TLR1

Vikipedi, özgür ansiklopedi
TLR1 proteini

TLR1 ya da Toll benzeri reseptör 1 (Toll Like Receptor 1), bağışıklık sisteminde rol oynayan Toll benzeri reseptörler ailesinin kalıp tanıma reseptörlerinden biridir. Diğer isimleri CD281, KIAA0012, rsc786'dır. İnsanlarda 4. kromozomun 4p14 bölgesinde; 38,474,275-38,482,807 noktalarında bulunur.

Toll benzeri reseptör 1, (Toll/interlökin-1 reseptör-benzeri protein) (TIL) (CD281 antijen) öncüsüdür.

TLR1, gram pozitif bakterilere özgü patojen molekülleri tanıyan bir proteindir.

Toll geni 1 tarafından kodlanan protein, patojen tanımada önemli rol oynayan ve bunlara karşı doğuştan gelen bağışıklığın aktivasyonunu sağlayan Toll like reseptör (TLR) ailesinin bir üyesidir.

TLR1'in bulunduğu canlı grupları şunlardır: Eukaryota, Metazoa, Kordalılar, Craniata, Omurgalılar, Euteleostomi, Memeliler, Eutheria, Euarchontoglires, Primates, Haplorrhini, Catarrhini, Hominidae,Homo .

TLRler, Drosophiladan insana kadar büyük oranla korunurlar ve yapısal ve fonksiyonel benzerlikleri paylaşırlar. Enfeksiyöz ajanların patojenite ile ilişkilendirilen moleküler kalıplarını (PAMPlar) tanırlar ve bunlara karşı etkin bağışıklığın gelişiminde etkili olan sitokinlerin üretilmesine aracılık ederler.

Farklı TLR'ler farklı ekspresyon kalıpları gösterirler. Bu gen, her daim bulunup, okunur ve diğer TLR genlerinden daha yüksek düzeylerdedir. Bu gen için kayıtlanmış farklı uzunluktaki kopyalar muhtemelen, farklı bir poliadenilasyon bölgesinin ve/veya diğer farklı splaysların sonuçlarıdır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

www.nlm.nih.gov21 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.