Tartışma:İslam İşbirliği Teşkilatı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • islam konferansı örgütüne bağlı bütün ülkelerin sayfalarına İKÖ şablonu konulmasa bence daha iyi olur. çoğu ülkenin sayısız üyelik ve toplulukta yer aldığını düşünürsek bu ve benzeri düzenlemeler makaleleri bozar.

sadece belli başlı birkaç tanesi olsun, (bm üyesi, ab üyesi, nato üyesi vb.) gerisi olmasın. (gerçi ikö ne kadar önemli ve aktif bilmiyorum ama daha önce duymamıştım, belki çok aktif ve bağlayıcı ortak kararlar alabilen bir topluluktur, ama sanmıyorum.) Tembelejderha 13:08, 2 Mart 2006 (UTC)

Sana tamamen katılsam da NATO, AB veya BM`yi koyunca neden İKÖ koyulmuyor, bu ülkede dinimizi de mi yaşayamayacağız şeklinde otomatik bir itiraz gelir. Bu durumda da İKÖ`nun ne kadar çağdaş, süper bir örgüt olduğundan dem vurulur; sonunda da el mecbur koyulması gerekir. Yani bu durumda ne yapılması gerek bilmiyorum, sanırım ilk önce koyulması gerekilen üyelik şablonunun kriterlerinin belirlenmesi gerekiyor. 16 23:49, 3 Mart 2006 (UTC)
  • Aslında hem İKÖ, hem BM hem AB veya Nato, büyük ve tüm üyelerin, gözlemcilerin gösterildiği şablonlar yerine, üye ülkelerin sayfalarına koymak için ufak etiket benzeri şablonlar hazırlansa? Bu ülke BM üyesidir. Böylece hem "yok şu örgüt niye konmadı" problemlerinden kurtulmuş oluruz, hem sayfalar daha düzenli olur. Onun dışında hâli hazırdaki ülke sayfalarına koyan tüm büyük şablonlar bence görüntü kirliliğine yol açıyor, buna İKÖ şablonu da dahil. - Noumenon 11:17, 4 Mart 2006 (UTC)
  • noumenon'un fikri bence güzel, açıkçası büyük şablonlar bence de çok kötü duruyor. etiketler yapılır, sonra da atıyorum ikö etiketi tıklanınca ikö sayfası açılır, isteyen orda bütün üyeleri vs. görebilir. Tembelejderha 12:03, 4 Mart 2006 (UTC)
Katılıyorum ama köklü sayılabilecek bir değişiklik olacağından, oylamaya sunmak gerekli galiba.. 16 19:10, 5 Mart 2006 (UTC)
  • o halde ben etikete geçilsin diyorum. sebep olarak yukarıda ve köy çeşmesinde söylenmiş sebepleri yineliyorum. bu geçiş de şöyle olsun: bir kullanıcı ilgili üyeliğin etiketini hazırladıktan sonra büyük şablonlar ile bunu değiştirsin. etiket oluşturulmamış büyük şablonlar kaldırılmasın, ancak yeni şablon da eklenmesin. fikirler? Tembelejderha 21:50, 7 Mart 2006 (UTC)
Katılıyorum. Ek olarak, bu etiketleri, eklendikleri sayfayı belli bir kategoriye koyacak şekilde yaparız böylece BM etiketi konulan her sayfa örneğin Kategori:BM üyesi ülkeler'e de konmuş olur. Böylece bir taşla iki kuş vururuz.- Noumenon 22:20, 7 Mart 2006 (UTC)
  • Aslında her ülkeye ayrı şablon hazırlansa ve o ülkenin üylikleri bu şablon üzerinden gösterilse daha güzel olur.

--AbSar 11:35, 8 Mart 2006 (UTC)

  • katılmıyorum. şablonun asıl amacı birçok sayfada ortak kullanılabilecek ve tek bir yerden değiştirilebilecek bir ortam sunmak. her ülke için ayrı şablona ne gerek var? tek tek hazırlanacaksa zaten şablon yapmaya gerek yok. hem noumenon'un dediği gibi, etiket kullanımı otomatik kategorizasyon sağlayacağı için çok daha kullanışlı olur.

niçin her ülkeye ayrı şablon hazırlayıp koyalım anlamadım. gerekçelerinizi belirtir misiniz Absar? Tembelejderha 00:41, 9 Mart 2006 (UTC)

  • Uluslararası bütün organizasyolar için şablon etiket hazırlanmalı. Bu etiketler olabilecek en küçük boyutta ve grafik nesne barındırmayan, dikkat çekici şekilde tasarlanmalı. Her etiket kullanılmadan önce oylanmalı. Büyük şablonlar sadece o örgüt veya birliğin sayfasına konulmalı ki kullanıcılar birliğe üye ülkeleri bir arada görebilsin. Ayrıca şablonlara kategori eklenmeside faydalı olur.--Ahmetan 02:11, 9 Mart 2006 (UTC)
  • Ahmetan'ın "her etiket kullanılmadan önce onaylanmalı" fikrine katılmıyorum. sebeplerim:

1.bu uygulama yavaşlık getirir.
2.katkıda bulunmayı güçleştirir.
3.zaten hali hazırda büyük şablonlar konuluyor ve bunlar dahi konarken oylanmıyor.
4.burada etikete geçilmesi kararı alınması etiketlerin genel olarak oylanması anlamına geliyor zaten.
5.etiketi tek tek neye göre oylayacağız? formatı bozuksa zaten kolayca düzeltilebilir. içeriği ise sadece "bu ülke şu birliğin üyesidir" şeklinde olacak, ki bu yoruma açık bir konu değil, somut bilgi. kısacası oylanacak birşey yok. -- Tembelejderha 13:49, 9 Mart 2006 (UTC)

  • Oylanmalı dediğim kısım etiketin içeriği. Ama bir tek etiket belirlenip bütün üyelikler için kullanılabilir. Tek tek bu ülke şu birliğin üyesidir yazılırsa o zaman önceki büyük şablonlara göre değişiklik olmayacak demektir. Eğer sayfalardaki gereksiz fazlalılar azaltılmak isteniyorsa;

1. ülkenin katıldığı üyelikler birliklerin baş harfleriyle oluşturulmuş şablonlar ile tanıtılabilir. Her ülkenin sayfasında tek şablon bulunur. 2. her üyelik veya birlik için baş harflerden oluşan küçük etiket şablonlar kullanılabilir. Yoruma açık kısım şekil yönünden seçimdir. Hepsi için standart şablon kullanılabilmesi açısından gereklidir.--Ahmetan 07:27, 10 Mart 2006 (UTC)

  • Güzel çalışma olmuş. tebrikler.. --Ahmetyuksel86 08:27, 30 Nisan 2006 (UTC)

etiket standartları[kaynağı değiştir]

  • Şablon:Etiket-NATO hazırladım. şu an düzgün çalışmıyor fakat düzeltilecek. en azından format olarak fikir vermesi açısından bakabilirsiniz. bu etiketi ülke sayfasının sağında bulunan panelin hemen altından başlayacak şekilde düşündüm, yani ilgili üyelikler ülke şablonunun altından devam ederek sıralandıklarında bir tablo oluşturacaklar. etiketler ülkeleri ilgili kategorilere otomatik dahil edecekler. isimleri de Etiket-Üyeliğin kısaltması şeklinde standart olacak, örnekteki gibi. görüşleriniz? -- Tembelejderha 03:33, 12 Mart 2006 (UTC)
  • Sadece NATO yazılması yeterli olur. Üyelikler başlığı altında etiketler konulabilir. Böylece fazla sayıdaki etiketler çok yer kaplamaz. Şekil olarak uygundur.--Ahmetan 03:38, 12 Mart 2006 (UTC)
  • o da olabilir, fakat her üyelik için bir tane etiket olacak. ilgili ülkelere eklemek için etiketin adını parantez içinde yazmak yeterli. yani aksine çok az yer kaplayacaklar. Tembelejderha 03:41, 12 Mart 2006 (UTC)
  • ha, sayfada yer kaplama olarak söylüyorsanız, orası ayrı, haklısınız. Tembelejderha 03:43, 12 Mart 2006 (UTC)
  • Etiketler başlığa altına konulabilir, ama ille de başlığa gerek yok, zaten maddenin sonuna altalta ve yanyana eklenince çok yer kaplamazlar. Genel olarak güzel, sade olması iyi. Farklı örgütlerde etiketin arkaplan rengini çok hafif bir tonlama ile değiştirebiliriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 09:18, 12 Mart 2006 (UTC)

yazıda hatalar[kaynağı değiştir]

Al-Aksa'yi kundaklamaya çalışan İsrail değil, tek bir kişidir. Kendisi İsrailli ve hatta Yahudi bile değil, Church of God adlı tarikata bağlı Dennis Michael Rohan adında Avustralyalı Protestant bir turistti. Sonuçta da bugün hala sapasağlam duran Al-Aksa yanmadı. Bu hata belki de örgütün kurulma amacı için kulağa daha hoş geldiğinden hala bir çok sayfada yer alıyor. Mesela buraya buraya bakabilirsiniz. Değiştirilmesi dileğiyle Argonit 22:08, 5 Ağustos 2006 (UTC)

Müslümanların ilk kıblesi Al-Aksa Camii değil, Al-Haram al-Sharif yani tepenin kendisidir. Tabii ki kıble yapıldığı sırada Kudüs, daha Müslümanların eline geçmemişti, Mescid-i Aksa yaklaşık 710 yılında halife Al-Velid tarafından yaptırılmıştır. Argonit 19:56, 7 Ağustos 2006 (UTC)

YANLIŞ BİLİYORSUNUZ. MÜSLÜMANLARIN İLK KIBLESİ MESCİDİ AKSADIR. SONRA DAN KABEYE YÖNELMİŞİZDİR.

bu kuruluşun ismi "İSLAM KONFERANSI TEŞKİLATI" olarak değişmedi mi???[kaynağı değiştir]

sayın arkadaşlar son dönemde gazetelerde ve tv'lerde "İKÖ" olarak tanıdığımız bu yapı "İKT" adıyla yer almaya başladı. acaba ismi resmi olarak değiştirildi mi, yoksa herhangi bir değişiklik yok da bizim medya kafasına göre mi değiştiriyor? bilgisi olan bir arkadaştan açıklama bekliyorum. saygılar, sevgiler.88.235.150.150 18:49, 1 Nisan 2008 (UTC)

Örgütün ismi deiştirilerek "İslami İşbirliği Örgütü" olarak yeniden adlandırılmıştır. Lütfen maddenin adının ona göre değiştiriniz.--Martianmister 14:07, 13 Kasım 2011 (UTC)

Metindeki Mantık Hataları[kaynağı değiştir]

"İslam İşbirliği Teşkilatı ya da kısaca İİT (Arapça: منظمة المؤتمر الإسلامي, İngilizce: The Organisation of Islamic Cooperation, Fransızca: Organisation de la Coopération Islamique), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp, İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere kurulan 57 üyeye sahip, Avrupa Konseyi veya Birleşmiş Milletler gibi uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır. 38. Dışişleri Bakanları toplantısında alınan karar gereğince örgütün ismi İslam İşbirliği Teşkilatı olarak değiştirilmiştir."

1. "TOPLANIP" kelimesi gereksiz olmuştur. Önce örgüt kuruldu sonra toplandı. 2. 57 değil 58 üye var. 3. "uluslararası hukuka tabi tüzel kişiliğe haiz" şeklinde değişmeli.