Tartışma:Özbekistan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Özbekistan tarihi[kaynağı değiştir]

burada bizim tarihimiz dogru yazilmamish. Simdiki Ozbeklerin UzbekHana alekasi YOK!(Eski Sovyet yönetiminde yaşayan hangi TÜRK Milletin tarihi doğru ki?)Shaybaniyhan ise fakat savash yapan burada.

Arablardan once Ozbekiston turk Khanatin ichindaydi. KaraHanlilar shimdiki ozbek ve uyghur halkini bashlanmasidir.

Özbek olan veya özbek tarihi konusunda bilgili olanların ayrıntılı anlatmasını diliyorum.

Özbekistan' devleti ve Türkiye'nin iyi ilişkiler kuramaması nedendir merak ediyorum.

Özbek halkı-BAŞTAŞ[kaynağı değiştir]

Özbek halkını oluşturan guruplardan birinin de BAŞTAŞ isimli bir topluluk olduğunu başka bir araştırma sitesinde okumuştum.Bu adı BAŞTAŞ olan topluluğun Türkiyede soyadı BAŞTAŞ olanlarla bir ilgisi varmıdır? Zira benimde soy- adım BAŞTAŞ tır,merakım buradan kaynaklanmaktadır.

Teşekkürlerimle.

Mehmet BAŞTAŞ

Efendim, sizin buraya yazdiginiz tarih bizimki degildir. Bizim tarih boyle degildir. Eger yazdiklariniz bir provokasyon olmazsa lutfen degistiriniz. Zaten, bizim tarih buyuk bir tarihdir! Siz yazdiginiz tarihte ise sadece Ozbekhan varmis. Ozbekhan hic sey yapmamistir ve bizden degildir. Saklar, massagetler, buyuk turk hakanligi, buyuk samaniler, karahanliler, Timuriler, Babur ve hanlikler bizim tarihtir!


yazılanlarda art niyet aranmaması gerekir.tabiki maddenin içeriği şu anki haliyle yetersiz ve acilen geliştirilmeli.Özbekhan'ın koyulmasının sebebi devlet isminin nerden geldiğini açıklamak olabilir.Özbekistan toprakları medeniyetin beşiği konumundadır ve bu büyük ülkenin tarihi elbette sadece Özbekhan'la ilişkilendirilemez.

Tarih bolümündeki hatalar[kaynağı değiştir]

Özbekhan Özbekistan tarihinde büyük etki verebilen biri değildir. "Özbek" adı da ondan geri kalmamış. "Öz" kelimesi "kendi" anlamini verir, "bek" de "bey" anlamini verir. Buna göre "özbek" kelimesi "kendine sahib olan birisi" anlamini verir. Bu yüzle büyik ihtimalle Özbekhan kendisi bu kelimeyi tahallus olarak kullanmış olabilir. O Deşt-i Kipçak yerlerinden Özbekistan yerlerine göç eden "özbek" adıyla tanılmış, sonra yerli halklar arasinda eriyen halklar da bügunki özbek halkına kendi adını vermiş gibi davalar da hatadır. Bu halklar Şeybanihan zamanında Özbekistana yerleşmeyi başladılar va bu 1-2 yüz yıllar devam ederek 18-19 yüz yıllarında sona ermiş. Eğer bunların adı yerli halk tarafından kabul edilmiş olsaydı o zaman kabul edeceklardi. Yerli halk 20 yüz yılına kadar kendini türk bildi ve Türkistan adı da bundandır. Anadolu türkleri kendi adlarından Osmanlı kelimesini silerek türk kelimesini kullanmayı başlamışları sonucu olarak Sovyetler Türkistan türklerine özbek adını verdiler. 209.152.117.83 23:09, 21 Temmuz 2013 (UTC)

İsim Etimolojisi[kaynağı değiştir]

Türkoloji eğitimi alan herkes bir kelimenin birden fazla etimolojisinin olduğunu bilir. Özbek kelimesi de bunlardan birisidir.Öz bey şeklinde açanlar olduğu gibi Özbek Handan geldiğini söyleyenler elbette olacaktır. Aksini ispat etmek veya birden fazla teoriyi bire indirmek imkansızdır. Sosyal bilimlerde deney yapılamaz çünkü. Ortada bir iddia varsa, bütün tarihi kaynaklar ve edebi- tarihi kaynaklar açılır incelenir. (Cüveyni tarihi ya da Ali Şir Nevai'nin eserleri gibi. Şu bir gerçek ki; 20.yüzyıldan sonra da etimoloji sıkıntıları devam etmiştir. Konuyu yazan arkadaşlardan ricam etimolojileri yazarken mutlaka kaynak belirtmeleridir.

Yıldızlı Günler (mesaj) 11.27, 24 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Özbekistan'ın resmi dili kuruduğu günden beri Özbekçedir. Türkiye'nin ve Türkiye Türkçesinin herhangi bir alakası yok. Sosyal medyada sürekli bu paylaşılıyor ama doğru değil, lütfen sayfaya zarar vermeyin Firatlal (mesaj) 19.56, 24 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

Çok haklısın ama özbek türkçesi türkiye türkçesi sonuç olarak çoğu konuştuğumuz kelimeler çok benzer türkiye de son yüz yıldan beri çok kelimeler değiştirildi. HyperMusto (mesaj) 20.32, 6 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]

İskitler ve özbekistanda yaşayan halklar[kaynağı değiştir]

İskitler İran kökenli değildir İskitlerin Turan Türk olduğunu İranlılar Şeyhname de kendileri söylüyorlar homeros ve Tevratda iskitlerin Turan olduğunu ve Alper Tungayı yazıyor 78.181.131.63 20.11, 11 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]