Özgür Woodstock

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Taking Woodstock sayfasından yönlendirildi)
Özgür Woodstock
Taking Woodstock
YönetmenAng Lee
YapımcıAng Lee
James Schamus
SenaristJames Schamus
Elliot Tiber ve Tom Monte'nin kitabından uyarlanmıştır.
OyuncularDemetri Martin
Imelda Staunton
Henry Goodman
Liev Schreiber
Jonathan Groff
Emile Hirsch
Paul Dano
MüzikDanny Elfman
Görüntü yönetmeniEric Gautier
KurguTim Squyres
StüdyoFocus Features
DağıtıcıFocus Features
CinsiSinema filmi
TürüDram, romantik, LGBT, komedi
RenkRenkli
Yapım yılı2009, Amerika Birleşik Devletleri ABD
Çıkış tarih(ler)i28 Ağustos 2009, ABD
16 Ekim 2009, Türkiye[1]
Süre120 dakika (sinema)
149 dakika (DVD)
Dilİngilizce
Bütçe30 milyon dolar
Resmî sitesi

Özgür Woodstock (İngilizcesi: Taking Woodstock), 1969 yılında gerçekleşen Woodstock Festivali'ni konu alan ve de Ang Lee’nin yönettiği bir komedi ve drama filmidir. Senaryosu James Schamus tarafından hazırlanan filmin esin kaynağı Elliot Tiber ve Tom Monte tarafından yazılan “Taking Woodstock: A True Story of a Riot, a Concert, and a Life" adlı kitap oldu. İlk gösterimi 2009 yılında Cannes Film Festivali'nde gerçekleşen film, 26 Ağustos 2009 tarihinde başta New York ve Los Angeles’te sonra diğer şehirlerde ve ülkelerde gösterime girdi. Türkiye’deki gösterimi ise 16 Ekim 2009 tarihinde gerçekleşti.[2]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerçek olaylardan ilham alınan film, New York City’de çalışan bir iç mimar ve ressam olan Elliot Tiber’in ailesinin sahip olduğu ve White Lake, New York’ta yer alan El Monaco Motel’in elden çıkmaması için verdiği mücadele ile başlıyor.

Bu sebepten dolayı White Lake’e geri dönen Elliot Tiber aynı zamanda şehir yönetimi komitesine de başkan seçilir. Burada geçen sene de gerçekleştirdiği müzik festivalini bu sene de gerçekleştirmek için izin alır. Ama Woodstock Festivali planlayıcılarının yakındaki başka bir kasabadan red cevabı aldığını öğrenince bunu değerlendirmek ve de elindeki konser iznini bu amaçla kullanmak ister.

Festival planlayıcıları El Monaco Motel’in çevresindeki araziyi uygun bulmazlar ama yakınlardaki Max Yasgur’un çiftlik arazisi festival için son derece elverişlidr. Motel’i kalış amaçları için tüm sezonluğuna kiralayan organizatör ekibi Max Yasgur ile de ilk aşamada $5,000 teklif ederek anlaşırlar, daha sonra bu miktar $75,000’e çıksa da bunu da istemeye istemeye de olsa kabul ederler. Elliot Tiber’in annesi bu festivale ve hippilerin kasabaya gelmesine ilk başlarda çok sert tepki de gösterse, parayı görünce fikrini değiştirir.

Festival takvimi sürecinin başlaması ile ABD’nin dört bir yanından insanlar gelmeye başlarlar. İlk aşamada bir İtalyan mafyası veya çetesine ait bir grup da Elliot Tiber’i, ailesini ve moteliniı korumak bahanesiyle para isteseler de bu şahıslar Elliot’un babası tarafından kapı dışarı edilirler. Kendisi de eşcinsel olan Elliot Tiber’in Greenwich Village’den bir gay arkadaşının tanıdığı olan travesti bir güvenlik görevlisi bu amaç için işe alınır.

Gerek Elliot Tiber, gerekse Max Yasgur kasabanın geri kalanı tarafından sert tepki görür. Hatta bazı gençler motelin duvarlarına anti-semitik yazılar da yazarlar. Festival öncesi ve sırasında aile bütün borçlarını ödeyecek ve hatta üzerine para birikterecek duruma gelirler ama bir sabah Elliot Tiber annesinin, babasından da gizli, $97,000 biriktirdiğini öğrenir. Zaten kasabada kalmak istemeyen ama bunu ailesine destek vermek için yapan Elliot bu hayal kırıklığı ve tartışma sonucu evi terk etmeye karar verir.[3]

Bu süreç içinde Elliot Tiber’in eşcinselliği ve coming out süreci, Vietnam Savaşı ve gazileri, antisemitizm, insanın hayattan ne beklediği gibi temalar da film boyunca işlenir.[4]

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Demetri Martin: Elliot Tiber, ailesine ait moteli Woodstock konserine organize edenlere kiralayan karakter.
Imelda Staunton: Sonia Teichberg, Elliot’un annesi
Henry Goodman: Jake Teichberg, Elliot’un babası
Liev Schreiber: Vilma, travesti güvenlik görevlisi
Jonathan Groff: Michael Lang, Woodstock organizatörü
Emile Hirsch: Billy, Vietnam’dan yakın zamanda dönmüş gazi
Paul Dano ve Kelli Garner: Konsere katılan Wolsvogen’i olan hippi çift
Jeffrey Dean Morgan: Dan, Billy'inin abisi
Eugene Levy: Max Yasgur, yakın bölgedeki bir çiftliğin sahibi
Mamie Gummer: Michael Lang'in yardımcısı
Dan Fogler: Yerel tiyatro grubunun başı
Skylar Astin: John P. Roberts, festivali finanse eden kişi
Damian Kulash: Gitar çalan bir hippi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Özgür Woodstock, www.sinemalar.com". 9 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2009. 
  2. ^ "Özgür Woodstock, Milliyet". 20 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2009. 
  3. ^ Özgür Woodstock, Timeout Istanbul[ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Özgür Woodstock, Beyazperde.mynet.com". 4 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]