı bir hesaplama mı? Yeksancaner 15:55, 6 Mayıs 2015 (UTC)
Maddede belirtiyor: "Türkiye geneli seçim sonuçları için büyükşehir belediyeleri sınırları için büyükşehir belediye meclislerinin oluşturulduğu ilçe belediye meclisleri oy oranları ile büyükşehir belediyeleri dışındaki 51 ildeki il genel meclisi oy oranlarının toplamı esas alınmıştır."--Cfsenel (mesaj) 01:30, 7 Mayıs 2015 (UTC)
Esas alınmasındaki kastınız nedir? Ortalaması falan mı yoka daha farklı bir hesaplama mı?"--Yeksancaner (mesaj) 20:02, 10 Mayıs 2015 (UTC)
Direkt toplamı. Büyükşehirlerde ilçe belediye meclisleri oylarıyla, büyükşehir olmayan illerde il genel meclisi oylarının toplamı olması lazım. O zamanlar kontrol etmiş miydim hatırlamıyorum, hesapta bir hata var mı?--Cfsenel (mesaj) 01:07, 13 Mayıs 2015 (UTC)
Toplamlarının ortalaması ile bu sonuçlar uymuyor. Galiba bir hata var. Ben bu hatayı düzelteyim.--Yeksancaner (mesaj) 13:31, 14 Mayıs 2015 (UTC)
Toplamlarının ortalaması gibi bir durum yok. Yanlış anlamadığınızdan emin misiniz? 30 ildeki (büyükşehir) ilçe belediye meclisleri oylarıyla diğer 51 ildeki il genel meclisi oylarını toplayacaksınız.--Cfsenel (mesaj) 16:49, 14 Mayıs 2015 (UTC)
Bugün galiba beynim güneşten yandı :) Bir şeyi anlayamıyorum. Yorgunluktan galiba. Örnekle anlatsanız olur mu? :)--Yeksancaner (mesaj) 17:49 14 Mayıs 2015 (UTC)
Mesela CHP'nin Türkiye genelinde aldığı oyu hesaplamak için: (CHP'nin İstanbul'da ilçe belediye meclisleri oyları) + (CHP'nin Ankara'da ilçe belediye meclisleri oyları) + ... (tüm büyükşehirler) + (CHP'nin Edirne'de il genel meclisi oyları) + (CHP'nin Çankırı'da il genel meclisi oyları) + ... (tüm büyükşehir olmayan iller). Bütün partilerin oyları böyle hesaplanıyor. Tek bir seçim türünün sonucunu kullanamıyoruz bu seçimde. Büyükşehirlerde il genel meclisi seçimi yapılmadı, o yüzden ilçe belediye meclisi seçimi sonucunu kullanıyoruz. Büyükşehir olmayan illerde ilçe belediye meclisi seçimi ilçelerde yapıldı, köylerdekiler oy kullanmadı, o yüzden buralarda il genel meclisi seçimi sonucunu kullanıyoruz.--Cfsenel (mesaj) 18:29, 14 Mayıs 2015 (UTC)
Vay be ne zormuş :) Ama zevkli bir işe benziyor. Ama bazı sitelerde bu sonuçlardan daha farklı sonuçlar var. Habertürk, hürriyet gibi. http://www.hurriyet.com.tr/yerel-secim-2014/ bu sitede özellikle chp daha farklı. Diğer sitelerde de böyle. Bence bu verdiğiniz örnek pek doğru değil gibi--Yeksancaner (mesaj) 18:37 14 Mayıs 2015 (UTC)
Hesaplamadaki farklılıklar için şurayı okuyabilirsiniz: Seçim sonuçlarındaki farklı oranlar nereden kaynaklanıyor? Biz Vikipedi'de her zaman meclis seçimi sonuçlarını kullanıyoruz, bazı siteler bu seçimde farklı olarak büyükşehir belediye başkanlığı seçimi sonucunu kullandılar.--Cfsenel (mesaj) 19:03, 14 Mayıs 2015 (UTC)

Sizi günlerce rahatsız ettim. Aydınlandım. Teşekkür ederim. Allah'ın selamı üzerinize olsun. İyi akşamlar. İyi vikiler :)--Yeksancaner (mesaj) 19:11 14 Mayıs 2015 (UTC)