Türkiye Ormancılar Derneği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye Ormancılar Derneği,[1] 26 Aralık 1924 tarihinde İstanbul'da kurulmuş bir meslek örgütüdür.

Kurumsal tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Derneğin kurucuları Abdulkadir Sorgun, Dr. Tevfik Ali Çınar ve Dr. Asaf Irmak'dır. İlk ismi "Orman Mektebi Alisi Mezunları Cemiyeti" olan TOD, 21 Haziran 1930 tarihinde Türkiye Ormancılar Cemiyeti adını almıştır. 1630 sayılı Dernekler Kanunu ile birlikte adı bugün kullanıldığı gibi Türkiye Ormancılar Derneği olmuştur. Amaçları arasında yurtta orman sevgisi ve bilincini yerleştirmek, mesleğin tanıtımı ve bu mesleğe gönül verenlerin arasında dayanışma ve birlikteliği sağlamak vardır. Ormancılık sorunlarına sahip çıkarak, çözüm yolları üretmek de ana hedefleri arasındadır.

Son dönemde adı Ankara Kızılay'daki bünyesinde Yeni Sahne'yi de barındıran genel merkezinin olduğu 50 yıllık binanın yıkımı ile gündeme gelmiştir.

TOD, Türkiye'de ilk kurulan derneklerden olup, doğa üzerine kamu yararına çalışan ve bu durumu yasal olarak kabul edilmiş ilk dernektir.

Kurumsal amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamu yararı statüsünde dernek olan Türkiye Ormancılar Derneği'nin amaçları arasında “ülkede orman sevgisinin yayılmasını, kökleşmesini, kamuoyunun bilinçlendirilmesini sağlamak, ormanları korumak” bulunmaktadır.

TODEG[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu noktadan hareketle 2000 yılında, kâr amacı gütmeden gönüllülük esasına dayanarak çalışmak üzere TOD bünyesi içerisinde Ekoturizm Grubu (TODEG) kurulmuştur (http://www.ekoturizmgrubu.org 2 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.). Her yıl ortalama 10-15 adet gezi düzenleyen TODEG, ormanları ekosistem mantığı çerçevesinde doğa gezginlerine tanıtmaya çalışmaktadır. Korunan alanların yanı sıra nadir ve benzersiz orman ekosistemlerinin de kamuoyunca tanınmasını ve anlaşılmasını sağlamaya çalışan TODEG, çocuklara yönelik olarak da çalışmalar yapmaktadır.

TODEG, 20-22 Mayıs 2010 tarihlerinde Ankara'da, "Orman Ekosistemlerinde Ekoturizm" başlıklı bir çalıştay düzenlemiştir. Bu çalıştayın çıktıları bir kitapta toplanmış ve yayımlanmıştır.

TODEG'in gezi yelpazesinde ormanların yanı sıra orman ekosistemlerindeki kanyonlar, göller ve diğer sulak alanlar, yaban hayatı üretme istasyonları, kuş cennetleri, fosil orman kalıntıları, jeolojik oluşumlar, arkeolojik ve tarihi değerler de bulunmaktadır.

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Derneğin süreli yayını 'Orman ve Av' dergisi 1928 yılından bu yana yayın hayatına devam etmektedir.

Diğer yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Ormancılığımızda Özelleştirme (05.01.1994 - Ankara)
  2. Ormanlarımızın Anayasa ve Yasalardaki Yeri (Atbaşoğlu, Ferruh, 1997)
  3. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) (1998 - Ankara)
  4. Cumhuriyetin 75. Yılında Ormanlarımız ve Ormancılığımız (Savaşan T., 1998)
  5. Ormancılığımız Nereden Nereye (Yumurtacı, M. 1999)
  6. Batı Akdeniz Bölgesinde Orman Yangını Tehlikesinin Düşürülmesinde Denetimli Yakma Tekniğinin Uygulama Olanakları - (Prof.Dr. Tuncay Neyişçi, Gürel Şirin, Halil Sarıbaşak. 2002)
  7. Ormancılıkta Bir Devrin Anıları (Sami Yaşar Ölçer, 2006)
  8. II. Ulusal Ormancılık Kongresi
  9. III. Ulusal Ormancılık Kongresi
  10. Orman Ekosistemlerinde Ekoturizm Çalıştayı ve 10. Yılında TODEG (Ekim, 2010) (http://www.ekoturizmgrubu.org/haberduyuru/TODEGkitap.pdf 19 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)

Eğitim dizileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Yeşil Kitap
  2. Bitki Adları Sözlüğü - Prof. Dr. Metin SARIBAŞ
  3. Dereden-Tepeden Doğal ve Yapay Alanlardaki Bitkiler (Ali Erhan ÖZER, 2006)
  4. Orman Genetiği ve Ağaç Islahı (Prof.Dr. Korhan TUNÇTANER, 2007)
  5. Türkiye'de Çalılaştırılmış Ormanlar Sorununa Ekoloji Açısından Bakış (Prof.Dr. M.Doğan KANTARCI)
  6. Ormancılık Politikası (Prof.Dr. Aytuğ AKESEN, Prof.Dr. Abdi EKİZOĞLU, Doç.Dr.Sezgin ÖZDEN, Doç.Dr. Erdoğan ATMİŞ, Doç.Dr. Yalçın KUVAN, Yrd.Doç.Dr. Cihan ERDÖNMEZ - Eylül, 2010)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ormancılar Derneği". 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020.