Tartışma:Çapulcu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Çapuling sayfasından yönlendirildi)

(İngilizce : Chapulling) değişikliğini çıkardım. Üç nedenden dolayı. Birincisi çapulcunun tam karşılığı değil. İkincisi sözcük henüz yeni üretilmiş, kabul edilmiş bir sözcük değil, üçüncüsü İngilizceden Türkçeye geçmiş olsaydı parantez içinde yazılması doğru olurdu. Türkçe'den İngilizceye geçen sözcükler için İngilizce vikipedi'de parantez içinde Türkçesi yazılmalı. Mukaddimeileti 13:40, 5 Haziran 2013 (UTC)

Yeminli Sözlük'e göre chapulling: " Yemek yediği kaba tükürmek gibi bir şey. Vatan hainiyim veya vatan hainlerine uşaklık ediyorum demenin bir yolu. İngilizcede böyle bir söz yoktur." --2001:A98:C060:80:8C2E:A286:B114:A112 11.57, 8 Temmuz 2018 (UTC)[yanıtla]

Madde kalamaz[kaynağı değiştir]

Kim ne haber yaptı diye bir derdimiz kısmen olabilir ama, Wikipedia'da çapulcu başlığı açıldı haberi, bizim politikalarımıza aykırı arkadaşlar. Güncel olduğunu ve bir çok kaynak bulunduğunu elbette biliyorum ama, unutmayınız ki; Kayda değerlik popülerlik ile aynı anlama gelmez. Bu tür maddelerin açılması ile yanlış ve hata yapılıyor. Vikipedi Propaganda yapamaz, taraf tutamaz.. --i.e.msj 19:54, 5 Haziran 2013 (UTC)

Türk basınında Vikipedi'nin işleyiş sistemini bilen kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor herhalde. Yazık gerçekten.--Sayginerv-posta 20:16, 5 Haziran 2013 (UTC)
  • Sayfa kalmalı fakat içerik bütünüyle değiştirilmeli. Çapulcu kelimesinin tarihsel bağlamı (Örneğin Osmanlı) vs. ele alınarak yeniden düzenlenmeli. Sözcüğün dilbilimsel olarak açıklaması yapılmalı. Güncel siyasi literatürde kazandığı anlamı belki bi iki cümle ile ele alınabilir. Fakat sayfa bu şekliyle Vikipedi politikalarına uygun değil. Buzancar (mesaj) 08:59, 4 Ekim 2013 (UTC)


Tartışma:Çapuling'den taşınan eski tartışmalar[kaynağı değiştir]

Sayfanın silinmemesinden yanayım. Diğer dillere bile sıçrayan ve hızla yayılan bir oluşum. 2013 Taksim Gezi Parkı protestolarının içinde olması yerine ayrı bir sayfa olması daha mantıklı geliyor.--Sogeniusmesaj 18:58, 5 Haziran 2013 (UTC)

  • "Ansiklopedik" hiçbir veri yok, bence. Ekşi Sözlük'te olsa tamam, ama Vikipedi'de olabilecek nitelikte bir madde değil. Bu sözcüğün yer aldığı bir pankart hazırlanması, grafiti yazılması falan kayda değer bilgiler dahi değil.--RapsarEfendim? 19:00, 5 Haziran 2013 (UTC)
  • Güncel bir konu olduğu için durması gerektiğini düşündüm, İspanyolca'ya bile chapuleador olarak geçmiş çoktan buradan protestoların önemli bir parçası olduğunu görebiliriz. Graffiti falan yeterli değil tabi ancak bence geliştirilebilir.--Sogeniusmesaj 19:36, 5 Haziran 2013 (UTC)
Kim ne haber yaptı diye bir derdimiz kısmen olabilir ama, Wikipedia'da çapulcu başlığı açıldı haberi, bizim politikalarımıza aykırı arkadaşlar. Güncel olduğunu ve bir çok kaynak bulunduğunu elbette biliyorum ama, unutmayınız ki; Kayda değerlik popülerlik ile aynı anlama gelmez. Bu tür maddelerin açılması ile yanlış ve hata yapılıyor. Vikipedi Propaganda yapamaz, taraf tutamaz.. --i.e.msj 19:54, 5 Haziran 2013 (UTC)
  • Konunun biraz daha şekillenmesine fırsat vermekten yanayım. Olayların sonunda kayda değer bir halde mi yoksa değil mi buna bakarak silinmesi veya birleştirilmesi ile ilgili bir karar alınırsa daha sağlıklı olur.Mavromatis (mesaj) 08:40, 6 Haziran 2013 (UTC)
  • İspanyolcaya mı geçti? Ciddi misiniz bunu söylerken? İnternet ortamında yapılan uyarlamalar ne zamandır dillere "geçmiş" oluyor? Atillas Thasos vardı bir ara, o da Yunancaya mı geçti mesela?--RapsarEfendim? 15:08, 6 Haziran 2013 (UTC)
  • Geçmiş derken demek istediğim İspanyolca Vikipedi'de çoktan uyarlanmış bile, bu bir kriter olamaz tabi ya da sayfanın silinmemesi için tek başına yeterli değil, sadece belirtmek istedim, burada asıl odak noktamız diğer dillere geçip geçmediği değil herhalde?--Sogeniusmesaj 16:28, 6 Haziran 2013 (UTC)
O maddeyi açan kullanıcı ile Portekizcede açan kullanıcılar arasında muhtemelen bir ilişki var. Böyle "uydurma" aktarımlar, bu maddeyi ansiklopedik değerde yapmaya yetmiyor dediğiniz gibi.--RapsarEfendim? 20:56, 6 Haziran 2013 (UTC)
  • Bunu uyarlayan kullanıcıyı bilmiyorum,bunun bir kriter olduğunu da söylemedim; dediğim gibi sadece belirttim neden bu kadar meşgul etti bu konu sizi anlayamadım.sadece fikrimi söyledim.--Sogeniusmesaj 19:50, 7 Haziran 2013 (UTC)
Çünkü ansiklopedinin, ansiklopedi olarak kalması taraftarıyım. "İspanyolca'ya bile chapuleador olarak geçmiş çoktan buradan protestoların önemli bir parçası olduğunu görebiliriz" dediniz mesela üstte. Bunu yapan da büyük ihtimalle zaten Türk bir Vikipedi kullanıcısıdır. Yani sanıldığı kadar bir etkisi yoktur İspanyolca üzerinde.--RapsarEfendim? 20:06, 7 Haziran 2013 (UTC)
  • Bunu-ve diğer dillerdeki karşılıklarını-çevirenlerin Türk olduğunu düşündüm ben de,ama orada anlatmak istediğim nokta farklı.tartışmanın yönünü değiştirmeden asıl konuya dönecek olursak, üstte Mavromatis fırsat verelim demişti, benim de anlatmaya çalıştığım şey buydu aslında ama şuanki durum itibariyle Taksim olayları sayfasıyla birleştirmek en kötü ihtimal Çapulcu sayfasıyla birleştirmek daha uygun olabilir.--Sogeniusmesaj 20:56, 7 Haziran 2013 (UTC)

Çapuling maddesinin silinme tartışmalarını tam liste olarak not düşeyim:

Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Çapuling
Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Çapuling (2. aday gösterme)
Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Çapuling (3. aday gösterme)

Vito Genovese 02.32, 30 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Şu videonun sayfada olup olmamasına karar veremedim. Düşüncesi olan var mı?--Sogeniusmesaj 14:17, 6 Haziran 2013 (UTC)

Çapuling? Çapulculuk?[kaynağı değiştir]

  • Arkadaşlar biz Türkçe Vikipedi değil miyiz? Bu başlığın adı çapulculuk olması gerekmiyor mu?
  • "Çapulculuk" ile "Çapuling" farklı şeyler... Empi-ileti 12:34, 10 Haziran 2013 (UTC)
Yaygın kullanımı ve ortaya çıkışı "çapuling" ismiyle. Çapulculuk ayrı bir şey. Ama Çapulcu diye de bir madde açılmış. Silinmeye aday gösterilmiş. Adaylığı sonuçlansın daha rahat karar verilebilir. Alexandre M. 11:12, 23 Haziran 2013 (UTC)

Vikipedi tarafsız davranmalı[kaynağı değiştir]

Son günlerde Vikipedi taraf tutmaya başladı,tarafız tutum sergileyin ve Gezi Parkı ile ilgili şeyleri silmeyi bırakın.Ansiklopedik değeri nasıl yoktur? Çapuling bir halk hareketidir ve bunu inkar ediyorsunuz saçmalamayın. Kalsın Kalsın Haber1000 (mesaj) 23:08, 21 Haziran 2013 (UTC)

  • Sizin bu yazınız tamamen taraflı olduğu hâlde insanları bu konuda taraflı davranmakla suçluyorsunuz. "Çapuling bir halk hareketidir ve bunu inkar ediyorsunuz" Bu tamamen taraflı bir ibaredir. Halk hareketi olan çapuling -bu da neyse artık- değil, Gezi Parkı Protestoları'dır ki böyle bir madde var zaten.Erchamionileti 21:25, 26 Ağustos 2013 (UTC)
Graffiti from Turkey, June 2013. It plays on the "Every day I’m Shuffling." lyrics of LMFAO's "Party Rock Anthem", which is itself a parody of Hustlin' by Rick Ross.

Bunu nasıl anlamlı bir şekilde çevirebiliriz? -- Bilinen Bir Beyaz Kedi çi? 18:30, 25 Haziran 2013 (UTC)

Çapulcu kelimesinin anlamı gezi olayları sırasında değiştirilmedi[kaynağı değiştir]

Uludağ sözlükte "Düzene aykırı davranışlarda bulunan, düzeni bozan, plaçkacı." şeklinde 2008 tarihli bir giri bulunuyor. --2001:A98:C060:80:8C2E:A286:B114:A112 11.52, 8 Temmuz 2018 (UTC)[yanıtla]