Tartışma:Çin

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çin'in resmi dili konusunda devam eden tartışmadan bir sonuç çıkmayınca konuyu buraya taşımak istedim. Viki'de resmi dil Çince diye geçiyor. Çince genel olarak Çin'de konuşulan dillerin hepsi için kullanılan bir deyim. Yani Türkçe'de Kantonca, Mandarin, Hakka veya Minnan hepsine birden Çince deniyor. Çinliler ise resmi dillerine putonghua (yaygın ya da standart dil?) diyorlar. ama aslında putonghua'nın kökeni Pekin çevresinde konuşulan mandarin. mandarin Çin'in kuzey bölgelerinde konuşulan bir lehçedir. bu yüzden de Türkçe kaynaklarda Çin'in resmi dili genelde mandarin olarak geçiyor. Bu İngilizce'de de aynı şekilde. İngilizce wiki de mandarin ve standart mandarin diye ayrım yapmış. resmi dil ise standart mandarin yazıyor. Bence Türkçe vikide resmi dil Mandarin makalesine bağlanmalı, ya da yeni bir Putonghua/Standart Mandarin makalesi oluşturulabilir. İyi çalışmalar. --CenkX

resmi dil Çince[kaynağı değiştir]

ederim.
Bildiğinz gibi Mandarin sadece bir lehçedir(ya da ağız). Mandarin Putonghua'nın kökü olduğna rağmen bunlara iki farklı ağız diyebiliriz. Bir Çinli rahatca Mandarin ile Putonghua konuşan ayırtabilir. Çin'de binbir çeşit lehçe olduğundan dolayı, bir lehçe Çin'in resmi dili olarak görevlendirilemez diyorum.

'Putonghua' 1955 yılında standartlarştırıldı, Mandarin ise dundan çok önce var oldu. Yani standart Madarin de Standart Çince'yi temsil edemez düşünüyorum. İngilice Viki'deki Mandarin almanın yerine direkt Türkçe olan 'Çince'nin kullanılmasını tercih ederim. 'Putonghua' Türkler için yabancı gelebilir ve zor okuyabilir. Belki "Standart Çince" isim verirsek daha iyi olur, hem tüm Çin'nin lehçeler temsil edebilir hem de Türkler için rahat anlayabili. Ne dersiniz?
--Donyusaint 11:25, 12 Temmuz 2006 (UTC)


    • Sevgili Donyusaint. Mandarin'in ne olduğunu Mandarin sayfasında yazmıştım. Çok ayrıntılı bir madde olmadı ne yazık ki. Herhalde o yüzden sen de pek anlayamadın. Orada anlatmak istediğim Çince'de Beifanghua (北方話) ve Putonghua (普通话) diye bir ayrım olduğu; Türkçe'de ise ikisine birden mandarin dendiğidir. Aslında Batı dillerinde mandarin beifanghua'nın karşılığı değil; mandarin, Çin imparatorluk memurları demektir ve ilk olarak Portekizliler tarafından mandarinlerin konuştuğu dil, guanhua (官话)'nın çevirisi olarak kullanılmıştır. daha sonra Çin'de guanhua terimi eskidi; modernleşme hareketleriyle birlikte yerini putonghua'ya bıraktı. Ancak yabancı dillerde (buna Türkçe'de dahil) mandarin kullanılmaya devam etti. O yüzden hiç merak etme Türkler mandarin'i rahatça anlar. Biz Türkçe'de Çince dediğimizde Çin'de konuşulan dilleri anlatmak istiyoruz. Resmi dil Çince dersek yanlış olur. Sen de Standart Çince'yi kabul ettiğine göre ona göre düzenlemeyi yapıyorum. Lütfen tekrar değişiklik yapmadan önce burada tartış. Yanlış anlama lütfen, ben bir Türk olsam bile, Türkiye'deki karayolları konusunda konuşamam, çünkü bu konuda yeterli bilgim yok. Bence Tr Viki'ye yapacağın katkılar çok önemli, devamını dilerim. Dil konusunda takıldığın yer olursa Vikicilere çekinmeden danışabilirsin. Kolay gelsin! --CenkX 07:40, 16 Temmuz 2006 (UTC)

Bu maddedeki yazi dili diger maddelere gore oldukca farkli. Sanki bir OSS test kitabindan kopyalanip buraya konmus havasi var. Akiciligi yok. Ciddi bir tekrardan duzenlenme ihtiyaci var. Cetin Baloglu 06:44, 16 Haziran 2007 (UTC)

Din kısmındaki veriler hatalı gibi görünüyor. Bildiğim kadarıyla nüfusun neredeyse yüzde onu müslüman. Güvenilir bir kaynağı olan güncelleyebilirse iyi olur.--Abuk SABUK 23:49, 20 Nisan 2008 (UTC)

cf. w:en:Religions in China, w:en:Islam in China. Nüfusun yaklaşık %1,5'i müslüman. Takabeg ileti 00:52, 21 Nisan 2008 (UTC)

Teşekkürler. Maddeyi güncelleyeceğim. --Abuk SABUK 13:38, 21 Nisan 2008 (UTC)

Çin'in işgal altında tuttuğu topraklar neden haritalarda Çin'e aitmiş gibi gösteriliyor?Bu imzasız yazı Isparta (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. Tekrar selam. Çin Halk Cumhuriyeti maddesinin tartışma sayfasına şu:

Çin'in işgal altında tuttuğu topraklar neden haritalarda Çin'e aitmiş gibi gösteriliyor?Bu imzasız yazı Isparta (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

yazmışsınız. Tam olarak anlayamadım da Çin'in işgal altında tuttuğu bölgelerin örneklerini gösterir misiniz? Takabeg ileti 01:59, 3 Mayıs 2008 (UTC)

Tibet, Doğu Türkistan, Moğolistan'ın güneyi.. İyi çalışmalar

İşgal edilmiş ve sonra uluslararası hukukuna göre Çin Halk Cumhuriyeti'nin toprağı olarak kabul edilmiştir. Ancak Çin'in bazı tartışmalı toprakları (w:en:Aksai Chin, w:en:Arunachal Pradesh ve w:en:Senkaku Islands)var. Bunlar zaten haritada gösterilmektedir. Kolay gelsin. Takabeg ileti 02:10, 3 Mayıs 2008 (UTC)
Doğu Türkistan Çin olarak gösterilmiyor zaten, Çin Halk Cumhuriyeti'ne dahil bir bölge olarak gösteriliyor daha dikkat. Çin bir bölgedir Çin Halk Cumhuriyeti ise bir devlettir. Doğu Türkistan, işgali Qing Hanedanı'ndan Çin Halk Cumhuriyeti'ne kadar gelmiştir. Uzun yıllardır Çin devletleri'nin bir parçasıdır. Subotai ileti 02:10, 12 Şubat 2010 (UTC)

Tibet,Doğu türkistan,Tayvan sorunları[kaynağı değiştir]

Çin halk cumhuriyetinin yaşadığı en önemli siyasi sorunlar tibet sorunu ,doğu türkistan sorunu,tayvan sorunudur. bu konularda insan hakları ihlallerine varan baskılar uygulanmaktadır.bu konuların sayfada yer alınıp anlatılması gereklidir. Bu imzasız yazı 78.165.159.168 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 4 Ekim 2010

Sayfada Çin'in ASEAN'a üye olduğu yazmaktadır.Ya Çin ASEAN'a üye değildir, ya da Wikipedia ASEAN sayfasında Çin'in adı eksik yazılmıştır.Bu bilgi yanlışlıklarına göz atılmalıdır. 95.10.146.81 20:31, 10 Kasım 2011 (UTC)

Çin'de Yaşayan Türkler[kaynağı değiştir]

Maddede Çin'de yaşayan Türkler diye bir bölüm oluşturulmuş. Maddenin evrenselliğine zarar veriyor. Bu adda başka bir madde oluşturulabilir ancak Çin maddesi altında bunların yer alması çok gereksiz. --Charismaniac 10:48, 7 Ocak 2012 (UTC)

Çinin Resmi dili[kaynağı değiştir]

Çincenin bir çok şivesi vardır ancak en yaygını MANDARİNDİR

Aşırı uzun madde[kaynağı değiştir]

VP:ÇOKBÜYÜK madde. 93.327 düzyazı boyutu var, bu boyutuyla Vikipedi:Madde boyutu'nda anlatılan gecikmelere, aksamalara ve yavaşlamalara neden oluyor. İlgili altbaşlıklarla birlikte yeni maddelere bölelim derim. Maddeye {{Çok uzun}} şablonu koyuyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 19.03, 14 Ekim 2019 (UTC)[yanıtla]

Buradaki tartışmanın sonucu olarak "Çok uzun" şablonunu kaldırmaya karar verdim. Bambi'nin annesi (mesaj) 04.44, 24 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]