Tartışma:Çok uluslu şirket

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Ekonomi (Liste-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ekonomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ekonomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Liste  Bu madde Liste-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyoloji (Liste-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Liste  Bu madde Liste-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Uluslararası ilişkiler (Liste-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Uluslararası ilişkiler maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Uluslararası ilişkiler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Liste  Bu madde Liste-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

(ÇUŞ, karşıtları tarafından alaycı şekilde çok ülkeli şirket (ÇÜŞ) şeklinde de anılır)

Sizce bu ifadenin bu şekilde maddenin başında kullanılması doğru mudur? Ben bundan dolayı tartışma yaratmak amaçlı "taraflı" şablonu koydum ancak Filanca bu ifadenin yaygın bir şekilde karşıtları tarafından kullanıldığını söyledi. Bunun üzerine burada bahsetmeye karar verdik ve şablonu kaldırdım. --Math34 18:29, 8 Nisan 2007 (UTC)

Çok uluslu şirketin, diğer şirketlerden farkı nedir? Lenin Emperyalizm adlı kitabında zaten Kapitalizmin üst aşamasının belirleyici özellikleri arasında Meta değil Sermaye ihracından bahseder. Yatırım dedikleri şeyde sermayenin kendisidir. Sermaye denilen şey illaki maddi üretim araçları olması gerekmez. Her şeye dönüşebilen ve kendisini parada bulan bir değerdir. Çok uluslu olanlarda önceki şirketlerden niteliksel farklılık taşımaz. Aralarında niceliksel fark sözkonusu.78.169.64.9 13:22, 13 Ekim 2011 (UTC)

Liberal iktisatçıların gevezelik ederken kullandıkları postmodern terimlerden birisidir. Çok uluslu şirket denen şirketler aslında ABD-AB emperyalizminin Mali-sermayesi ya da bununla ilişkili olan sömürge ve yarı-sömürge ülkelere açılmış şubeleri kapsayan büyük sermayeli şirketlerdir. Günümüz emperyalizm ideologlarının ağzından bir türlü düşmez, bunu yani artniyetli olanlar ya da cahil insanlar kullanır. Marksizmde böyle bir kavram bulunmamaktadır, zaten gerçektede yoktur böyle bir şey.78.162.226.198 13:38, 23 Nisan 2012 (UTC)

kolları bir ülkenin sınırlarını aşan şirket. ilk örneği ingiltere-hindistan petrol tröstüdür. yeni değil en az 250 senelik geçmişi bulunuyor.88.232.132.239 15:03, 25 Kasım 2012 (UTC)