Tarkan: Altın Madalyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tarkan Altın Madalyon sayfasından yönlendirildi)
Tarkan: Altın Madalyon
YönetmenMehmet Aslan
YapımcıNahit Ataman
SenaristSadık Şendil
Hikâye (eser)Sezgin Burak
AnlatıcıKartal Tibet
OyuncularKartal Tibet
Kamran Usluer
Zeki Alasya
Eva Bender
Halit Akçatepe
Görüntü yönetmeniErdoğan Engin
Sanat yönetmeniMetin Deniz
Zeki Alpan
KurguAleko Aleksandru
StüdyoÖren Film
Bükey Film
DağıtıcıArzu Film
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon, fantastik, macera, epik, tarihsel
RenkRenkli
Yapım yılı1972
Çıkış tarih(ler)i1972 (1972)
Süre68 dakika (TV yayını)
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe
Önceki filmTarkan: Viking Kanı
Devam filmiTarkan: Güçlü Kahraman

Tarkan: Altın Madalyon, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Altın Madalyon isimli çizgi romandan[1] uyarlanan 1972 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın çizdiği filmle aynı addaki çizgi roman ile farklı konular işlemektedir. Çizgi romanda macera Roma İmparatorluğu'nda geçmekte iken filmdeki senaryo Vandallar üzerine yazılmıştır. Tarkan serisinin dördüncü filmi olan bu filmde diğer filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.[2]

Tarkan: Viking Kanı'nın devam filmi olan yapımda Tarkan'ın Avrupa Hun İmparatoru Attila'nın nişanlısı Honoriyayı ve oğlunu, Vandal Kralı'nın elinden kurtarma çabaları işlenmektedir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Karadeniz'in kuzeyi üzerinden gelen Avrupa Hunları'nın başbuğu Attila'nın Avrupa'nın büyük bölümünü fethettiği günlerde geçmektedir. Tanrının Kırbacı adıyla tanınan Avrupa Hun İmparatoru Attila akıncılarının önünde Batı Avrupayı istila ediyor, krallıklar deviriyor, ülkeler fethediyordu. Güçlü Hun başbuğunun önünde dize gelip kılıcını teslim edenlerden biri de Batı Vandal kralıydı. Attila ona ülkesini ve tacını bağışlarken kralın genç ve güzel kızı Honoriyayı gördü. İmparatorlukları titreten yüce kahraman bu saf ve masum güzelliğe ilgisiz kalamadı, ona aşık oldu. Attilayı dize getiren bu büyük aşk Honoriya'nın kalbinde de yerini bulmuştu. Hayatlarında bir daha sevemeyecekleri kadar sevdiler, seviştiler... Fakat ayrılmaları gerekiyordu. Çünkü büyük akıncı Attila ülkesine ülkeler katmak için büyük fethine devam etmeli, savaşmalıydı. Attila ayrılırken Honoriyaya bir altın madalyon verdi[3] ve "dünyanın neresinde olursam olayım bana bu madalyonu gönderdiğin anda koşup sana geleceğim" diye and etti. Attila, Honoriyayı babasına emanet ederek ordularının başında sefere çıktı. Hun atlıları zaferden zafere koştular ama Hun hakanının geride bıraktığı Vandal ülkesinde kargaşalar baş gösterdi. Gaddar Doğu Vandal kralı, Honoriya'nın babası ve kendisinin öz kardeşi olan Batı Vandal kralının ülkesini istila etti; kardeşini öldürerek onun tahtına oturdu, kanlı bir saltanat kurdu. Attila nice zaferlerden sonra geriye döndüğünde sevdiği kadının ölüsünü bile bulamadı. Eski Vandal ülkesinin yerinde artık yeni ve düşman bir krallık vardı. Yüce kahraman bu düşmana haddini bildirmek için otağını ülkenin dolaylarına kurmuş savaş hazırlıkları yapıyordu.[4]

Bu sıralarda Attila madalyonu taşıyan bir ulak sayesinde bulduğu Honoriya ve oğluna kavuşamadan Vandal kralının tuzağına düşer. Tarkan yetişip Attilayı kralın elinden kurtarırken Honoriya ve oğlunun kaçırılmasını engelleyemez. Tarkan'ın amacı bu kez Attila'nın oğlunu ve nişanlısını kurtarmaktır. Karşısında ise çılgın bir kral, maskeli bir kraliçe, gaddar bir vezir ve bir sürü Vandal askeri vardır. Tarkan ve Kurt işe koyulurlar. Bu zorlu görevde onlara Tarkan'ın eski dostu Kulke ile onun cambaz arkadaşları yardım edecektir.[5]

TV yayını ve kırpılan sahneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin orijinalinde bulunan bazı sahneler RTÜK'ün yayın ilkelerine[6] uymaması nedeniyle kırpılmış ve bu sahneler filmin televizyonda yayınlanan versiyonunda yer almamıştır.[7] Bu nedenle 68 dakika süren filmin televizyon yayını orijinalinden çok daha kısadır.

Örneğin Vandal kralının Goshayı dirilttiği sahne filmin televizyonda yayınlanmayan sahnelerinden birisidir. Bu sahnede bir rahibe ve bir dansöz kaçırılarak çırılçıplak bir halde çarmıha gerilerek kurban ediliyor ve bıçaklanarak vücudundan akan kanlar bir kanal vasıtasıyla Gosha'nın iskeletinin bulunduğu havuza aktarılıyor. Kanla beslenen iskelet ise yavaş yavaş diriliyor ve Gosha tekrar hayata dönüyor.[7] Fakat bu sahne televizyon yayınında yer almamakta, rahibenin kaçırıldığı sahnenin hemen ardından Gosha'nın dirildiği sahneye atlanmaktadır.[8]

Yine televizyonda yer almayan sahnelerden biri de Kulke'nin karısı Erka'nın dev bir örümcek ağına yakalandığı sahnedir. Bu sahnede Erka, Gosha tarafından hipnotize ediliyor ve dev bir örümcek ağına yakalanıyor. Gosha, ağa yapışan Erka'nın üzerine geliyor ve kanını içiyor.[7] Televizyonda ise bu sahne yer almamakta yalnızca Erka'nın ağa yakalanışı yer almaktadır.[9]

Ayrıca Tarkan'ın Gosha ile dövüştüğü sahne de televizyon yayınında kesilen sahnelerden birisidir. Bu sahnede duvarları ve zemini kırmızı olan bir odada Tarkan ile yüzünde maskesi olan bir savaşçı kılıçla dövüşüyor. Tarkan bir süre sonra savaşçıyı alt ediyor, üzerindeki giysiyi kılıcıyla yırtıyor ve kadın savaşçının göğüsleri açılıyor. Tarkan ikinci bir hamleyle savaşçının maskesini çıkarıyor, Gosha'nın yüzü meydana çıkıyor ve Tarkan hipnotize olarak yere düşüyor. Odanın zemininde birdenbire bir örümcek ağı deseni oluşuyor ve Gosha yerde baygın yatan Tarkan'ın kanını içiyor. Bir sonraki sahnede ise Gosha bir mahzende, dev bir örümcek ağının içindeki Tarkan'ın karşısında çırılçıplak dans ediyor.[7] Fakat tüm bu sahneler de televizyon yayınında kırpıldığı için görülmüyor. Tarkan'ın, Gosha'nın maskesini düşürdüğü andan itibaren kırpılan sahnenin ardından farklı bir sahneye geçiliyor.[10]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarkan, Tarkan: Gümüş Eyer ve Tarkan: Viking Kanı'nın ardından Tarkan serisinin dördüncü filmi olarak 1972'de[11] Sezgin Burak'ın çizdiği Altın Madalyon serüveninin çekilmesine karar verilmiştir. 1972'de çekilmeye başlanan film aynı yıl gösterime girmiştir.[12]

Ören Film stüdyolarında hazırlanıp Bükey Film stüdyolarında seslendirilen film Arzu Film tarafından dağıtılmıştır.[13] Film, Ertem Eğilmez'in yapımcılığında çekilmiştir. Yönetmen koltuğunda ise önceki iki filmde olduğu gibi[14][15] Mehmet Aslan yer almıştır.[12] Senaryo ise Sadık Şendil tarafından Sezgin Burak'ın eseri üzerine[16] yazılmıştır.

Karakterler ve oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde serinin ilk iki filminde jenerik müziği, Viking Kanı'nda ise sahne müziği olarak kullanılan Sovyet besteci Dmitri Şostakoviç'in[17] 5. Senfonisi[18] bu filmde kullanılmamıştır. Ayrıca filmin tema müziğinin bestecisi ise bilinmemektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tarkan - Altın Madalyon 1. bölüm". alisveris.turkuvazkitap.com.tr. 7 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  2. ^ "Tarkan: Altın Madalyon oyuncuları". sinemalar.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  3. ^ "Çizgi romandan sinemaya bir Türk kahramanı: Tarkan". sinepil.org. 17 Şubat 2010. 21 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  4. ^ Konu bilgileri bu adresteki filmin girişinde yer alan açıklama kısmından alınmıştır.
  5. ^ "Tarkan Altın Madalyon". tvrehberi.milliyet.com.tr. 8 Ocak 2012. 3 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  6. ^ "Mülga 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun". rtuk.org.tr. 21 Eylül 2004. 28 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  7. ^ a b c d "Sinemada TARKAN". resimliroman.net. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  8. ^ "Tarkan Altın Madalyon Kartal Tibet 1972.mov 4m 20s". youtube.com. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  9. ^ "Tarkan Altın Madalyon Kartal Tibet 1972.mov 36m 15s". youtube.com. 27 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  10. ^ "Tarkan Altın Madalyon Kartal Tibet 1972.mov 40m 30s". youtube.com. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  11. ^ "Tarkan". kaybedenlerkulubu.info. 16 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  12. ^ a b "Tarkan: Altın Madalyon". sinemalar.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  13. ^ Stüdyo bilgisi bu adresteki filmin girişinde yer alan cast kısmından alınmıştır.
  14. ^ "Tarkan: Gümüş Eyer". sinemalar.com. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  15. ^ "Tarkan: Viking Kanı". sinemalar.com. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  16. ^ "Tarkan: Altın Madalyon". sinemalar.com. 27 Haziran 2009. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  17. ^ Ali, Filiz (8 Ekim 2006). "Şostakoviç 100 yaşında". sanat.milliyet.com.tr. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  18. ^ Şostakoviç, Dmitri. "Dmitri Shostakovich - Symphony No. 5 Op. 47 - Moderato". youtube.com. 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]