Tartışma:Öjenik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

"Öjeniyi Almanya'da ilk benimseyen ve yayan kişi ise, ünlü evrimci biyolog Earnst Haeckel oldu. Haeckel, Darwin'in yakın bir dostu ve destekçisiydi. Evrim teorisini desteklemek için, farklı canlıların embriyolarının birbirine benzediğini öne süren rekapitülasyon adlı iddiayı ortaya atmıştı. Haeckel'in bu iddiayı ortaya atarken çizim sahtekarlıkları yaptığı ise daha sonra anlaşıldı.

Haeckel 1919 yılında öldü. Ama fikirleri Naziler'e miras kaldı. Adolf Hitler iktidara geldikten kısa bir süre sonra, resmi bir öjeni politikası başlattı. Alman toplumu içindeki akıl hastaları, sakatlar, doğuştan körler ve kalıtsal hastalıklara sahip olanlar, özel sterilizasyon merkezlerinde toplandılar. Bu kişilere, Alman ırkının saflığını ve evrimsel ilerleyişini bozan parazitler olarak bakılıyordu. Nitekim bir süre sonra toplumdan soyutlanan bu insanlar, Hitler'den gelen gizli bir talimata dayanılarak öldürülmeye başlandı.

Benito Mussolini de İtalya'yı emperyalist ve faşist temeller üzerine oturtmak için aynı Sosyal Darwinist kavramlardan ve iddialardan faydalandı."'


bu bölümler Adnan Oktar'a yakınlığı ile bilinen sitelerden doğrudan alıntı.

ersnt haeckel hakkında yazılan üstteki pasajın ilk paragrafı şuradan alınma,

http://www.evrimteorisi.info/evrim-acmazi/haeckel-ernst

hitler ve mussolini hakkındaki diğer paragraflarda şuradan,

http://www.kitapehli.com/makale5_6.html

http://www.dinlertarihi.net/darwinizm/darwinist-fasist-mussolini-nin-getirdigi-belalar.html

tarafsız bir ansiklopedide bunlar bulunamaz. ernst haeckel saygın bir biyologtur. hitler ve mussolini'de ırkçı dahi olsalar öjenik fikirleri savunduklarına dair kesin bir belge yoktur. bu alıntılarda doğrudan sakatların imha edildikleri yönünde ifadeler kullanılmış. adnan oktar marksistlere pislik atmakla kalmayıp, kendisi gibi düşünen aşırı sağ ideologlarada çamur atan bir zavallıdır.88.231.45.35 13:13, 24 Kasım 2012 (UTC)


Öjenik bir bilim dalı değil, bir "hareket" olarak tanımlanmalıdır. Kaynakçanızda yer alan kaynaklarda da "pseudo science" (sözde bilim) olarak geçiyor olması muhtemeldir.--Kuzey 19:20, 7 Şubat 2006 (UTC)

TDK:Disiplin;(ing. discipline);Öğretim konusu olan veya olabilecek bilgilerin bütünü, bilim dalı.--Erdemsenol 19:40, 7 Şubat 2006 (UTC)

öjenik "bilim" mi?[kaynağı değiştir]

Geçerli bir kaynak olarak görürmüsünüz bilmem, ama önemli bir tarihçi olan Eric Hobsbawm öjenik'i bir "hareket" olarak tanımlamaktadır ve öjeniği hareket olarak tanımlayan tek zat da değildir.--Kuzey 20:13, 7 Şubat 2006 (UTC)

  • Öjenik, bir hareket, sosyal politika, bir felsefi düşünce, çalışma veya araştırma olarak tanımlansa çok daha iyi olur. Sonuçta öjeniğin bir bilim dalı olması bir yana, bilimsel olup olmadığı hâlâ tartışılıyor, bildiğim kadarıyla. Zaten çok tartışmalı ve muğlak bir konu, ojeniğin içerdiği belli düşünceler ve çalışmalar genetiğin belli bölümleri kapsamında ele alınabilirken, bir kısmı tamamen ütopik ve bilim dışı olara sınıflandırılabiliyor. Bu nedenle, en azından fazlaca tartışmalı olduğundan, bilim dalı yerine, hareket, sosyal düşünce veya yukarıda belirttiğim tanımlardan biri ve/veya benzeri ile tanımlansa çok daha iyi ve doğru olur kanısındayım. Ayrıca, makale güzel olmuş, teşekkürler. İyi çalışmalar... - Noumenon 08:30, 8 Şubat 2006 (UTC)


Bir aktivitenin bilimsel olup olmadığını, konusu belirlemez, yöntemleri belirler. Öjenik kavramı ve fikriyle yöntemleri açısından bilimsel olarak ilgilenen bilimciler de vardır, bilimle ve bilimsel yöntemle ilgisi olmayan kişiler de vardır. Bunu, birçok ülkedeki üniversitelerde bulunmuş ve oralardaki bilim kültürünü görmüş 25 yıllık bir bilimci olarak söylüyorum. 176.233.50.255 19.40, 2 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]

Eflatun'la ilgili bölümler hakkında kaynak belirtilebilir mi? Ben Eflatun'un böyle bir şey söylediğini hiç duymadım ve okumadım. Eğer kaynak yoksa bu kısmı silmek gerekir. Eşref 09:29, 8 Şubat 2006 (UTC)

Henry Fairfield Osborn hakkındaki bilgi[kaynağı değiştir]

Öjenik Uygarlık; Amerika başlığı altında 2 Mayıs 2022 tarihindeki Vikipedi sürümünde ulaşılabilir durumda olan "İlmî kanıtlarla desteklenen bir teori ve tam anlamıyla bilimsel olan evrimsel biyolojiyi kendi ırkçı ideolojilerine alet edenlerin başında gelen Henry Fairfield Osborn, İnsan Irklarının Evrimi başlıklı bir makalesinde ortalama bir zencinin zekâ yaşı, Homo sapiens (günümüz insanı) türüne ait on bir yaşındaki bir çocuğun zekâsına ancak ulaşabilir diye yazıyordu." ifadesi hakkında hiçbir kaynak yok. Ayrıca, Osborn'un çalışmalarında böyle bir ima bile yok. Okuyucunun dikkatine sunuyorum. Kaynak talep edilmeli. 176.233.50.255 19.29, 2 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]