Tartışma:İntihal

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Edebiyat (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Edebiyat maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Edebiyat kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Felsefe (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Felsefe maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Felsefe kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Kullanıcı Tokatlı tarafından eklenen bilgileri sildim çünkü:

  • Henüz soruşturulmamış, kanıtlanmamış, kamuoyunda yankı uyandırmamış bir intihal olayını örnek göstermiş. Bu olayın diğer pek çok akademik intihal iddialarından farkı olmadığından, ansiklopedik olmadığını düşünüyorum. Eklenen metin Vikipedi standartlarına uymuyordu. Filanca 08:43, 15 Ekim 2006 (UTC)

Bu maddenin adının "aşırma" olmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. "Aşırma", herhangi bir şeyin çalınması anlamına gelebilir. İntihal ise dilimizde daha uzmanlaşmış bir kelimedir ve maddede tanımlanan şeyi anlatır. Hele madde başlığının neden değiştirildiğini hiç anlamadım. Filanca 22:17, 4 Kasım 2006 (UTC)

Zaten intihal de bir hirsizliktir, asirmaktan pek bir farki yok aslinda. Madde basligini neden degistirdigimi aciklamistim. TDK intihal kelimesinin aciklamasina "Aşırma" yazmis, ayrica kelimeyi "eskimis" olarak nitelendirmis. Bu kosullarda maddenin basliginin aşırma olmasi ve intihalin buraya yonlendirilmesi daha mantikli. Cem Mergenci 21:02, 7 Kasım 2006 (UTC)

Önceki yazımdan anlaşılacağı üzere, "intihal bir tür hırsızlıktır, o halde hırsızlık diyebiliriz, aşırma diyebiliriz" düşüncesine katılmıyorum. Elbette intihal bir aşırma ama (Türkçedeki kullanımda) her aşırma intihal değil. Bu tür "uzman" kelimeleri dilden kırpıp genel olanları kullanmak fakirleşmeye yol açıyor. TDK ne yazık ki pek çok konuda tutarlı olamadı. Olsaydı bile hata yapabilirdi. İntihal kelimesinin halen kullanılır durumda olduğu, maddede açıklanan intihal olaylarının basına yansımasıyla ortaya çıktı. Filanca 01:19, 3 Ocak 2007 (UTC)

Google sonuçları:

  • "Kemal Alemdaroğlu"+intihal: 935
  • "Kemal Alemdaroğlu"+aşırma: 245

TDK'nın zannettiğinin aksine kelimenin kullanılmakta olduğu açık. Maddenin eski başlığına döndürülmesini öneriyorum. Filanca 01:29, 3 Ocak 2007 (UTC)

Bu önerimin kabul edilmemesi halinde göz önüne almamız gereken bir şey: "Aşırma" kelimesi sadece "intihal" demek olmadığı için, ansiklopedi maddesi şu anda eksik bilgi veriyor. Bu durumda (yani yukarıdaki önerimin kabul edilmemesi durumunda) şunlar yapılabilir mesela: 1. Bu maddede, intihal dışındaki aşırma türlerini de açıklamak. Bence çok yanlış olur, özel bir kavram olan intihali iyice genel hırsızlık türleri içinde yitiririz. 2. "Aşırma (edebi ve bilimsel eserlerde)" gibi bir madde yaparız. "Aşırma (anlam ayrım)" maddesinde buna yer veririz. Ana "Aşırma" maddesini ise "hırsızlık" maddesine yönlendiririz. Bu konudaki görüşler toplandıktan sonra karar verelim. Eğer görüş yazan olmazsa ben harekete geçeceğim :) Saygılar, Filanca 01:34, 3 Ocak 2007 (UTC)

Görüş yazan olmazsa, yukarıda açıkladığım nedenlerle birkaç gün içinde maddeyi eski ismine geri döndüreceğim. Özetle savlarım:

  1. Madde şimdiki halinde yanlış. "Aşırma" sadece intihalmiş gibi anlatılıyor. Oysa intihal, aşırmanın anlamlarından sadece biri.
  2. İntihal kelimesi TDK'nın iddia ettiği gibi eskimiş değil, gazete haberleri ve google aramaları bunu kanıtlıyor.
  3. TDK'ya her konuda uymak zorunda değiliz (çok şükür :))

Filanca 22:22, 5 Ocak 2007 (UTC)

  • İntihal ile aşırmanın birbiriyle eşit ve aynı görülmesi ancak bir hata olabilir. Maddenin adı kesinlikle intihal olmalıdır; resmî dili Türkçe olan Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarında da, intihal sözcüğü kullanılmaktadır. Şimdilik herhangi bir negatif yorum yok, uzun süredir de olmamışa benziyor; bu sebeple maddenin adını İntihal olarak değiştiriyorum. Farklı fikirde olanlar fikirlerini belirtirse, konu tartışmaya açılabilir; belki yeni bir karara da varılabilir. Ama şu an için daha sık kullanılan ve daha spesifik bir anlam ifade eden intihalin kalması daha uygun olacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 22:33, 5 Ocak 2007 (UTC)

TDK Aşırma "intihâl"[kaynağı değiştir]

Aşırma, TDK'da 6 anlama sahip. Her sözcük tek bir anlama sahipmiş gibi düşünülemez zaten. Bu sözcük, genel anlamda "bir şeyleri aşırmak, yürütmek" olsa da diğer anlamlarında daha kısıtlı ve terimsel kullanılmıştır. Kısaca genel anlamı terimsel değildir. Dahası, Güncel Türkçe Sözlük'teki 5. terimsel anlamı tam olarak "intihal"dir. Bu yüzden aşırma=intihal teknik anlamda doğru bir eşitliktir. Günlük dilde ise cümleye göre değişir.192.84.134.41 12:40, 23 Temmuz 2014 (UTC)

2007 olayı ile ilgili güncelleme[kaynağı değiştir]

Bir paragrafla, olayın güncel halini ve diğer tarafının söylediklerine yer verdim. Madde yalnızca ilk paragrafıyla çok yanlı duruyordu ve güncellenmesi gerekiyordu. Sonuçta, ortada intihal yapılmadığına dair belgeler de bulunuyor ve memurlar.net adresinde bu belgeleri sunan doğrudan zanlıların beyanları bulunuyor. İddia sahipleri ise açılan davalar sonrasında iddialarını geri çekmiş ve bloglarda yazdıklarını silmiş görünüyorlar. Ansiklopedik olarak her türlü gelişmeyi içermemesi maddeyi yanlı yapacaktı.192.84.134.41 12:45, 23 Temmuz 2014 (UTC)