Tıva coğrafyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tıva coğrafyası
Tıva coğrafyası
Kıta Asya
Bölge
Yüzölçüm dünyada . sırada
km²
Kara :  %
Su :  %
Kıyılar km
Sınırlar Moğolistan, Altay Cumhuriyeti, Buryatya, Hakasya, Krasnoyarsk krayı, İrkutsk oblastı km
En yüksek nokta Möngün Tayga 3 976 m
En alçak nokta
En uzun nehir Yenisey
En büyük göl


Tıva Cumhuriyeti, Asya'nın coğrafik olarak tam ortasında, Doğu Sibirya'nın güneyinde, Yukarı Yenisey dolayında Rusyaya bağımlı bir Türk kökenli ülke. 168,600 km²'lik yüzölçüme iyedir.

Yüzey Şekilleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Akarsular, Göller ve Bataklıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaa-Hem akarsuyundan peyzaj

Tıva'da çok sayıda irili ufaklı 430 tane göl vardır.[1]

Toprak Dokusu[değiştir | kaynağı değiştir]

taygalık toprak yapısı yaygındır. Orman kuşağının güneybatı ve güneydoğu ucunda kahverengi orman toprakları öne çıkar. Podzol ve bataklık topraklarının güneyinde humus katmanı belirgin gri orman topraklarının oluşturduğu dar bir şerit uzanır. Bozkırların tipik toprak türü çernozemdir.

Bitki Örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Tıva iklim ve toprak dokusuna bağlı olarak kuzeyden güneye doğru bir dizi bitki örtüsü kuşağına ayrılır. Tundra kuşağının hemen güneyinde başlayan tayga kuşağı Yenisey Nehrinin doğusunda kalan bölgenin büyük bölümünü kapsar. Bu bölgedeki en yaygın ağaç türleri huşağacı, kızılağaç ve söğüttür. Sibirya tayga ormanlarında bataklıklar ve çayırlar geniş yer tutar. Daha güneyde geniş yapraklı ve karışık orman kuşağı başlar. Bu bölgeye özgü başlıca ağaç türleri meşe ve ladindir; ama dişbudak, kavak, huşağacı, akçaağaç, karaağaç ve çama da rastlanır. Ayrıca Sibirya ovaları boyunca dar bir şerit oluşturan bozkır ve orman-bozkır kuşağında, otlarla örtülü alanlar arasında küçük meşe, huşağacı ve titrek kavak koruluklarına rastlanır.

Hayvan Varlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tuva'nın zengin ve değişken hayvan varlığı da birkaç kuşak altında toplanabilir. Tayga kuşağının kara hayvanları arasında samur, sincap, sansar, tilki, ermin, sığın, misk sıçanı ve kurt sayılabilir. Başlıca bozkır kuşları kerkenez, kartal ve toygardır.

Yüzey ve Sınırlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yükseltiler:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2016.