Tartışma:İşaret dili

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Dilbilim (En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Dilbilim maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Dilbilim kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

İşaret dili[kaynağı değiştir]

Bu sayfa Turk Isaret dilini icermiyor. Yandaki resim sanirim Amerikan isaret dilinde harflerin gosterimi. Bu imzasız yazı 195.142.37.34 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 29 Nisan 2011.

Açıklama eklendi. Teşekkürler. --Sadrettin mesaj 17:07, 22 Aralık 2013 (UTC)

Türk İşaret dilinin lehçeleri yoktur[kaynağı değiştir]

Türk İşaret Dilinde de farklı diyalektler vardır. Bunların başlıcaları İstanbul, Ankara, İzmir'dir. cümlesinin yanlışlığıyla iligli şöyle bir yazıya başlıyorum

aksan lehçe şive ağız dialect bunlar bizim mâlumumuz olan tartışmalı konulardır. bu ketegorileri karıştırmak ve yanlış kategorilere sokmak dilsel öğeleri şuan yaşadığımız develtlerin politikal etkileri ve kavramların zâten kendiliğinden karışık olması sonucu doğal ve kabuledilebilirdir.

ancak burada bir yanlış vardır ve açıklanması kolaydır

-lehçe ingilizcesi dialect - lehçeler birer anakoldan(anadilden) çıkarak tarihsel süreç içerisinde ayrışmaya doğru giden kollardır. Gramersel-Dilbilimsel olarak pek çok farklılık içerdilerse yâni diğer kategorilerden dahada fazla belirlli bir farklılaşma gösterdilerse lehçe kategorisine sokulur diller bu devam edince birer anadil kolu yaratılır.

-şive ingilizcesi accent- ise bildiğimiz telafuz mevzûsudur. örneğin ingilizcenin hint şivesi yani hint aksanı vardır , fransız şivesi yani fransız aksanı vardır ,lasvegas şivesi yani lasvegas aksanı vardır. Türkçenin rus şivesi kürt şivesi rum şivesi anadolulu şivesi gibi durumlar örnek gösterilebilir.

demekki lehçede dilbilimsel olarak ve dilbilimsel otoriteler tarafından tespit edilmiş , bilimsel farklılıklar vardır bunları uzmanları daha iyi bilir . bu farklılıklar sonucu sınıflandırılır. Şive ise konuşmuş olduğumuz aynı lehçede sahip olduğumuz kelimelerin telâfuz farklılıkları anlatmak için kullanıdığımız bir terimmiş.


buradan yola çıkarak Türk işaret dilinin diyalekte sahip olmadığı söyleyebiliriz ve de litaratürde türk işaret dilinin diyalekleri diye hiç böyle bir bilgi olmadığını hatırlatmak isterim. ikincisi TİD bilen insanlarında bildiği gibi TİD"de sadece ve sadece yöresel kelime farklılıkları olduğudur ki bu farklılıklar milli eğitim bakanlığınında hazırlamış olduğu resmi sözlüklerde veya dili bilenlerin kendi hazırladıkları eğitimler ve eğitim ürünlerinde de

bunlar hep birlikte öğretilir , bu kavramın iki işareti vardır diye veya tek işaret bazen göğüs hizasında bazen göğüsten daha yukarıda olabilir diye. örnek olarak hepimizin bildiği ""Like işareti"" işaret dilinde yalnız kullanıldığında gâlibiyet anlamına gelir bu işaretin aynı ailede bile yapılış tarzı vardır aynı sesli dillerdeki telafuz yani şive gibi.

sonuç

*işaret dilinde başlıca izmir-ankara-istanbul aksanları(şive) mevcuddur. ( ki bu arada bu şive farkları haftanın günleri gibi 20-30 kadar kelimeyi kapsar)

*yazının devamında bahsedildiği gibi güney afrika devletinde bulunan iki dialectli işaret dili gibi dialectlere sahip değildir türk işatet dili (TİD) 85.107.122.188 14.36, 26 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]