Tartışma:Özdeyiş

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Edebiyat (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Edebiyat maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Edebiyat kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Felsefe (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Felsefe maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Felsefe kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Dilbilim (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Dilbilim maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Dilbilim kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Vecize ile bir farkı var ise belirtilebilirmi?--Kutu su 20:22, 28 Ağustos 2006 (UTC)

Hem var hemde yok aslında... nietszche ye gore bakarsak var bir kitapta ifade edilebilecek seyleri bir kac cumle ile anlatma ifadesidir aforizma amma ozdeyişle farkı da yoktur hani adı üstünde özdeyiş özetle söyleyiş...diyesi geliyo insanın ama batı dünyasındaki kullanılışı ile bizdeki oldukca farklı ve günümüzde ise iki sıralı bağlı cümle söyleyebilen aforizma atmış oluyor ortaya böyle iken böyle işte...

"Özdeyiş" mi yoksa "Aforizm" mi?[kaynağı değiştir]

Burada bir kavram hatasi olusmus. Wiki'de arama yapilacak kelime eger aforizm olursa madde basligi olarak bu başlık yani özdeyis cikiyor karsimiza. Kisaca, aramayi yapacak kisi aforizmin ne anlama geldigini ögrenmek isterken yanlis bilgilendirilmis oluyor. Ben aforizm maddesi üzerine Almanca Wiki'den de faydalanarak katki yapacaktim ama yönlendirme sözcügü "Özdeyis" olunca olay karmakarisik bir hal aliyor. Ve özdeyis sözcügünün aforizm ile hic o kadar yakindan bir alakasi yok. Sorun basligin daha önceki gecmiste tartisildigi vecize, özdeyis ya da aforizma olmasi sorunu degil. Ki bir de aforizma zaten yine bambaska bir sey. O da ayri bir konu, iyice karistirmadan devam edeyim: "Yani aforizm ile özdeyis aynidir" gibi bir yönlendirme yapilmis, tipki kaynak formunda kullanilan klasik "aforizm, bknz. özdeyis" gibi. Bu: "tekerlek bknz. araba" demek gibi bir sey! Aforizm basli basina bir kavramdir ve prosa ile poetigin iceriklenmesine destek olan kuru kuruya, süssüz, katiksiz söylenen kendi icinde de acilimlari olan felsefik bir kavramdir. Ve sadece bir degil bircok anlama gelir. Yani ta Hipokrat'dan Schopenhauer'e kadar uzayan bir hikayesi var. Bunu özdeyis sözü ile bir tutamayiz. Bu yönlendirmenin düzeltilmesi gerek ya da "Aforizm" basligi altinda yeni bir baslik acmak gerek ki eger ben bunu yapmaya kalkisirsam bu kez de maddeler birbiriyle cakisacak. Bu konuda madde basliklarinin catiskisinin düzeltilmesi uygun bulunursa ilgilenen arkadasimiz lütfen bana ileti atsin. Akabinde aforizm maddesini eklemek isterim. Sevgiyle kaliniz. --Bican 15:36, 26 Kasım 2009 (UTC)