Tartışma:Üniter devlet

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Taslak-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje 10K (Taslak-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Giriş cümlesi hatalı; konu "kuvvetler ayrılığı"yla ilgisiz; değiştiriyorum[kaynağı değiştir]

Giriş cümlesi şuydu: "Üniter devlet, ülkenin tümünde tek bir devletin egemen olduğu ve kuvvetler ayrılığı olan devlet biçimi." Anlatmaya bile gerek olmayacak denli açıktır ki, bir devletin üniter olmasının onun kuvvetler ayrılığı sistemini benimsemesiyle en küçük ilgisi yoktur. Bunlar apayrı düzlemler. Bunu düzeltmek için, önce, cümleden sadece "kuvvetler ayrılığı"na ilişkin ifadeyi çıkarmayı düşündüm. Sonra, cümlenin o haliyle de pek anlam ifade etmeyeceği kanısına vardım. Dolayısıyla, o cümleyi silip yerine, İngilizce Wikipedia'daki paralel maddenin şu an için girişini oluşturan iki cümlesini çevirip koyuyorum. Yani, "A unitary state is a state governed as one single unit in which the central government is supreme and any administrative divisions (subnational units) exercise only powers that their central government chooses to delegate. The great majority of states in the world have a unitary system of government." cümlelerinin çevirisi olduğunu düşündüğüm "Üniter devlet merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı ve idari birimlerin (ulusal ölçeğin altındaki birimlerin) sadece merkezi yönetimin devretmeyi uygun gördüğü yetkileri kullanabildiği, tek bir birim olarak yönetilen devlettir. Dünya devletlerinin büyük çoğunluğu üniter devlettir." cümlelerini. Elbette bu ifadeler de geliştirilebilir. Maddenin geliştirilebileceği zaten besbelli. Neophyrigian (mesaj) 12:10, 5 Mart 2013 (UTC)

Taraflı İçerik[kaynağı değiştir]

Türkiye'de üniter devlet Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 3’üncü maddesine göre, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür”. Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olması onun “üniter devlet” olması demektir.[1] Türkiye Cumhuriyeti Devleti, üniter bir devlettir; yani kendi bünyesinde farklı kanunların geçerli olduğu farklı yönetim bölgeleri yoktur. "Federatif" yapılar yoktur. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetkisi tüm Türkiye topraklarını kapsar ve her Türk vatandaşı bu topraklar üzerinde eşit muamele görür. Söz konusu üniter devlet yapısı, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünün ve iç huzurunun en büyük teminatıdır.[2]

Türkiye'de üniter devlet yapısı; merkezi idarenin merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatları ile yerel yönetim teşkilatlarından oluşmaktadır.

Bölümü tamamen taraflıdır. Üniter devletin tek huzur getiren yönetim tarzı olması konusu başlı başına yanlıştır. Rusya veya ABD gibi ülkelerde hiç huzur olmadığı kanısına varılır ki bu da yazıyı ekleyen arkadaşın Federatif yönetime karşı olduğu anlamına gelir. Burası bir ansiklopedi, kendi fikirlerinizi yazabileceğiniz bir yer değil.

81.213.42.153 21:34, 20 Aralık 2015 (UTC)Meqatron

Öyleyse bunu siz de düzeltebilirsiniz. Diğer kullanıcılara sataşmak niye? --KediÇobanı🐈 12:15, 21 Aralık 2015 (UTC)