Tartışma:Çingenece

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Romanca mı Romani mi?[kaynağı değiştir]

Madde başlığı Romanca olmasına karşın içerikteki küçük sözlükte Romani kelimesi kullanılmış? Neden? Ayrıca bu sözlükte kavramların Türkçeleri varken İngilizcelerine yer verilmesine gerek olmadığını düşünüyorum. Eğer bu sözlüğe İngilizce bir sayfadan ulaşıldı ise ve kaynağın "güvenilir" olup olmadığından emin değilsek sözlüğü yayımlamamak daha uygun olur.

Öte yandan, bu vesileyle, Romanlara Roma ile ilgili olduklarından Roman diyoruz. Romanyalılara Roma ve Romanlar ile ilgili olduklarından Rumen diyoruz. Roma/Latin rakamlarına Roma ile ilgili olduğundan Romen rakamı diyoruz. İlginç... --E4024 (mesaj) 09:45, 19 Haziran 2012 (UTC)

  • En yaygını Romani gibi. Bildiğim kadarıyla kendileri de bu ismi tercih ediyorlar.--Abuk SABUK msj 16:26, 26 Kasım 2012 (UTC)
Romanlar madde adı şuradaki tartışma sonucu Çingeneler olarak taşınmıştı. Konu birebir bağlantılıdır. esc2003 (mesaj) 19:03, 26 Kasım 2012 (UTC)
  • Halkın adı ile dilin adı aynı olmak zorunda değil.--Abuk SABUK msj 16:47, 30 Kasım 2012 (UTC)
    Bu bir kalma gerekçesi olamaz. Dünya Roman Kongresinde Çingene adı yerine Roman adının kullanılması kararı alınmış, dilin adı da buna bağlı olarak değiştirilmiş. Böyle bir karar alındı diye Çingenece yerine Romancanın kullanılması zorunlu değildir. Çingene adının reddedilmesine karşı çıkan gruplar var... Aynı şeyleri anlatmaya gerek duymuyorum. esc2003 (mesaj) 12:00, 3 Aralık 2012 (UTC)
  • Ben Çingene sözcüğünden değil, Çingenece sözcüğünden bahsediyorum. Vikipedide dil isimleri Vikipedideki halk maddesinin sonuna "ce" eklenerek oluşturulur gibi bir kuralımız yok. Yaygın ve kabul edilen dil ismi ne ise o kullanılır. Bu isim bazen halk maddesinden farklı olabilir. Yukarıda yazıdığınız "Roman maddesi Çingene'ye dönüştürüldüğü için" -kendi başına- yeterli bir gerekçe değil.--Abuk SABUK msj 00:23, 6 Aralık 2012 (UTC)
  • Varsayımlarla konuşuyorsunuz, kaynak sunmaya ne dersiniz? En yaygın olanının Romani kelimesi olduğunu söylemişsiniz. Mesela bunun için kaynak göstermeniz çok iyi olurdu. --esc2003 (mesaj) 11:26, 7 Aralık 2012 (UTC)
  • Çingene ile Roman terimleri (en azından Türkçe için) aynı grubu ifade etmiyor öncelikle. NTV Tarih dergilerinin geçen aylarda yayınlanan bir sayısında bununla ilgili güzel bir yazı vardı. Buraya bakılırsa kısaca, Türkiye'deki Çingeneler; Romanlar, Domlar ve Lomlar olmak üzere üç ana gruba ayrılmış olduğu görülecektir. Neyse, Bu arama sonucuna bakılırsa Çingenece, Çingene dili ve Romani kullanımları görülebiliyor. Çingenece kitap sonuçları, Çingene dili ve Romani aramalarına göre daha yaygındır. Gerek Türkçede bu halka Çingene denmesi, gerekse yaygınlığa bakarsak ben çok rahat bir şekilde madde adının "Çingenece" olması gerektiğini düşünüyorum.--RapsarEfendim? 18:55, 30 Nisan 2013 (UTC)
  • "Romani sadece Roman Çingenelerinin konuştuğu dildir" mi diyorsun, ben mi yanlış anladım?--Abuk Sabuk 20:42, 30 Nisan 2013 (UTC)
Hayır :) Sadece Çingeneler, İngilizcede Roman olarak da tanımlandığından; bizde de Roman'ın karşılığı farklı olduğundan; hem yaygınlık hem de Çingene maddesine uyum açısından -ki bu ikincil sebeptir, tek başına yeterli olamaz- taşınmalı diyorum. Türk bir Çingene uzmanı varsa, çalışmalarına da bakmak fikir verecektir.--RapsarEfendim? 21:27, 30 Nisan 2013 (UTC)
Türk olmasa da yazarı bu kitap var mesela. Tanıtım metninde Çingenece kullanılıyor. Çevirmeni, aynı zamanda bu kitabın da çevirmeniymiş. Buradan, konuyla ilgili biri olduğu anlamı çıkarılabilir belki.--RapsarEfendim? 21:30, 30 Nisan 2013 (UTC)
  • Evet benim de baştan beri anlatmaya çalıştığım o. "Halk maddesi Çingene olduğu için dil maddesi Çingenece olmalı" mantığı baştan hatalı. Böyle olmayan onlarca dil var dünyada. Romani kullanımına da açıkçası ben Çingeneceden daha sık rastlıyorum (sağda solda) ve bu nedenle hafiften siyaseten doğruluk endişem var ama gördüğüm kadarıyla Kmoksy, Esc ve sen hemfikirsiniz. Başka itiraz yoksa taşıyın bari :) --Abuk Sabuk 23:21, 30 Nisan 2013 (UTC)
  • Çingenece adı Romani için değil bütün Çingene dilleri için kullanılabilir bana kalırsa --Kmoksy (mesaj) 23:27, 30 Nisan 2013 (UTC)