Talış Muğan Özerk Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Taliş-Mugan Özerk Cumhuriyeti sayfasından yönlendirildi)
Talış-Mugan Özerk Cumhuriyeti
1993-1993
bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
BaşkentLenkeran
HükûmetCumhuriyet
• 1993
Alikram Hummatov
Tarihçe 
• Kuruluşu
1993
• Dağılışı
1993
Öncüller
Ardıllar
Azerbaycan
Azerbaycan

Talış-Mugan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan'da özerkliğini ilan etmiş kısa ömürlü devlettir. 1993 Haziran-Ağustos arasında varlığını sürdürmüştür.[1] Azerbaycan'ın en güneydoğusunda, ülkenin yedi idari bölümünü kapsamaktaydı. Özerk cumhuriyetin illeri şunlardır; başkent olarak ön görülen Lenkeran, Lenkeran Rayonu, Lerik, Astara, Masallı, Yardımlı.

Özerk cumhuriyet, Rusya'nın gizli desteği ile politik kargaşalar sırasında Azerbaycan'da ilan edilmiştir. Haziran 1993'te Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'e karşı Albay Suret Hüseynov önderliğinde askeri bir isyan patlak vermiştir. Albay Alikram Hummatov (Alikram Gumbatov), yakın ortağı Hüseynov ve Talış milliyetçilerin lideri, Azerbaycan'ın güneyinde iktidarı ele geçirdiler ve Lenkeran'da yeni cumhuriyet ilan ettiler. Öte yandan Haydar Aliyev Azerbaycan'da iktidara yükseldi. Talış-Mugan Özerk Cumhuriyeti de önemli bir kamu desteğini alamayınca bastırıldı.[2] Talısh-Mugan Özerk Cumhuriyeti bayrağı ve modern Talysh bayrağı, mavi denizin üzerinde merkezde yükselen güneş ile kırmızı, beyaz ve yeşil renkli dikey bir üç renkli.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "BBC News. Azerbaijan in a stir over political prisoner". 20 Şubat 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2009. 
  2. ^ "Vladimir Socor. «Talysh issue, dormant in Azerbaijan, reopened in Armenia», [[Jamestown Vakfı]], 27 Mayıs 2005". 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2009.  URL–vikibağı karışıklığı (yardım)
  3. ^ James B. Minahan. Encyclopedia of Stateless Nations: Ethnic and National Groups around the world. — Santa Barbara, California: ABC-CLIO, LLC, 2016. P. 409 ISBN 978-1-61069-953-2

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]