Tartışma:İbrahim (Osmanlı padişahı)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:İbrahim (padişah) sayfasından yönlendirildi)


Bu makalenın degişmesi lazım. Bu padişahın akli dengesinin yerinde olmadığı gayet iyi bilinir. Prosure 08:15, 6 Aralık 2005 (UTC)

Dili taraflı bir anlatım içeriyor. Elden geçirilmeli. Metal Militia 09:55, 6 Aralık 2005 (UTC)

1. İbrahim deli mi?[kaynağı değiştir]

1. İbrahim ile ilgili Ahmet AKGÜNDÜZ hocamızın 'Bilinmeyen Osmanlı 'isimli kitabında belgelere dayalı açıklamaları 1. İbrahim' in deli olmadığının karalamak için yapıldığının kanıtı olduğuna inanıyorum

Maddeyi okurken kaynak olarak Ahmet Akgündüz'ün seçildigini tahmin etmistim zaten. "I. Ibrahim'i karalamak için yapiliyor bütün bunlar" demissin; dikkatini çekerim, diger taraftan da Ahmet Akgündüz'ün yaptigi, deyim yerindeyse, "Osmanli propagandasi" oldugu bilinen bir gerçek. Bu anlamda Serdar Turgut'un güzel bir yazisi var mesela: [1] --Siyah Kalem | Talk 18:00, 17 Aralık 2006 (UTC)
  • Deli filan değil,bu düşmanlarının ona attığı bir iftiradır.Yukarıda ki kitabı okumadım ancak sakalına boncuk taktığı filan anlatılırdı hep.Oysa ki onu resmeden hiç bir minyatürde böyle bir şey yoktur.Minyatürlerin önemini anlatmaya herhalde gerek yoktur.

Bir kitapta okumuştum.Hakkında,dedikodu yapan bir din alimi deşifre olunca,bizzat Sultan İbrahim bütün saray erkanı (günümüzde resmi bayram törenlerini düşünün.) önünde bu kişiyi önce sorgulamış sonra pataküte dövmüş.Devlet geleneklerine bir hayli aykırı bu olaydan sonra, düşmanları ona bu lakabı takmış.Yani akıl hastalığının gerçekle uzaktan yakından bir ilgisi yok.Ancak elimde kaynakta yok.Bu yüzden bu olayı maddeye ekleyemiyorum.--Yürekli 17:39, 23 Ağustos 2008 (UTC)

Öncelikle sakalına boncuk taktığı rivayet edilen esas padişahI.Mustafa yani ibrahim'in amcasıdır. Ayrıca İbrahim eceliyle değil, ülke yönetmek için gerekli olan akıl sağlığına sahip olmadığı gerekçesiyle tahttan ayrılmak zorunda bırakılmış, yerine sadace 6 yaşındaki oğlu getirilmiştir. Öz kardeşi olan Kasım'ın, yine özkardeşleri olan IV. Murad tarafından boğdurulması sonucunda delirdiğine inanılmaktadır. İbrahim, Murad ve Kasım'ın annesi olan Kösem Sultan'ın dahi İbrahim'in deliliğini kabul ettiği ve bu doğrultuda oğlunun yerine torunun geçmesini onayladığıda kimi kaynaklarda yazar. Ayrıca minyatürlerde padişahı küçük düşürecek durumların olmasına mahal verileceğine pek de inanmıyorum açıkçası. Tabi sizin hipoteziniz de oldukça ilginç ve incelenilmesi gerekir. Sahip olduğunuz kaynakları yazarsanız çok müteşekkir olurum. --Merube 89 04:20, 1 Eylül 2008 (UTC)

  • Dediğim gibi bu konuyu kaynaklandıramıyorum.Okuduğum kitap elimde yok.Ancak Kösem Sultan denince ben bir kaç kez düşünürüm.4.Murat onu bizzat hareme kapattırmış ve oradan dışarı çıkmasını yasaklamıştı.Devlet işlerine karıştığı daha doğrusu oğullarını birer kukla yerine koyduğu için.Minyatürlerin illa Osmanlı devlet arşivinde olmasına gerek yok.İstanbul'un fethinden itibaren bir çok ülke düzenli olarak başkentte sefir (günümüz büyükelçisi) bulundururlardı.Daha geri gidersek (tarih konusunda) Mısır kaynaklarında Kadeş Savaşı yoktur.Hitit kaynaklarında vardır.Sebebi ise çok açıktır.Eski Mısır,yenilgilerini kayda geçirmiyordu.Anlatmak istediğim şu,eğer bir padişah gerçekten deli ise bunu saray kaynakları kaydetmemiş olabilir ancak hem batılı sefirler,hem de saray dışında minyatürle ilgilenenler bunu muhakkak kayıt altına alırlardı.--Yürekli 04:47, 1 Eylül 2008 (UTC)
  • Saray kayıtlarında bulunan bir mevzudur bu. Ayrıca görevine son verilmesi sonucunda Kösem Sultan'ın hiçbir çıkar elde edemeyeceğide açıktır. Nitekim kısa bir süre sonra öldürülmüştür. Osmanlı'da Valide Sultanlar var ancak büyükannelere o zamanlar pek de yer olmadığı siz de takdir edersiniz. Sevelim sevmeyelim Kösem Sultan'ın zekasını, kurnazlığını inkar edemeyiz. O da muhakkak bu olayın sonuçlarını öngörmüştür. Oğullarını kukla olarak gördüğünü varsaysak bile kendi çıkarlarına taban tabana zıt doğrultuda hareket etmiş olur İbrahim'in tahttan indirilmesiyle. Ayrıca İbrahim'in kendine seçtiği sadrazamı da aslında bu adamın düşünce yapısını gayet iyi gösterdiğne inanmaktayım. --Merube 89 07:43, 1 Eylül 2008 (UTC)

II. İbrahim de mi var?[kaynağı değiştir]

Padişahlar arasında 1 tane İbrahim var diye biliyorum.Ve o padişahların sıralı olarak gösterildiği tablodada İbrahim adında 1 tane padişahın olduğu gayet açık.Peki niye hala 1.İbrahim yazıyor?

  • doğrudur.. ama başlıklarda unvan kullanmadığımız için yeniden değiştirdim. --kibelemesaj 17:44, 10 Mayıs 2008 (UTC)

Osmanlı Türkçesinde[kaynağı değiştir]

Sultan İbrahim adısı Osmanlı Türkçesinde nedir? 84.228.31.188 03:46, 7 Ağustos 2009 (UTC)

sultan ibrahim yeni madde adına taşımak lazım--88.242.100.0 08:15, 26 Kasım 2011 (UTC)

Sultan İbrahim'in boğdurulmasını tasvir eden gravür yanlıştır. Gravürdeki kişi sadrazam Pargalı İbrahim Paşa'dır. Tarihçi Erhan Afyoncu'nun öğrencisi Aykut Can tarafından yazılan Pargalı'nın Ölümü isimli kitabın kapağında da bu gravür kullanılmıştır. Tarihin arka odasında Erhan Afyoncu bu gravürle ilgili bilgi de veriyor. (1:59:00'dan itibaren izleyin.)Sait71 09:05, 28 Ekim 2017 (UTC)

Bir kişinin on saniyeyi bulmayan anekdotundan hareketle bu kadar kesin şekilde yanlış olduğunu tespit etmek bir başarı. Bu Atlas Tarih'in son sayısından bir ekran görüntüsü. Bunlar da[2][3] #tarih'in farklı iki sayısından çektiğim fotoğraflar. Bunların yanı sıra NTV Tarih'in İbrahim Paşa'yı ana konu olarak aldığı Haziran 2011 sayısında bu gravüre yer verilmemiş. Videoda bahsi geçen kitapta mutlaka gravürün nereden alındığına dair bir telif bilgisi vardır. Onu da görebilirsek iyi olur. --Cobija (mesaj) 12:19, 28 Ekim 2017 (UTC)
Bir kişi demek Erhan Afyoncu gibi araştırmacı tarihçiye bana göre hakaret olur. Bu kişiler Osmanlı arşivlerini tahakkük ederek anekdot sunuyorlar. Ntv tarihte yer almasından yola çıkarak bu kanıya varılması ile 10 saniyedeki anekdot ile ulaşılan kanı ayni mantiga çıkıyor bana göre. Farklı bir kaç kaynak daha olması ikna edici olur.Sait71 16:44, 29 Ekim 2017 (UTC)

Gravürü #tarih dergisindeki makalelerinde kullanan Necdet Sakaoğlu gibi duayen bir tarihçi de emin olun ki "Osmanlı arşivlerini tahakkük ederek anekdot sunuyor"dur. Bu gibi tarih dergilerinin -her ne kadar popüler tarih dergisi olsalar da- ne kadar ciddi ne kadar bilimsel olduğu tartışmasına girecek değilim fakat ikna edici olunmak isteniyorsa bir videodaki alelade on saniyelik kayıt dışında bir veri sunulması, hiç değilse -varsa- kitabın kapağındaki telif bilgisi yararlı olacaktır. Dergilerde Rycaut'un kitabından alındığının haricinde detaylı bir telif bilgisi yer almıyor. --Cobija (mesaj) 23:24, 29 Ekim 2017 (UTC)

Ek olarak şöyle bir şey de var; İbrahim Paşa Topkapı Sarayı'nda gece uyurken yatağında boğuluyor. Fakat Sultan İbrahim ise kapatıldığı taş oda da

ünlü cellat Kara Ali tarafından boğulmuş. Bu hayali gravürde de boğulan kişi yatağın üzerinde bulunuyor. Demem o ki bu mantıkla bile padişah değil paşanın olma ihtimali çok daha yüksek. Bu konuyu vaktim olduğunda çok daha derin olarak araştıracağım. Şuan ansiklopediye girecek vaktim bile olmuyor.Sait71 07:13, 31 Ekim 2017 (UTC)