Türkiye Gençlik Birliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(TGB sayfasından yönlendirildi)
Türkiye Gençlik Birliği
Slogan
  • Gençlik birliğe, tam bağımsız Türkiye
  • Ey vatan! Gözyaşların dinsin, yetiştik çünkü biz
Kuruluş19 Mayıs 2006 (2006-05-19)
TürDemokratik kitle örgütü
MerkezAnkara, Türkiye
Genel başkanKayahan Çetin
Resmî sitetgb.gen.tr
Vatan, Üretim ve Gelecek için Gençlik Yürüyüşü

Türkiye Gençlik Birliği (kısaca TGB) ulusalcı bir gençlik ve öğrenci kuruluşudur. Kendisini, "ulusal bağımsızlık amacı[1] ve Cumhuriyet Devrimleri etrafında birleşmiş Türk gençliğinin ortak mücadele örgütü" olarak tanımlar.[1] Merkezi Ankara'dadır. Türkiye'nin 71 ilinde ve yurt dışında şubeleri bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye Gençlik Birliği'nin kurulması kararı 19 Mayıs 2006 tarihinde Ankara Üniversitesi DTCF Farabi Salonu'nda, 40 üniversiteden 62 öğrenci topluluğunun katılımıyla toplanmış olan Türkiye Gençlik Kurultayı'nda alındı.[2] Süreç içerisinde yeni katılımlarla destekçi toplulukların sayısı 69'a ulaştı. TGB, birçok ilde şubesini kurdu. 2012 yılı 29 Ekim'de düzenenlen ve üç yüz bine yakın gençle Anıtkabir'de son bulan yürüyüşle birlikte 50'den fazla il merkezinde örgütlü, 76 ilde ve 20'ye yakın ülkede temsilcileri olan ve genel başkanının ifadesiyle 80 bin civarında üyesi olan bir üniversite gençliği örgütüdür.[3]

Kuruluşun lise yapılanması Türkiye Liseliler Birliği olup 2013 yılında genel üye toplantısında oy birliği ile kurulmuştur.

Ergenekon davası ve TGB[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye Gençlik Birliği'nin Kurucu Başkanı Adnan Türkkan 1 Temmuz 2008 günü Ergenekon Davası kapsamında gözaltına alındı.[4]

Aynı dava kapsamında ortaya atılan Balyoz Darbe Planı iddiasında da Türkiye Gençlik Birliği yararlanılacak örgütler arasında yer alıyordu.[5] Ancak 2003 yılına ait olduğu iddia edilen darbe planının 2006 yılında kurulmuş olan Türkiye Gençlik Birliği ile ilişkilendirilmesi dikkat çekti.[6] Taraf gazetesinin haberden bir gün sonra "Belgede sözü edilen Türkiye Gençlik Birliği, 1997 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak kurulan ve 1997 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla isminin önüne Türkiye kelimesini alan Türkiye Gençlik Birliği Derneği'dir" demesi bahsedilen derneğin hangi dernek olduğu konusunda gazetenin nasıl bilgi sahibi olduğu şüphesi doğurdu.[7]

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

TGB Kırmızı Beyaz ve TaLeBe olmak üzere iki süreli yayın çıkarmaktadır. Eskişehir il örgütü kendi çabalarıyla bir süre Dip Dalgası isimli dergiyi çıkarmıştı. Arjin adlı tek sayılık dergi ise Doğu illerine yönelik hazırlanmıştı. Diyarbakır il örgütünün neşrettiği bu derginin içinde Türk-Kürt kardeşliği hakkında yazılar mevcuttu ve kapağında Türk-Kürt kardeşliği vurgulanmıştı.

Kırmızı Beyaz dergisi aylık bir dergi olup yazarları TGB üyelerinden oluşmaktadır. TGB içerisindeki herkes dergiye özgürce yazma hakkına sahip olup yazısı onaylandıktan sonra yayınlanır. Bu dergi yurt içindeki tüm şubelere her ay gönderilir. Dergi üniversite öğrencilerine yönelik olup toplumsal konuları ele alan siyasi ve kültürel bir dergidir.

TaLeBe dergisi de TGB'nin lise örgütlenmesi olan Türkiye Liseliler Birliği üyelerinin yayın organıdır. Dergi içerisindeki yazıları liseli üyelerin yazmasıyla beraber lise öğrencilerine yönelik bir dergidir.

Attilâ İlhan Kültür Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara Attilâ İlhan Kültür Merkezi
AİKM'nin logosu

TGB, büyük kentlerde Attilâ İlhan'ın adını taşıyan kültür merkezleri açmaktaydı. Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Afyon, Denizli, Isparta, Sivas ve Bursa Attilâ İlhan Kültür Merkezleri açılmıştı ve Muğla ve Antalya'daki kültür merkezlerini 2009 senesi içerisinde hizmete sokmuştu. AİKM'ler, aylık etkinlik takvimleri çerçevesinde çeşitli konferans, panel, söyleşi, film gösterimi, dinleti ve eğitimlere ev sahipliği yapmaktaydı. Ayrıca bu kültür merkezinin Attila İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı ile hiçbir alakası bulunmamaktaydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Temel İlkeler Bildirgesi". Türkiye Gençlik Birliği. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 
  2. ^ "Biz Kimiz?". 11 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2010. 
  3. ^ Dabağlar, Nesrin (10 Haziran 2013). "Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Gezi'de Neler Oluyor?". İndigo Dergisi. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 
  4. ^ "Ergenekon'da 1 gözaltı daha". Habertürk. 1 Temmuz 2008. 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 
  5. ^ "Darbenin adı Balyoz". taraf.com.tr. Taraf. 20 Ocak 2010. 19 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "2003 Darbe Planı'nda, 2006'da kurulan örgüt var!". 23 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2010. 
  7. ^ Altaylı, Fatih (23 Ocak 2010). "Balyoz Planı'nı yazanlar Taraf'ın tanıdıkları mı?". Habertürk. 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]