Tartışma:İnkılapçılık

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyoloji (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyalizm (Taslak-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyalizm maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyalizm kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tarih (Taslak-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Bu maddenin adı "Reformizm" olarak değiştirilmeli, çünkü TDK sözlüğü inkılap ve devrim sözcüklerini aynı anlamda gösterir. Atatürk ilkesi olan inkılapçılıkla (devrimcilik) karışıklığa neden olması muhtemeldir, zira Atatürk ilkeleri sayfasındaki İnkılapçılık buraya bağlanmış, Atatürk'ün anlayışı bu olmamasına rağmen. Ykargin 00:08, 24 Kasım 2009 (UTC)

Şu an Reformizm maddesi sosyalizme has bir terim anlatılıyor. O zaman o maddenin başlığını "Evrimsel sosyalizm", "Sosyal remormizm", "Toplumsal reformizm" (Social reformism) v.s. olarak değiştirilmesi uygundur, bence. Takabeg ileti 05:39, 24 Kasım 2009 (UTC)

Vikipedi'deki "Reformizm" ile İngilizce Wikipedia'daki "Reformism" birbirinin çevirisi durumunda. Yalnız bunları tam olarak okuduktan sonra, şu fark ediliyor ki; bu maddenin (Inkilapçılık) onlardan bir farkı var, sadece sosyalizm sözcüğü geçmiyor. Geri kalan hep aynı düşünce: Devrimciliğe karşı çıkma. Bu maddeye İngilizce'de bir karşılık da bulunmuyor. Ayrıca İngilizce'de "Evolutionary socialism" de "Reformism"e yönlendirilmiş. Bu durumda iki maddenin birleştirilmesinde bir sakınca görmüyorum. Veya dediğin gibi "Reformizm" başlığı "Evrimsel Sosyalizm"e çevrilebilir, ancak o durumda da bu maddeye farklı olarak ne yazılabileceği konusunda sıkıntı çıkacak gibi duruyor. Yalnız her durumda, inkılapçılık çıkarılmalı başlıktan. Ykargin 13:27, 24 Kasım 2009 (UTC)

Bu sayfada yazılanların hangi mantıkla onaylandığını anlamak çok güç.Görünen o ki Kemalizm editörlerin de ruhuna işlemiş.Atatürk ilkelerinden olan inkılapçılık veya devrimciliğin,marksist sosyalist devrimle uzaktan yakından ilgisi yoktur.Kemalizm deki devrimcilik halkı belli bir kılıfa sokmak için her şeyine müdahale etmektir.Sosyalist devrim ise bambaşka bir şeydir.Tek seferde silahlı halk savaşıyla yapılan proleter devrimdir.İnkılapçılık denen faşist,revizyonist,opurtunist anlayışla ilgisi yoktur.Bu yüzden Sosyalist Devrim ayrı bir başlık altında ele alınmalıdır.Partizan Serhat 15:25, 20 Ağustos 2011 (UTC)

"İnkılapçılık" ve "devrimcilik" karmaşası[kaynağı değiştir]

Bu maddede inkılapçılığın, "toplumda gerekli değişikliklerin aniden, devrim şeklinde değil, reformlar yoluyla, yumuşak bir geçiş şeklinde olması gerektiğini savunan görüş" olduğu yazıyor. Devrim maddesinde "Devrimcilik" bağlantısı yer alıyor ve tıklandığında bu maddeye (İnkılapçılık) yönlendirme gerçekleşiyor. Oysa -devrim maddesinde de yazdığı üzere- devrimler halk hareketleridir ve yumuşak değildir. Reformlar (inkılaplar) ise yumuşaktır ve hükümet tarafınca gerçekleştirilir. Bağlantılarda sorun var. - Ullierlich 10:10, 31 Ağustos 2017 (UTC)