Türkiye'nin vize politikası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

117 ülkenin vatandaşları ya Türkiye vizesinden muaftır ya da internetten e-vize alabilirler. 83 ülke vatandaşı ise Türkiye'ye seyahatleri öncesinde Türkiye'nin dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Türkiye 11 Nisan 2014 tarihinde tamamen e-vize ile varış programına geçmiştir.[1]

Türkiye, Avrupa Birliği üyeliği için aday ülke olarak Schengen Alanı'nın Vize politikasından daha karmaşık bir vize politikasına sahip olsa bile, Norveç (AB üyesi değil) Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, İrlanda, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, İspanya ve İngiltere gibi bazı AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Bu ülke vatandaşları büyükelçilik veya konsolosluğa vize başvurusu yapmak zorunda kalmamaktadır. Ancak Türkiye'ye AB Ülkelerinden gelen tüm ziyaretçiler ülkeye vardıklarında basit bir elektronik vize sistemi veya varışta pul vizesi ile vize alabilirler.

Öte yandan Türkiye, Belize, Bolivya, Kolombiya, Ekvator, Gürcistan, İran, Kosova, Lübnan, Libya, Fas, Peru, Saint Vincent ve Grenadinler, Suriye, Trinidad ve Tobago ve Tunus gibi birçok diğer ülke ve bölgelere vizesiz seyahat imkanı verir.

Visa policy of Turkey.png

Sınırsız süre[değiştir | kaynağı değiştir]

Vizesiz girişler (90 gün)[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 65 ülkenin vatandaşları en fazla 90 süreli vizeden muaftırlar:

60 gün[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 4 ülkenin vatandaşları en fazla 60 süreli vizeden muaftırlar:

30 gün[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 11 ülkenin vatandaşları en fazla 30 süreli vizeden muaftırlar:

e-Vize[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 37 ülkenin vatandaşları maksimum 3 ay kalış süreli çoklu giriş e-Vizesi için (aksi belirtilmedikçe) başvurabilirler:[2][3]

Şartlı e-Vize[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 57 ülkenin vatandaşları eğer Schengen veya OECD üyesi ülkelerinden birinin geçerli vizesine veya ikamet iznine sahipse, 1 ay boyunca geçerli tek giriş e-Vizesi başvurusu için belli koşulları sağlamaları durumunda uygundur:

Vize gerekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 26 ülkenin vatandaşları Türk diplomatik temsilciliklerinden seyahat öncesi vize almak zorundadır:[8]


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.mfa.gov.tr/11-nisan-2014-tarihi-itibariyle-hudut-kapilarimizda-sinirda-vize-uygulamasi-ve-gecis-doneminde-alinacak-tedbirler.tr.mfa
  2. ^ e-Visa is ready to be downloaded!
  3. ^ Electronic Visa Application System
  4. ^ Foreign ministry calls on Cypriots not to travel to Turkey in wake of visa change
  5. ^ 18 yaş altı veya 35 yaş üstü olmalı.
  6. ^ Ayrıca İstanbul Atatürk, Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa, Adana Şakirpaşa, Gaziantep ve Antalya Havalimanları yoluyla veya Habur Kara Hudut yoluyla kapıda e-vize alarak gelebilir.
  7. ^ Ayrıca Sabiha Gökçen ya da Ankara Esenboğa Havalimanları'ndan gelebilir.
  8. ^ [1]
  9. ^ Geçerli bir Schengen veya OECD ülkelerinden birine ait olan vize veya ikamet izni ile İstanbul Atatürk Havalimanı'na vardıklarında vize alabilirler.