Tartışma:1. Lig

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Futbol (Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Futbol maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Futbol kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • Madde adının değişiklik gerekçesini öğrenebilmek mümkün müdür? Bu tür durumlarda tartışılarak karar verilmesi taraftarıyım. 1. Lig? Futbolda 1. Lig mi? Şablonları da değiştirmek gerekecek o zaman.--a[.]med»»ileti 16:26, 18 Haziran 2010 (UTC)

Madde ismi Bank Asya 1. Lig olarak değiştirilmelidir. --İlkinbey 11:26, 10 Ağustos 2010 (UTC)

hangi 1. lig?[kaynağı değiştir]

madde adı ülke adı eklenerek tam olarak yer almalı, pekçok 1. lig olduğu için.. tıpkı Belçika Birinci Ligi, Kuzey Kıbrıs 1. Ligi gibi. --kibele 11:17, 6 Ağustos 2013 (UTC)

Böyle düşünürsek Türkiye 1. Ligi başlığı da pek düzgün değil. voleybol ligi mi hokey ligi mi? Bu tartışmanın 1. Lig özelinde değil tüm branşların liglerini kapsayacak şekilde yapılması gerekiyor. Birçok eksiklik var. --cobija 11:31, 6 Ağustos 2013 (UTC)
haklısın. zaten 'türkiye 1. futbol ligi' gibi bir şey olmalı. mesela sponsorların adının yer alıp almayacağı konusu da var. futbol kulüpleriyle ilgili olarak. ama şu andaki ismiyle kalması en yanlış olanı. aynı sorun Süper Lig sayfası için de söz konusu Sırbistan Süper Ligi gibi maddelerin varlığı yüzünden. --kibele 12:30, 6 Ağustos 2013 (UTC)
Konunun köy çeşmesinde ya da spor vikiprojesinde tartışılması gerek bir önce bahsettiğim sebeplerden ötürü. --cobija 13:28, 6 Ağustos 2013 (UTC)
daha önce buna nerede karar verildiğine bir bakalım. bir de bu kadar çok aynı isimli maddeden neden türkiye futbol liginin bu adı aldığının bir açıklamasını duymak gerek. konuyu köy çeşmesinde duyuruyorum. --kibele 15:51, 6 Ağustos 2013 (UTC)

Ne gibi bir şey geliştirebiliriz? Sponsor ismiyle yazmıyoruz zaten. Türkiye Süper Futbol Ligi çok abest duracaktır ki böyle bir isim zaten TFF'de de kullanılmıyordur. Ya Spor Toto Süper Lig diye yazıp her isim değişikliğinde madde ismini güncelleyeceğiz, ya da çok daha parlak bir fikir bulmak için biraz daha düşüneceğiz. Şimdilik aklıma net bir çözüm fikri gelmiyor. Dediğim gibi Türkiye Süper Futbol Ligi kullanılmayan ve abest duran bir isim.--SAİT71 (mesaj) 17:40, 6 Ağustos 2013 (UTC)

önce doğru olmasını sağlamalıyız, güzelliği sonra geliyor. :) wikipedia 'TFF 1. lig' demiş mesela. ya da 'türkiye 1. futbol ligi' denebilir. ama böyle kalması hem diğer ülkelerin futbol ligleri karşısında hem de türkiye'deki diğer spor dallarının 1.ligleri kırşısında neden önceliği olduğunun belirsizliği nedeniyle sorunlu. --kibele 18:18, 7 Ağustos 2013 (UTC)
zaten sezon maddeleri şu şekilde açılmış. dolayısıyla maddenin adının 'türkiye 1. futbol ligi' olması gerekiyor. --kibele 18:38, 7 Ağustos 2013 (UTC)

başka bir düşünce yoksa, madde adını sezon maddelerine uyumlu olacak şekilde 'Türkiye 1. Futbol Ligi' olarak değiştiriyorum. --kibele 10:34, 10 Ağustos 2013 (UTC)

  • Yorum Yorum Süper Lig tartışmasından: "Değişikliğe karşıyım. Türkçede 1. Lig ifadesi bu ligi kasteder. Nasıl İngilizcede, dünyada bir sürü "Premier League" varken ayrıma gerek duyulmuyorsa burada da yok." Yukarıda gösterilen sezon örneği bu lige ait değil Süper Lig'e ait ve o dönem anıldığı şekliyle açılmış. Onun dayanak alınarak bu maddenin adlandırılması düşünülemez. --Sayginerv-posta 10:46, 10 Ağustos 2013 (UTC)
'karşıyım' ve 'düşünülemez' meseleyi netleştirmeye yarayan ifadeler değil. ona bakarsanız bu lig sürekli değişen sponsorlarının adıyla anılıyor aslında, bu şekilde anılmıyor türkçede. lütfen, neden diğer ülkelerin ve diğer sporların 1. liglerinin önünde ve tek başına yer aldığını vikipedi ilkeleri doğrultusunda açıklayın. mesele futbolun 'the spor' olması değilse eğer. --kibele 11:33, 10 Ağustos 2013 (UTC)
Zaten karşıyım, meseleyi netleştirmek için değil, yapılacağı söylenen değişikliğe karşı kullanılmış bir ifade ve arkasından nedeni geliyor. Evet sponsor adlarıyla anılıyor ligler ama sponsoru kullanmadığınızda böyle kalıyor zaten. Diğer ülkeler meselesini yukarıda açıkladığımı düşünüyorum. Türkçe kaynaklarda "1. Lig" ifadesi baskın şekilde bu ligi nitelemekte kullanılıyor. Diğer sporlar konusunda cevabı vermiş ancak beğenmemişsiniz maalesef. Futbol gerçekten "the spor". Hatta erkek futbolu böyle, Süper Lig deyince kadın futbolu da hatırlanmıyor. Bunun en güzel örneği yukarıdaki en:Premier League. Anlam ayrımı sayfasına bakarsanız farklı spor ve ülkelerde bu adın var olduğu görülür ancak İngiltere futbol liginin baskınlığı bu durumu ortaya çıkarıyor.--Sayginerv-posta 12:11, 10 Ağustos 2013 (UTC)

Bir süredir "TFF 1. Lig" adı kullanılıyor. @Sayginer, @Cobija, @Sabri76, @Teacher0691 ve diğer kullanıcılar, taşıma yapalım mı?--RapsarEfendim? 22:36, 5 Haziran 2017 (UTC)

Sponsor bulunamadığı için öyle kullanılıyor. Bir süre önce PTT 1. Lig idi, yakında bulunursa XXX 1. Lig olur yine. Hatırladığım kadarıyla sponsor ismi kullanmıyorduk değil mi.--Teacher0691 (mesaj) 22:50, 5 Haziran 2017 (UTC)
Sponsor kullanmıyoruz, doğrudur.--RapsarEfendim? 22:50, 5 Haziran 2017 (UTC)
  • Daha evvelinde de kullanılıyordu zaten bu ad?[1] Teacher0691'in de dediği gibi sponsor bulunduğunda TFF'yi kaldırıyorlar addan.[2] Bu durumda sponsor olduğunda 1. Lig, olmadığında TFF 1. Lig adları arasında sürekli taşıma yapmak durumunda kalırız. Federasyon adının eklenmesine karşıyım, yalnızca lig adını kullanmamız lazım. --Cobija (mesaj) 00:12, 6 Haziran 2017 (UTC)
Sponsor adanlandırması olayını ülkece çözemediğimizden garip sorunlar oluyor. Sponsor olmadığı her durumda bu şekilde anılıyorsa değiştirmek mantıklı olabilir.--Sayginerv-posta 12:19, 7 Haziran 2017 (UTC)
Saygıner'e katılıyorum.--Śαвяí¢αи76ileti 20:09, 8 Haziran 2017 (UTC)

Buz hokeyi ligi ile karıştırmak mı[kaynağı değiştir]

Türkiye'de 1. Lig'den bahsedildiğinde akla gelen lig; basketbol veyâ voleybol veyâhûd hentbol veyâ buz hokeyi 1. ligleri değil, futbol 1. ligidir. Bu yüzden madde başına çok lüzûmsuz bir karıştırmama îkāzı girilmiş. MFEcelfe 12.51, 28 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]